Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 68

Wątek: Kotlet Czarnego

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Zgadzam się, że ostatnio wstawione foty są lepsze od tych pierwszych. 37, 40, 43 - najbardziej mi się podobają. Słusznie ludzie piszą, że na niektórych jest za dużo światła na twarzach, teraz chyba taki trend, chociaż Ciebie nie podejrzewam o wzorowanie się na nowomodzie ślubnej. Niepotrzebnie natomiast bronisz się przed winietą - kilku ujęciom dobrze by zrobiła - tam, gdzie w rogach są duże płaszczyzny znacznie jaśniejsze niż to co ważne w kadrze (37, 39, 41, 31, 24, 25, 2.
    Pleneru jestem ciekawy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar motoko
    Mieszka w
    Szkocja
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    ... Światło zastane było tragiczne - jakieś obrzydliwe lampy z żarówkami energooszczędnymi (z zielonym zafarbem)...
    Energooszczędne żarówki to zmora fotografii w świetle zastanym. No ale co począć jak nam EU zbanowała tradycyjne świecidła pod pozorem ratowania planety.
    I cyfra i analog...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    203
    Moja galeria
    Rafał, a było disco polo? Jeśli tak, jak dałeś radę?

| OlyJedi Awatar Dar-i-jush
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    Rafał, a było disco polo? Jeśli tak, jak dałeś radę?
    Hehehe, najlepszy komentarz

Późno zobaczyłem wątek, to już nie będę od początku wszystkiego komentował, ale jako całość jest fajnie, niektóre perełki naprawdę wysokich lotów (inne mniej).

Kiedyś myślałem, że jak będę się żenił, to spróbuję ściągnąć RC, streetowca, żeby było ciekawie, niebanalnie i dyskretnie. Zdaje się, że nie myliłem się z wyborem

Inna sprawa, że nie lubię zdjęć z wesel, a za najpiękniejsze uważam zdjęcia ślubne pradziadków, jak stoją sztywno i dostojnie w studio

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Bardzo mi leży cała seria weselna.

Nie będę się czepiał koloru, kontrastu, i innych "niedoróbek", które na tego typu foteczkach maja mniejsze znacznie, nie odbieraja tak wielu punktów, jak np. na portretach.

Reportaż pierwsza klasa, tu się dzieje i jest dużo decisive moment.

Jest ruch, jest powaga, jest beztroska, są przegięcia, jest zabawa.
    Jest zbiorowy, naturalny, nieulizany, spontaniczny, szczery portret nas samych.
    Widzę w tym reportażu fotki także portretowe sytuacyjne, specialite de la maison Rafała. Znakomite.

Duże wrażenie zrobił na mnie portret tańczącej pary z facetem w białej kamizelce ujętym od czubka buta, do czubka ręki - nr 25.

Między innymi bardzo mi się podoba zdjęcie nr 37, gdzie panie pod dyktando wodzireja -"wyżej nóżka" pokazują swoje talenty. Dla mnie jest to kwintesencja weselnych obyczajów, panie rozbawione, nieskrywające, poganiane przez dyrygenta i oczekiwania równie rozbawionej widowni, orkiestra rżnie uciesznie, sytuacja tyleż zabawna, co głupkowata, ale co sie nie robi, żeby rozerwać publikę.
    Nie potępiam, bo uważam, że troszkę się powygłupiać trzeba. Doskonale fotka pokazuje to co najistotniejsze - nóżki i w dalszej perspektywie, gdzieś tam, roześmiane twarze. Piękny decisive moment. Szkoda trochę, że zbyt duża połać białego sufitu się wcięła w kadr, ale nie potepiam, tylko zawołam - niech ktoś z was rzuci pierwszy kamieniem w Rafała, czyli weźmie puszkę i przystawi się na następnym weselu do takiej fotki.

Najwyższe uznanie.

Pzdr, TJ

PS.

Zdumiało mnie twierdzenie zaprezentowane w jednym z komentarzy, że w wyżej omawianej serii jest "mało reportażu w reportażu".

TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 17.07.11 o 11:35

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Zgadzam się z Tadeuszem. Może technicznie nie ma tu szczytów, ale za to jest reportaż, ruch, decydująca chwila w kadrze, świetnie uchwycona. Ostatnia seria to podkreśla znakomicie. Wreszcie nie przeszkadza maniera szerokiego kąta z biodra (albo jeszcze niżej) tylko wręcz pomaga, ratuje banalne ujęcia. Taki reportaż spodoba się każdemu, z rodzaju "easy watching, but not easy making"
    There's no place like 127.0.0.1

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A ja tak zapytam czy umowę przed zdjęciami podpisałeś?

żeby Ci nie komplikować przemyśleń:
    http://wiadomosci.mediarun.pl/artyku...921,2,1,1.html

Jeśli nie masz w umowie zgody na rozpowszechnianie publiczne tych zdjęć to możesz mieć problem. To nie street a zamówienie, jest pewna różnica.
    Ostatnio edytowane przez Mouson ; 17.07.11 o 16:04

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mouson Zobacz posta
    A ja tak zapytam czy umowę przed zdjęciami podpisałeś?

żeby Ci nie komplikować przemyśleń:
    http://wiadomosci.mediarun.pl/artyku...921,2,1,1.html

Jeśli nie masz w umowie zgody na rozpowszechnianie publiczne tych zdjęć to możesz mieć problem. To nie street a zamówienie, jest pewna różnica.
    A, że tak zapytam, jesteś (bądź reprezentujesz) jedną z tych osób, że pytasz...???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

| OlyJedi
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    A, że tak zapytam, jesteś (bądź reprezentujesz) jedną z tych osób, że pytasz...???

Pozdrówka!
    Nie. Ale oglądając ten wątek + znając nasze prawo to mam wrażenie, że to tylko kwestia czasu żeby znalezli sie tacy którzy spowodują, że Czarny dopłaci do tego zlecenia.

Patrząc na zdjęcia weselne z innej strony - chciałbyś będąc gościem na weselu aby jakiś foto-pstryk publikował zdjęcia z Twoimi wygibasami publicznie - bez Twojej zgody?
    Ostatnio edytowane przez Mouson ; 17.07.11 o 16:45

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Mouson Zobacz posta
    Nie. Ale oglądając ten wątek + znając nasze prawo to mam wrażenie, że to tylko kwestia czasu żeby znalezli sie tacy którzy spowodują, że Czarny dopłaci do tego zlecenia.
    Szczerze przyznam, że też mnie intrygowało prawne rozwiązanie kwestii publikacji tych zdjęć rzez RC

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.