Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 124

Wątek: W który system wejść?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    nyny,

nie zrozumiales aluzji, to moze dla Ciebie i dla tworcy watku wazne, dla mnie w ogole.... konkludujac i jedna i druga da sie podobne fotki zrobic...
    Oczywiscie, wszystkim mozna podobne fotki robic, na jednym przyjdzie to latwiej na innym nieco trudniej.
    Jednakowoz sa sytuacje gdzie albo sie ma fotke albo sie jej nie ma - bo akurat AF sobie troche pomyslal - oczywiscie uzaleznione to jest od typu fotografii jaka sie uprawia.
    No ale to sa wlasnie te wybory, i dylematy....

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Moja rada dla wojciecha_gd: nie bierz wypowiedzi Janeczka na poważnie. Jeśli ktoś wypisuje takie rzeczy, jak on, od razu zapala się lampka ostrzegawcza...
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Pozwolę sobie wtrącić coś nie na temat, bo nie warto zakładać innego wątku. Ilu z was "weszło w inny system" zawiedzionym tym co pokazał Olek w E-Piątce...?

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Pozwolę sobie wtrącić coś nie na temat, bo nie warto zakładać innego wątku. Ilu z was "weszło w inny system" zawiedzionym tym co pokazał Olek w E-Piątce...?
    Ja bylem zawiedziony przede wszystkim cena, i niedokonca pewnym dzialaniem e3/e5 z ZD150 f/2.0.
    Oczekiwalem tez lepszej matrycy w tej puszcze, ale jak zrobili oslabienie filtra to juz dalo sporo i tutaj bylbym w stanie przelknac sprawe.

Cena zbyt wygorowana, moim zdaniem max 4500 zl warta ta pucha, a realna kasa to 4000 zl.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    104
    Moja galeria
    epicure,

Jak Ci sie kontrolki zapalaja, to nie pij wiecej, jestescie jacys smiertelnie powazni i forum, to dla Was byc albo nie byc kazdego dnia, zaraz pojdzie, ze troluje albo jakies tam inne niestworzone historie sie wymysli.

Tak sie sklada, ze imc Wojciech zapewne bedac w 3miescie, ma do mnie rzut kamieniem i zawsze mozemy sie zderzyc na miescie, wystarczy tylko na PW piknac, wezme kilka puszek i pogadamy, powymieniamy spostrzezenia, zapewne 100x lepsze to od suchego klepania o wyzszosci swiat BN od tych drugich tu na forum...

nyny,
    Oczywiscie bezdyskusyjnie masz racje, nadal AF w Pentaxie odstaje chocby od tego w Nikonie, natomiast udana fotka lub jej brak, to czesto procz AF jeszcze kilka innych czynnikow... Oba aparaty sa na pewno warte swoich pieniedzy bezdyskusyjnie.

Sam mialem chec zakupu E5, w E3 brakowalo mi tylko lepszej matrycy, teraz nie ukrywam, ze zaporowa jest jeszcze cena, a i obrazki podobne robia mi moje mikrusy, wiec na te chwile nie warto przeplacac wg mnie, rozsadny poziom to grubo ponizej 4tys zl za puche, wtedy moglbym sie zastanowic nad zakupem...

Wojciechu, powodzenia w wyborach i podtrzymuje jak masz chec na dyskusje przy kawce albo pifku, przy okazji robiac zdjatka (srednio jestem 3x w tyg na polwyspie na plenerze), to zapraszam, bedzie mi i kolegom z ktorymi podrozuje, bardzo milo

pozdrawiam serdecznie
    Janek

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janeczek Zobacz posta
    nyny,

nie zrozumiales aluzji, to moze dla Ciebie i dla tworcy watku wazne, dla mnie w ogole.... konkludujac i jedna i druga da sie podobne fotki zrobic...

fret,

oczywiscie, wiecej i taniej jest w N czy C ale dla 77ltd moglbym sie zatracic, wiem zacznie sie gadanie o suchych danych, testach itd, ja niestety audiofislko widze, ze obrazki i plastyka z tegoz sa po prostu inne i niepowtarzalne, takie jak lubie.

Ale strzal, ze P srednio nadaje sie do portretu, to juz troche kula w plot, rozwazajac same szkla i portret jest super samyang 85, 70ltd niewiele drozszy od 85tki w C czy N, jest 50tka na porownywalnym poziomie ceny, potem to 77ltd, szklo magiczne, no isporadycznie widziane 85 troche drozsze od systemowych z C i N

nie demonizujmy i nie walczmy na parametry
    Pentax jest cool, a zloty bardziej klimatyczne, takie persony jak chocby Michu, fafniak czy martinez zapadaja na dlugo w pamieci, a w Nikonie, no Panie przy calym szacunku do systemu i ludzi, to Panie masowka jest, jakbys jezdzil na zloty Punto))

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Ja nie piszę, że się nie da, ale Samyang raczej męczący przy ręcznym ostrzeniu, 70ltd o działkę ciemniejszy. 135/2 C z pewnością nie mniej magiczny od 77ltd, a w plenerze (bo już trzeba mieć trochę miejsca) ładniej rozmyje tło. Pięćdziesiątki pomijam, bo to pseudoportretówki.
    Po prostu w innych systemach można portretować wygodniej, bardziej magicznie i taniej.

| OlyJedi Awatar szambonur
    Mieszka w
    Zakopane
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nyny Zobacz posta
    Ja bylem zawiedziony przede wszystkim cena, i niedokonca pewnym dzialaniem e3/e5 z ZD150 f/2.0.
    Oczekiwalem tez lepszej matrycy w tej puszcze, ale jak zrobili oslabienie filtra to juz dalo sporo i tutaj bylbym w stanie przelknac sprawe.

Cena zbyt wygorowana, moim zdaniem max 4500 zl warta ta pucha, a realna kasa to 4000 zl.

pozdro

ustalając cenę niepokojąco zbliżoną do aparatów z sensorem małoobrazkowym, było raczej pewne że nowych klientów raczej nie przybędzie. Sam z wielkimi nadziejami czekałem na ten aparat chcąc przy okazji rozbudować się w kilka nowych obiektywów.

| OlyJedi Awatar sławekb
    Mieszka w
    Łagów
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Wojtek, napiszę Ci osobiste zalety i wady systemu nikona.
    Zalety:
    - autofocus- jeśli body nie ma jakiegoś defektu wrodzonego to praktycznie wszystkie modele nikon mają tym lepszy autofocus im niższa cyfra modelu (Dx,Dxx,Dxxx,Dxxxx)
    - dużo akcesoriów systemowych, oryginalnych z napisem nikon)
    - świetny system błysku bezprzewodowego
    - świetny program dedykowany do wywoływania NEF-ów (CaptureNX2); niektórzy narzekają na powolną pracę ale to są w większości sprawy słabego komputera; dla mnie jest to bardzo ważna sprawa, firma produkuje aparaty i pod te aparaty robi program, ja próbowałem różnych innych ale NX2 do podstawowej obróbki RAW-a jest najlepszy, oczywiście do dalszego zmieniania zdjęcia w obrazek to już są takie kombajny jak PS
    - duża gama obiektywów, starsze czy młodsze wszystkie działają
    - dużo obiektywów używanych dostępnych na Allegro, czasami za nieduże pieniądze, ostatnio kupiłem Nikkora 24/2,8 za 500zł
    - tanie, nowe obiektywy budżetowe ale całkiem przyzwoite jakościowo, np. AF-S 35/1,8, często go używam
    - świetne jasne teleobiektywy systemowe (stałki i zoomy) pokrywające cały potrzebny w różnych dziedzinach zakres ogniskowych czego nie ma np. Pentax
    - ergonomia aparatów - mam na myśli oczywiście modeli Dxx i Dx; w olympusach czy canonach brakowało mi kilku przełączników na body, których często używam bez odrywania oka od wizjera

Wady:
    - serwis- to jest największa choroba, miałem do czynienia i praktycznie jeśli dzisiaj miałbym wysyłać aparat do czyszczenia czy klejenia gum, wolałbym to zrobić sam lub go sprzedać
    - notorycznie odłażące gumy i to w top-owych modelach, są tacy którzy twierdzą, że im nic się nie odkleja ale wystarczy popatrzeć na Allegro w opisach modeli np. D200, po 2-3 latach prawie każdy ma gdzieś spuchniętą gumę, jeśli właściciel używa aparatu intensywnie i pocą mu się dłonie to wystarczy 1-2 lata
    - usterki nowych aparatów- głównie chodzi o problemy z autofocusami; jeśli trafisz na taki spaprany egzemplarz to nic się nie da zrobić, miałem D300 który z różnymi obiektywami miał różne wartości FF/BF i to na każdej ogniskowej inne (w przypadku zoomów oczywiście); aparat po serwisie i skasowaniu 200zł nadal miał to samo; teraz słychać głosy o problemach w D7000
    - coraz gorsze wykonanie wyższych modeli, np. klapka karty pamięci w D700 to według niektórych porażka
    - pseudo-uszczelnienia - jeśli producent pisze że aparat jest uszczelniony a w parę dni po zakupie pod LCD pojawiają się pyłki to szkoda słów
    - olej na matrycach- po zakupie nowego aparatu przez jakiś czas pojawia się coraz więcej tłustych plamek na matrycy, ja swoje aparaty wysyłałem do czyszczenia po 4-6 miesiącach kiedy już się "wychlapały"
    - brak silnika w najtańszych modelach lustrzanek- trzeba kupować obiektywy z własnym napędem "AF-S"
    - ceny- niestety chyba wszystkie systemy mają podobnie wybujałe ceny ale to chyba nie wina systemu tylko naszej polskiej rzeczywistości

Może ktoś inny inaczej podchodzi do tego co dla mnie jest wadą i zaletą dlatego podkreślam że to są moje spostrzeżenia po kilkuletnim użytkowaniu systemu nikon.
    jakby kilka osób z innych systemów mogły się wypowiedzieć w miarę obiektywnie to miałbyś minimalny ogólny obraz systemów.

Ja zostaję w nikonie bo mi pasuje. Ostatnio wymieniłem E-400 na Panasonica GH1 więc całkiem jeszcze się nie żegnam z systemem.
    Ostatnio edytowane przez sławekb ; 9.06.11 o 12:26

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Do autora wątku, moja propozycja to 5D + 17-40L do krajobrazu + 85 f1.8 do portretu. Mnie osobiście w Nikonie zmęczyła obróbka rawów i dochodzenie do kolorów takich (naturalnych) jak chcę. Wcześniej miałem Olka i było ładnie, kolorowo teraz w Canonie również jest przyjemnie
    Pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

| OlyJedi Awatar Weasly
    Mieszka w
    Sandomierz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    17-40L jest żalowy. 12-60 bije na głowy go.
    *** Widziałem rzeczy, w które, wy ludzie, nigdy byście nie uwierzyli. ***
    ++++++++++ http://www.flickr.com/photos/67569374@N05/ +++++++++++
    -------------------------------------------------------------------------------------