Na początek chciałbym wam podziękować za pomoc, rady, pokazanie alternatyw,
wielkie dzięki
dużo by tu opowiadać, brałem pod uwagę wiele rzeczy, odwiedziłem kilka sklepów, przemacałem wszystko co mi polecaliście, przeliczałem po kilkanaście razy i....
od 24h mam Olympusa E-620
Wiem, że jest mnóstwo za i przeciw, dzięki wam poznałem dużo innych opcji, jedną z opinii, które mocno mi pomogły była wypowiedź:
Wydałem całą kase jaką miałem, w zamian za to mam:
- Olympus E620 dual Kit
- Olympus ZD 70-300
- HLD-5
- zapasowa bateryjka
+ oczywiście moje poprzednie rzeczy.
Wg niektórych sporo przepłaciłem, na to odpowiem dopiero za lat kilka, kiedy będę mógł dokładnie ocenić to, co osiągnąłem tym aparatem. Jeśli z E-620 będę równie zadowolony jak z E-410, to myślę, że warto było
Obiecałem podzielić się również pierwszymi wrażeniami:
- wyświetlacz jest świetny,jasny, duży, czytelny
- samo body jest właśnie takie, jakie powinno być, niewiele różni się od E-410, a ten niewielki grip sprawia, że aparat dosłownie przylepia się do ręki
- rozkład guzików jest również bardzo intuicyjny, mi przeszkadza tylko umieszczenie menu i info, ale przyjdzie przywyknąć, reszta jest tak zrobiona, że bez patrzenia można jedną reką obsługiwać wszystkie najważniejsze funkcje
- LiveView - nareszcie jest i działa - nie to, co w E-410, ostrzenie nie jest takie jak w Sony, tutaj jest o wiele wolniej, ale mi wystarcza
- umieszczenie tych zaczepów do paska jest wg mnie lepiej umiejscowione niż to było w E-410, wygodniej się teraz łapie za aparat i nie przekręca mi sie wisząc na szyji
- jakość zdjęć - tutaj tylko domowe testy, ale wreszcie wyjdę poza ISO 200, nawet na ISO800 wygląda to dobrze
- ostrzenie manualne z M42 na liveview to jest to! - adapter z potwierdzeniem ostrości sprzedaję

Wstępnie jestem bardzo zadowolony, dziś doszło szkiełko 70-300, mam nadzieję, że będzie czas się pobawić.
Najbardziej obawiałem się przejścia do innego systemu i sprzedawania starego Olka, gdyby jeszcze w Sony nie występował ten efekt przegrzewania matrycy, to bym zaryzykował, ale tak, wolałem zostać tutaj i dzięki temu wszystko co miałem ,pasuje do nowego.
Jeszcz raz dzięki za rady, zalety, wady i alternatywy. Pozdrawiam, Rafał