Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: ciemna plama w zdjęciach pomocy

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: ciemna plama w zdjęciach pomocy

Szczerze mówiąc jeszcze mi się taki numer nie udał, a zmieniam obiektywy często w samochodzie, w terenie, czyszczałka Olkowa sprawdza się świetnie. Ale za to wyświetlają mi się czasem takie cuda po skręceniu przysłony 10+ i są to niezauważone paprochy na tylnym szkle obiektywu.
    Widać miałem więcej szczęścia.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

obecnie tak to wygląda widać jeszcze minimalne paprochy ale są chyba znośne (zwłaszcza w mocnym punkcie w prawym górnym rogu)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P9046767.jpg
Wyświetleń:	94
Rozmiar:	304,2 KB
ID:	54174  
    e-620 plus kitowy obiektyw 14-42mm i 40-150mm 3,5-4,5

Mieszka w
    Wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

tylko ze jak zoomuję tych plam nie widać czyżby szkło brudne? a jak by tak cyknąć fotę bez obiektywu można tak zrobić?

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Witam !

Gruszka to podstawowy element fotografa do wydmuchiwania paprochow z matrycy.
    Jak mialem Canona 10D to notorycznie uzywalem gruszki na pojawiajace sie paprochy
    oraz nauczylem sie w programach graficznych eliminowac pojedyncze paproszki metoda klonowania.

Od czasu jak mam Olympusa jeszcze nie mialem potrzeby przedmuchiwac matrycy z paprochow.

Jak bedzies stale mial paprochy na matrycy w Olku to niedobry znak... Byc moze nie dziala
    Ci system czyszczenia w aparacie.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Mieszka w
    Wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Gruszka to podstawowy element fotografa do wydmuchiwania paprochow z matrycy.
    Jak mialem Canona 10D to notorycznie uzywalem gruszki na pojawiajace sie paprochy
    oraz nauczylem sie w programach graficznych eliminowac pojedyncze paproszki metoda klonowania.

Od czasu jak mam Olympusa jeszcze nie mialem potrzeby przedmuchiwac matrycy z paprochow.

Jak bedzies stale mial paprochy na matrycy w Olku to niedobry znak... Byc moze nie dziala
    Ci system czyszczenia w aparacie.

Pozdrawiam
    tzn jak włączam aparat to miga ta niebieska lampka i słychać taki odgłos przez bardzo krótki okres czasu więc chyba działa?

---------- Post dodany o 10:46 ---------- Poprzedni post był o 10:44 ----------

a jakby tak oddać aparat na gwarancję ile jest gwarancji?

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Albo często zmienia obiektywy. Mnie się paprochy pojawiły po pikniku w Krakowie rok temu, gdzie ciągle przepinałem 14-54 i 70-300. Widocznie tak się przyczepiły że SSWF nie dał rady ich strząsnąć.

Odgłos to nie filtr tylko stabilizacja. Gwarancja 2 lata od daty zakupu (jeżeli kupiłeś poza Europą to bodajże rok).
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

Mieszka w
    Wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Moominek Zobacz posta
    Albo często zmienia obiektywy. Mnie się paprochy pojawiły po pikniku w Krakowie rok temu, gdzie ciągle przepinałem 14-54 i 70-300. Widocznie tak się przyczepiły że SSWF nie dał rady ich strząsnąć.

Odgłos to nie filtr tylko stabilizacja. Gwarancja 2 lata od daty zakupu (jeżeli kupiłeś poza Europą to bodajże rok).
    ale stabilizacja jest wyłączona a paprochy zaważyłem dwa dni temu od kiedy testuję inny obiektyw a wczesniej nigdy nie zmieniałem obiektywu

---------- Post dodany o 11:39 ---------- Poprzedni post był o 10:55 ----------

a gdybym oddał aparat na gwarancję jak długo bym czekał na zwrot orientujecie się?

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

To jak stabilizacja jest wyłączona a robi "trrrr" przy włączaniu aparatu to coś nie teges - SSWF nie słychać (przynajmniej nie słyszałem w E-450/520/620/30). Rozumiem że teraz który obiektyw byś nie podpiął jest to samo? W takim razie proponuję serwis Olka, jeżeli masz jeszcze gwarancję - inaczej można coś popsuć a 2 tygodnie bez puszki może jakoś wytrzymasz.

Mieszka w
    Wadowice
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

dokładnie bez względu na to który obiektyw i tak widać plamki jak na ostatnim zamieszczonym zdjęciu wprawdzie nie wielkie ale mnie drażnią. Oddając na gwarancję co mam powiedzieć, że na zdjęciach widać niewielkie plamki??

Siła reputacji
    37
    Moja galeria

Napisz o plamkach i o tym "hałasie" podczas włączania. Polecam też dodać wydrukowane dwie fotki przykładowe, najlepiej po jednej z każdego obiektywu gdzie najbardziej problem rzuca się w oczy.