Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 217

Wątek: ZD 9-18 mm - warto czy nie warto?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

Odp: ZD 9-18 mm - warto czy nie warto?

Mam pytanie do osób, które u używają ten obiektyw z penami jak jakość zdjęć z takiego połączenia? Szczególnie interesują mnie najkrótsze ogniskowe. Gdyby ktoś wrzucił zdjęcia wykonane takim zestawem o było by świetnie... m.zd 9-18 miałem okazje przetestować, małe to, ostre, tylko trochę kosztuje a duży brat pojawia się na allegro a całkiem dobrej cenie. Może warto?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Mówisz i masz
    E-PL3 + MMF-2 + ZD 9-18 -> z exifem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    Mam pytanie do osób, które u używają ten obiektyw z penami jak jakość zdjęć z takiego połączenia? Szczególnie interesują mnie najkrótsze ogniskowe. Gdyby ktoś wrzucił zdjęcia wykonane takim zestawem o było by świetnie... m.zd 9-18 miałem okazje przetestować, małe to, ostre, tylko trochę kosztuje a duży brat pojawia się na allegro a całkiem dobrej cenie. Może warto?
    Jak mi się uda w weekend wyskoczyć na zdjęcia to opiszę wrażenia z takiego połączenia i załączę zdjęcia.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria

Witam. Przejściówka i ten obiektyw ma sens, ale pewnie af będzie ostrzył wolniej i tu moje pytanie jak wolno i co z celnością?
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jkr Zobacz posta
    Witam. Przejściówka i ten obiektyw ma sens, ale pewnie af będzie ostrzył wolniej i tu moje pytanie jak wolno i co z celnością?
    Zależy od światła. W normalny dzień, słoneczny czy nie - ale jasny - nie ma problemu, w jasnych pomieszczeniach też ostrzy w miarę. Jak jest trochę ciemniej to już kaplica - błądzi i nie wyostrzy.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Ziemia Zawkrzeńska.
    Siła reputacji
    189
    Moja galeria

Czyli wygląda na to, że lepiej dołożyć kasy i łączyć mikro z mikro.
    Najważniejsza jest historia.
    "Narody tracąc pamięć tracą życie" C. K. Norwid

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

AF z E-PL1 w warunkach niezbyt jasnego pokoju jest całkiem używalny, jest efekt przejeżdżania z ostrością i cofania, ale bez charakterystycznego pukania jak w obiektywach nie ostrzących po kontraście, więc do normalnego pstrykania AF jest ok. Jestem chyba mniej krytyczny niż Bodzip, w każdym razie u mnie w pokoju przy przygaszonym świetle mam 1/4sek, f4, 800 ISO i ciągle ostrzy, w gorszym świetle raczej i tak z ręki się nie fotografuje. Fakt faktem, że regał z książkami jest łatwym dla AF motywem. Co do celności - to ciemne i szerokie szkło, GO bardzo duża, ostrzenie jest po kontraście z matrycy, trudno sobie wyobrazić żeby AF mógł pudłować.
    Czyli wygląda na to, że lepiej dołożyć kasy i łączyć mikro z mikro.
    Pewnie tak, ale IMHO głównie dla podstawowej zalety m.zd - malutkiego rozmiaru.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Zgoda prawie z wszystkimi argumentami Karola. Mój krytycyzm to dzisiaj chciałem wyostrzyć w pokoju z 4 żarówkami 100 W, i nie wyostrzył. AF pływał.
    Moje zdanie - ale to moje zdanie i nikt nie musi mnie słuchać mikro to inny system. Przelotka MMF-2 to dobra rzecz jak masz duży obiektyw, a nie masz jeszcze obiektywu mikro, jak czekasz na dopływ gotówki
    Obiektyw mikro + body mikro to inny świat.
    Osobiście mam 14-150 oraz 12-kę. W drodze 45-ka. I tyle mi wystarczy. Duży system zostawiam sobie do tele i makro.
    ....
    Kilka słów z doświadczeń.
    Do kościołów, cerkiewek, kopalni idealnie nadaje się 12/2,0. W dużym systemie nie ma jasnego i szerokiego szkła. 14-35 nie jest szerokie. Tak, wiem - są lampy...
    Założenie 9-18 do mikro nic nam nie da bo nie wyostrzy, chyba że pobawimy się ręcznie.
    14-150 to świetny spacer zoom. Idealny w góry. Jest ciemny, ale światła nam nie brakuje. A na wieczorne zabawy w schronisku mamy 12 i 45. Oba ważą tyle co nic.
    Jak się wybieram na robaki to biorę E-30 i Sigmę 150. A i zawsze można E-PLa do kieszeni wsadzić
    Na wiosnę wybieram się do kopalni cynku i ołowiu w Tarnowskich Górach oraz do Sztolni Czarnego Pstrąga. Teraz wezmę E-PL3 i 12/2,0
    Kiedyś do Wieliczki wziąłem E-30 + 14-54 + S30/1,4 W sumie w zestawie z Wieliczki najlepiej sprawdziła się Sigma 30.
    Jeszcze słowo o ISO.
    Procesor obrazowania w mikro jest dobry, naprawdę dobry. Nie boję się użyć ISO 1600 w porównaniu do 1000 w E-30.
    No cóż, to chyba tyle moich dywagacji. Nikt nie musi ich słuchać, nikt nie musi się z nimi zgadzać. Mam w sumie dwa systemy, każdy chyba do czegoś innego.
    I żart na koniec Niedawno przyszedł do mnie mój serdeczny przyjaciel który chciał córce kupić lustrzankę. Pokazałem PEN-a, obiektywy, pokazałem ile to waży i ... zrobiłem błąd. Otworzyłem plecak i wyciągnąłem duże czarne bydle z założonym 14-54.
    Ooooooo, to jest aparat - gęby się roześmiały.
    I nic z argumentów że waga, że dziewczyna filigranowa. Lans ?? Nie wiem
    Pozdrawiam bardzo serdecznie

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    109
    Moja galeria

dzięki za odzew Siedzę i kombinuje. Zaletą mikro 9-18 jest jego rozmiar a głównie rozmiar filtra. Przyzwoity polar na 72mm to 250-300 zł. Różnica w cenie pomiędzy używanym ZD 9-18 na allegro (jakieś 1200) a nowym m.zd 9-18 w ramach olyjedi jest nieduża a biorąc pod uwagę lepszy af i mikre rozmiary tego drugiego chyba trochę dozbieram i kupię mikrusa. Jak ktoś ma duży system i dodatkowo pena to raczej nie warto zmieniać. A próbne zdjęcia i tak chętnie obejrzę.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez adambieg Zobacz posta
    dzięki za odzew Siedzę i kombinuje. Zaletą mikro 9-18 jest jego rozmiar a głównie rozmiar filtra. Przyzwoity polar na 72mm to 250-300 zł. Różnica w cenie pomiędzy używanym ZD 9-18 na allegro (jakieś 1200) a nowym m.zd 9-18 w ramach olyjedi jest nieduża a biorąc pod uwagę lepszy af i mikre rozmiary tego drugiego chyba trochę dozbieram i kupię mikrusa. Jak ktoś ma duży system i dodatkowo pena to raczej nie warto zmieniać. A próbne zdjęcia i tak chętnie obejrzę.
    A ja tak sobie czytam i myślę i ciągle jestem w tym samym miejscu- duży 9-18 jest lepszy wg. testujących optycznie - czy na plikach widać różnicę między tymi obiektywami?
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro