Strona 34 z 60 PierwszyPierwszy ... 24323334353644 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 600

Wątek: Fuji X100/X100S/X100T/X100F/X100V

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    A to ja Wam opowiem jeszcze coś o serwisie fuji. Swojego czasu uległam euforii internetowej na temat matrycy fuji i kupiłam S5Pro - (używane). Po 3 miesiącach okazało się, że autofokus się gubi raz daje back a raz front autofokus, niezależnie od obiektywu. Oddałam do serwisu żeby wyregulowali. Od 9 maja 2011r do tej pory ani widu ani słychu. Na kilka moich telefonów ponaglających powiedzieli, że zaraz coś poprawią a ja sobie czekam i czekam.
    W zasadzie tym postem - imho - powinniśmy zakończyć dyskusję nt. sprzętu Fuji.
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    A jednym z argumentów przemawiających za wbudowanym na stałe obiektywem miało być doskonałe zgranie optyki z matrycą
    Wiele testow chwali bardzo ten obiektyw i matryce, piszac ze jest wrecz rewelacyjne. Sa to powazne portale fotograficzne.
    czesc.ch.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Chmosky, jakie to ma znaczenie. Sample mowia za siebie.

Dla mnie najbardziej wiarygodnym testem jest Seane'a Reid'a. On rowniez ocenia ten aparat pozytywnie, jako poczatek drogi. Ale tylu bugow i niedorobek nie widzial on jeszcze w zadnym aparacie w ostatnim dziesiecioleciu. A wydawalo sie, ze Leica M8 w tym krolowala.
    Szczegolnie w kontekscie takiego szumu, ze konsultowali z fotografami, ze matryca dostosowywana, itd...

Innymi slowy - kierunek dobry. Na plus w kontekscie Canona, Nikona, Sony, Leici i innych. Ale wykonanie - oj daleko jeszcze...

Tak naprawde test na Optycznych W OGOLE nie dotknal tego, o czym pisze Sean, czyli co realnie wplywa na proces fotografowania. To mial byc aparat idealny do street'u, a jedynie nadaje sie do streetu, tak samo jak GF1 + 20mm f/1.7.

| OlyJedi Awatar klikacz
    Mieszka w
    Warsaw, Poland, Poland
    Siła reputacji
    134
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez klikacz Zobacz posta
    A to ja Wam opowiem jeszcze coś o serwisie fuji. Swojego czasu uległam euforii internetowej na temat matrycy fuji i kupiłam S5Pro - (używane). Po 3 miesiącach okazało się, że autofokus się gubi raz daje back a raz front autofokus, niezależnie od obiektywu. Oddałam do serwisu żeby wyregulowali. Od 9 maja 2011r do tej pory ani widu ani słychu. Na kilka moich telefonów ponaglających powiedzieli, że zaraz coś poprawią a ja sobie czekam i czekam.
    Po 2 miesiącach oddali aparat. Zainkasowali 650zł. A autofokus nadal się myli...

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Kurcze, bardzo mi się podoba ten aparacik.
    Miałem ostatnio okazję się nim chwilkę pobawić w MM.
    Co mnie zaskoczyło to dość sprawnie działający AF.
    I fajnie też, że jest OVF, bo na EVF mam uczulenie i nie mogę zdzierżyć
    Łamie się coraz bardziej i chyba się na niego skuszę. Fajnie gdyby poniżej 3,5k spadł do września
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Kiedy ja się nim bawiłem w MM, odniosłem trochę inne wrażenie. Obraz w wizjerze elektronicznym irytująco skakał w czasie przesuwania kadru, a przysłona ciągle "cykała" (domyślam się, że to była przysłona, choć może to był AF pracujący w trybie ciągłym). Problem znikał po przełączeniu na wizjer hybrydowy. Tutaj do obrazu już nie mam zastrzeżeń, ale do ramki korygującej błąd paralaksy już niestety tak. Z bliskich odległości ta ramka jednak niedokładnie pokazuje granice kadru. Sfotografowałem swoją dłoń na wyciągniętej ręce, odległość jakieś 40-50 cm. W wizjerze dłoń była w samym środku kadru, mieściła się w nim cała, jednak na wykonanym zdjęciu była już ucięta w połowie.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Kiedy ja się nim bawiłem w MM, odniosłem trochę inne wrażenie. Obraz w wizjerze elektronicznym irytująco skakał w czasie przesuwania kadru, a przysłona ciągle "cykała" (domyślam się, że to była przysłona, choć może to był AF pracujący w trybie ciągłym). Problem znikał po przełączeniu na wizjer hybrydowy. Tutaj do obrazu już nie mam zastrzeżeń, ale do ramki korygującej błąd paralaksy już niestety tak. Z bliskich odległości ta ramka jednak niedokładnie pokazuje granice kadru. Sfotografowałem swoją dłoń na wyciągniętej ręce, odległość jakieś 40-50 cm. W wizjerze dłoń była w samym środku kadru, mieściła się w nim cała, jednak na wykonanym zdjęciu była już ucięta w połowie.
    Hmmm to faktycznie lipa z tą ramką ...
    A co do "cykania" - czytałem w recenzji Rockwella, i mi też się tak wydawało - to chyba AF chodzi ciągle.
    Jak się zdecyduję, to pójdę dłużej się pobawić

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sn00p Zobacz posta
    Hmmm to faktycznie lipa z tą ramką ...
    Ponoć instrukcja głosi, że aparat ma minimalną odległość ostrzenia 80 cm (albo 60 cm, już nie pamiętam dokładnie) i niżej można zejść tylko w trybie makro, a ten z kolei działa jedynie przy wizjerze elektronicznym. W rzeczywistości jednak AF w wizjerze hybrydowym bez problemu działa z dużo mniejszych odległości, tyle tylko, że błąd paralaksy jest tak duży, że punkt AF oraz ramka kadru w wizjerze nie pokrywa się z rzeczywistością, więc nigdy do końca nie wiesz, na co ostrzysz i co będziesz miał w kadrze.

Jednak pomijając tę wadę (no i ten zbyt długi minimalny czas otwarcia migawki i konieczność wspomagania się wbudowanym filtrem ND), aparat jest świetny. Wygląd, wykonanie, guzikologia - genialne. Ja bym nie wstydził się go kupić dla samej przyjemności patrzenia na niego i trzymania w łapie, nawet jeśli racjonalnych argumentów za takim zakupem nie znajduję zbyt wiele

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    ednak pomijając tę wadę (no i ten zbyt długi minimalny czas otwarcia migawki i konieczność wspomagania się wbudowanym filtrem ND), aparat jest świetny. Wygląd, wykonanie, guzikologia - genialne. Ja bym nie wstydził się go kupić dla samej przyjemności patrzenia na niego i trzymania w łapie, nawet jeśli racjonalnych argumentów za takim zakupem nie znajduję zbyt wiele
    A co z jakością zdjęć ?
    Na Optycznych mocno go wychwalili.
    Rockwell nie mógł wyjść z podziwu.
    A na Olympusclubie czytam, że jest kiepsko

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Jakości zdjęć nie miałem okazji sprawdzić, ale z tego co widzę na podstawie materiałów z sieci, jest bardzo dobrze.