Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Nikon D7K

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Nikon D7K

Podzielcie się kto ma, używa, czy miał dłuższą styczność - informacjami na temat tego aparatu. Owszem są megatasiemcoweniekończace się wątki na nikoniarzach, ale zdominowane przez kilkunastu użytkowników których dotknął problem oleju i wad układu AF. Miejsca na inne wypowiedzi brakło, a może tylko takie odczucia dominują - i zakup tego sprzetu to rzeczywiście loteria. Zastanawiam sie nad nim. Każda pomoc mile widziana
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Odp: Nikon D7K

Nie ma sie co zastanawiac
    Byly to wady wieku dzieciecego i faktycznie byl z tym problem.
    Teraz juz jest OK.
    A jak trafisz na starsza serie to juz serwis sobie tez z tym radzi
    Generalnie puszka warta grzechu
    Pisz co Ciebie interesuje konkretnie.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

To ja z technicznego punktu widzenia

Autofokusik. Celny, szybki, inteligentny. Sporo opcji, nawet wszystkich nie wypróbowałam, AF-C i wybranych kilka punktów jest wystarczająco szybkie.
    Zdjęcia prosto z aparatu, czasem troszkę przycięte (z całych sesji miałam ostrych ok. 80%, tak na oko, pewnie więcej, bo sprzętu nie znałam jeszcze wtedy)
    http://www.facebook.com/media/set/?s...00000458537925
    (żeby nie było, wszystkie wcześniejsze na moim profilu są z Olympusa Brother Cup np :P)
    Nie sprawdzałam na wszystkich punktach, a aż jestem ciekawa jak to działa - nie ma okazji...

ISO super, spokojnie 6400 używam (tak, używam :P), jak nie ma wyboru to i wyżej i tragedii nie ma, szczególnie na video.

Video fajne, z niesystemową Sigmą AF raczej nie działa, czasem dobrze wyostrzy, zazwyczaj się zgubi. A z systemowym Nikkorem działa i jest też opcja AF-F - cały czas podostrza. Jednak w praktyce takiego filmu nie da się oglądać, bo w końcu ostrzy na zasadzie detekcji kontrastu.

Ogólnie recenzje, na np. Dpreview są trafne - pokrętło u góry łatwo przekręcić, tego niżej trudno ruszyć i takie tam. Ale to drobnostki, naprawdę. Chcesz robić zdjęcia to zrobisz Po wizjerze z E-30, ten wcale nie jest taki duży i wielki jak mogłoby się wydawać Ten argument odpada, Olek spokojnie dorównuje :P Ergonomia dobra, niczego mu nie brakuje w tej kwestii.

Balans bieli dobiera tak w miarę, Olek robił to IMHO lepiej, szczególnie na zewnątrz. Ale bez przesady, jest okej. Reszty barw za bardzo nie ocenię, jest w miarę, bo nie narzekam. A, no może w słońcu - w pełnym jest marnie, ale pewnie to kwestia moich ustawień, bo w necie by coś pisali... Rzadko w pełnym słońcu robię.

Mój egzemplarz jest zdrowy i bez wad, ale też się bałam. Dzięki uprzejmości Cyfrowych.pl przed kupnem przetestowałam i wszystko było ok.

Jak coś to pytaj konkretnie o coś
    Ostatnio edytowane przez dog_master ; 28.10.11 o 23:24
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świebodzice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Bardzo wam dziekuję, pozwolę sobie plusami poszastać
    Tak naprawdę to chodziło mi o podniesienie na duchu w tym jakże "utrudnionym" wyborze D7K jest na dziś moim faworytem. Rozważam też Pentaxa k5. Wczoraj poszedłem, w zasadzie po to by wyjść ze sklepu z aparatem do Fotojokera. A tam przykra niespodzianka. Aparaty na stanie od kilku dni te same, a cena D7k o 350 zł w górę. Nieładnie wykorzystali tragedię w Tajlandii. Rozumiem nowe dostawy, choćby z ich własnego magazynu, ale to co na stanie.....
    Tak czy siak - dzięki wielkie. Jestem amatorem i tak zostanie. Mój Oli 510 nie przestał robic zdjęć, ale ja nie mam ani czasu, ani checi, ani nawet umiejętnośći do obróbki - a dla dobrego samopoczucia przy ogladaniu - często by sie przydała.
    Pozdrawiam
    E-510, 14-42, 40-150 (stary), 35, fl-36
    IS 3000, Tough 3000, Zenit 122,
    Nikon d7000, 18-105, 50/1,8

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Pentax to fajna alternatywa...
    Jednak tu trzeba patrzec na system jako calosc
    No i AF tez do gigantow w tej branzy nie nalezy w Pentaksie.
    Reasumujac, matryca porownywalna w obu, AF no raczej nikona komus ciezko bedzie pobic, zaplecze systemowe tez w tym wypadku za N jest.
    Takze raczej chyba nie ma wyboru

p.s. Balans bieli chyba tylko wazne jak ktos ciupie tylko w jpg, o ile pamietam d7k mial chyba tylko problem z pewnym sztucznym swiatlem, a tak raczej poprawnie wybiera, moj d300s i d60 podobnie. Z kolorami to pierwszy raz slysze zeby cos bylo nie ten teges, a moze to wina szkla hmm...

pozdro
    Ostatnio edytowane przez nyny ; 29.10.11 o 08:55

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Jeżeli tak dobiera balans jak mój D5100, to wystarczy stała korekta WB i lekkie podkręcenie kontrastu na krzywej w profilu i wychodzi coś we podobie do E-620. Przy żarówkach/świetlówkach D5100 radzi sobie i tak IMHO lepiej niż Olek. Ale jeżeli jest taka zależność między D5100/D7000 jak między E-620/E-30 to zapewne D7k radzi sobie z WB gorzej.

Ja sobie już poradziłem z kolorami nyny - ściągnąłem profil Velvia i trochę pokombinowałem z WB i odcieniem - jest dobrze. Za to irytuje mnie nieco "niepowtarzalność" AF - tzn. potrafi czasem pudłować raz FF, raz BF szczególnie na bocznych punktach. I to niezależnie od szkła. No ale AF w D5100 i D7k to nie to samo. Czekam więc na D7100 z obrotowym wyświetlaczem
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 29.10.11 o 19:12
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    187
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Za to irytuje mnie nieco "niepowtarzalność" AF - tzn. potrafi czasem pudłować raz FF, raz BF szczególnie na bocznych punktach. I to niezależnie od szkła. No ale AF w D5100 i D7k to nie to samo.
    Dziwne, bo to w sumie lepsza puszka niż D5100 i ma lepszy układ AF.
    Może powinieneś pójść z nią do serwisu?
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

W d5100 zastosowali system af z d90, natomiast w d7000 calkiem nowy wynalazek.

A w jakis sytuacjach Moominek bladzi ten AF u Ciebie?

pozdro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kopenhaga
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Oj coś Panie Moominku chyba nie tak jest z puszką... u mnie jest z AF w d5100 wszystko OK, problem mam natomiast z FF w 50 1.8G, pojedzie do serwisu...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Kiedy błądzi? Bardzo rzadko, ale błądzi. I sytuacja w jakiej błądzi już zależy od szkła. N35 tylko przy świetlówkach czasem psoci, na Sigmie 17-70 prawie nie zauważyłem problemu, Bigma jest zwykle ok (nietrafienie czasami na długim końcu raczę zrzucić na drżące łapska - tu się trafia FF), Tamron 60/2 na centralnym w punkt (przy sztucznym świetle czasem trafi ciut za/przed), na bocznych czasem BF. Od razu uprzedzam - nie jest to jakiś wielki błąd, ale przy f/2 na Tamronie czy 1,8 na N35 widać już wyraźnie że cel zamiast w środku GO ląduje na jej brzegu.

Nie wiem czy to problem puszki czy operatora owego urządzenia. Występuje ten efekt przy obiektach oddalonych ponad 2-3m, przy bliższych (focus test charty i inne bateryjki, zwykłe focenie bliskich obiektów) problemu nie ma.

Sawicjusz - a jakie szkła podpinasz? Bo na dołączonym do zestawu 18-105 VR problemu nie było, a raczej był, tyle że GO na tyle duża że zwróciłem na to uwagę dopiero przy 35/1,8.
    Ostatnio edytowane przez Moominek ; 30.10.11 o 21:15
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."