dla mnie tak i może przydaje się na początku gdy nieznasz aparatu ale po czasie przestaje być potrzebny a dopłacać za coś takiego wedle uznania. Sprawdzałeś ebay coś takiego znalazłem http://cgi.ebay.pl/OLYMPUS-SLR-DIGIT...#ht_3111wt_992
dla mnie tak i może przydaje się na początku gdy nieznasz aparatu ale po czasie przestaje być potrzebny a dopłacać za coś takiego wedle uznania. Sprawdzałeś ebay coś takiego znalazłem http://cgi.ebay.pl/OLYMPUS-SLR-DIGIT...#ht_3111wt_992
ale to nie do pana panie romanie tylko do autora wątku .![]()
to było do mnieNie sprawdzałem e600, tak jak wcześniej mówiłem, z używanymi, czy odnawianymi jak ten z podanej aukcji trochę się boję, chyba że będzie naprawdę tanio. Licytacje niektóre wyglądają fajnie, obserwuje je, ale jak się zakończą - zobaczymy.
Podjechałem dziś do Gorzowa i poodwiedzałem kilka sklepów, Pomacałem chyba wszystko co mi polecaliście, udało się uruchomić tylko trzy aparaty(w sklepach nie było naładowanych baterii) i po macanku już kilka odpadło, a po uruchomieniu...
- Gdybym miał patrzeć tylko przez pryzmat sprawności i szybkości LV, to SONY i nikt nie ma z nim najmniejszych szans
Porównywałem bezpośrednio Sony alpha 580 i Canon 600D - oba nowe, oba mają odchylane ekraniki, oba cenowo jeszcze jeszcze, ale u Sonego działa wszystko jakby szybciej, a LV jest po prostu takie jakie powinno być. W Canonie nie dość, że działa wolniej niż w kompaktach, to jeszcze często mi się gubił i ostrzył sam nie wiem gdzie.
- Obudowa i wygoda obsługi, tutaj wszystkie polecane przez was są dość duże, ja przyzwyczajony do malutkiej E410 jak zobaczyłem na żywo D90, a580, Eos600D, Kx, czy Kr - trochę się zdziwiłem,wiedziałem że są większe, ale aż tak? Jednak z tych wszystkich najbardziej pasowało mi body Sony. Jakoś najlepiej leży w łapach i łatwo mi było trafić w te guziki które chciałem, reszta mniej mi pasowała - natomiast a55 czy a33 są jakby zbyt malutkie, ciężko było je obsługiwać.
- po takich pierwszych spotkaniach 3 stopnia mogę stwierdzić, że jeśli miałbym zmienić system, to na SONY, świetnie działające LV, tanie obiektywy, dobre, nowe i wygodne BODY to zalety - wada jest jedna - przegrzewanie się matryc
- nigdzie nie ma Olka, ani jednego; Miałem ciekawą rozmowę z Panem z fotojokera, który sprawdzał, czy mają cokolwiek od Olka na stanie i zaskoczony powiedział, że już nic nie mają z lustrzanek, wg niego, Olki się bardzo dobrze im sprzedają, może coś po świętach będzie
Szkoda, że nie było Olka, gdybym mógł go wziąć w łapy, sprawdzić jak działa, jak wypada LV - byłbym przynajmniej przekonany, na co polować.
W tej chwili, mój wybór to:
- Olek E620/E30 - jeśli trafi się okazja go sprawdzić, to albo potwierdzę, albo odrzucę
- Sony Alpha 580
Teraz została obserwacja aukcji oraz ceneo i wyprzedaży, może gdzieś spotkam Olka, żeby go podotykać, to też ułatwi sprawę. Jeśli ktoś jeszcze mógłby coś dodać na temat tej pary(Olek 620 vs Sony A580) słucham
Pozrawiam i Wesołego Alleluja, Rafał
Ostatnio edytowane przez RafS ; 23.04.11 o 11:44 Powód: ort
"Dobre" D7000+N70-300 i zamiotles wszystko co tu sie w watku pojawilo.
Juz nie pisze o d300s czy innnym 7d do kanuna bo to nieco wiecej kosztuje.
pozdro
p.s. W przyrodzie nie ma kompromisow, niestety.
ps.1. A dlaczego nie rozwazasz opcji ze statywem, super szklem i konwerterem?
Ostatnio edytowane przez nyny ; 23.04.11 o 12:10
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
Witam !
Pomysl takze o oferowanych szklach do puszek i jak to wypada
w efekcie koncowym.
Mocna strona Olka to szkla dokladane do body i ich bardzo
dobra jakosc optyki co od razu daje niezle mozliwosci
rejestracji obrazu.
Ostatnio bylem zdziwiony, ze w EPL-1 + m.Z 14-42 ze obiektyw + puszka
wyciaga zaskakujaco duzo + wysoka jakosc obrazu z zestawu
za okolo 1400 zl.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Szybkość AF w Canonach w trybie LV jest fatalna. To obecnie najgorsze puszki na rynku pod tym względem. Sony i mikrusy tutaj rządzą.
Puszki serii E-4xx były wyjątkowo małe i trudno znaleźć lustrzankę konkurencji choćby nieco zbliżoną rozmiarami (aczkolwiek K-r, 1100D czy 600D lub D5100 to też nie olbrzymy, nie przesadzajmy). Ale jeśli chcesz mieć porządny teleobiektyw, lepiej mieć ciut większą i cięższą puszkę z lepszym gripem. E-4xx był świetlny do małych zoomów i stałek, ale wygoda użytkowania z większymi obiektywami była kiepska.
Nie wiem, co go tak zaskoczyło. Olek oficjalnie już nie produkuje lustrzanek, oprócz pożegnalnej limitowanej edycji E-3. Jeśli jeszcze pojawiają się gdzieś w sklepach, to są to ostatnie partie z zapasów magazynowych.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
W tej chwili, mój wybór to:
[/QUOTE]
- Olek E620/E30 - jeśli trafi się okazja go sprawdzić, to albo potwierdzę, albo odrzucę
- Sony Alpha 580
Teraz została obserwacja aukcji oraz ceneo i wyprzedaży, może gdzieś spotkam Olka, żeby go podotykać, to też ułatwi sprawę. Jeśli ktoś jeszcze mógłby coś dodać na temat tej pary(Olek 620 vs Sony A580) słucham
Pozrawiam i Wesołego Alleluja, Rafał
Spróbuj zaglądnąć również gdzieś do MM, czasem coś jeszcze może leżeć. Sam ostatnio kupiłem E-30 z gwarancją i fakturą za 2400 pln.
Alleluja![]()
hmm... rozważam, ale z podanych rozwiązań, wydają mi się najbardziej sensowne właśnie te przeze mnie podane, oto dlaczego:
Dobre szkło to około 3000zł, jesli wspomniana przeze mnie wcześniej Sigma może być tak nazwana, albo 4000zł na olkowego 50-200 bez swd, konwerter używany widziałem za 1500 na allegro, także jest to i tak dość drogie rozwiązanie.
Jeśli obiektyw sigma lub olkowy dałby możliwość na wykonanie zdjęć z E410(choć to śmiesznie będzie wyglądać) bez statywu to już by był poważny argumeny za, jesli nie, to i tak trzeba lepszej puszki.
jeśli informacje na forum, że 70-300 ze stabilizacją w puszce bez statywu można robić zdjęcia z czasami dłuższymi niż 1/100 to myślę, że byłoby ok![]()
Zestaw E620 + 70-300 plus to co mam, zakończyłoby moje inwestycje w sprzęt foto na ładnych pare lat(co najmniej 5) - potem wszystko sie może zmienić.
Zaglądałem do Gorzowa, tam nie ma nic Olkowego, poza m4/3
Podjadę jeszcze do Szczecina, może tam cos mają.
może się źle wyraziłem, to mnie zdziwiło to, że facet twierdzi, że im olki bardzo dobrze się sprzedają. Zdziwiło, bo przecież już tylko to, co w magazynie zostało można sprzedać, bo mówi sie, że Olek porzucił ten system, bo mowi się że matryce słabe, a jednak w rozmowie o kilku lustrzankach, na pytanie o Olka, facet mówi, że szybko im schodzą.
Chciałbym zobaczyć E620 na żywo i zobaczyć, czy też jest taka duża i jak leży w łapie. Sony pomimo rozmiarów było bardzo wygodne, przy pentaxie pociły mi się łapy, a Canon trochę miał dla mnie niewygodne przyciski, małe alfy 33 i 55 też dla mnie niewygodne, bo cały czas trzeba było mieć przykurczone palce.
Pozdrawiam![]()
Jeżeli znasz już jeden system to wiesz czego można się po nim spodziewać .Sam mam teraz E 620 ale bawiłem się i C i N tak naprawdę jak ktoś potrafi to każdym zrobi fajne foty .