www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Może to jest tak, jak z samochodami? Większość czasu spędza się w korkach, ale nawet w korku fajniej siedzi się w bryce, która ma 200 na liczniku. Czasem też fajnie jest mieć FF, cropa 10Mpix i E1 w jednej puszce
![]()
Dla mnie wyprowadzenie Nikonowych kolorów zwłaszcza w warunkach trudniejszego oświetlenia było czasami nie lada wyzwaniem, zmorąZ 5-tką jest inna bajka, nie wiem po części może przez lepiej działający WB, czy inne rzeczy, w każdym bądź razie dużo przyjemniej i łatwiej się obrabia pliki z Canona. Nie każdemu to przeszkadza, ale ja poczułem ulgę. Jak już tak mówimy o naciąganym iso to w 5-tce mamy iso50
pozdr
Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów
foto Stankiewicz Tomasz
Za to 5DII ma swoje własne bolączki, jeśli chodzi o jakość obrazu, np. rozjaśnianie cieni już nie daje tak przyjemnego dla oka efektu, jak w Nikonach.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Zgoda, lepiej mieć niż nie mieć. Ale jeśli mam do wyboru niepotrzebne w zasadzie 21mpx w Canonie kontra świetny AF, uszczelnienia i szybkostrzelność Nikosia to wybieram bez wahania Nikosia.
Jeszcze nikt nie podał przekonującego argumentu na korzyść wielkiej rozdzielczości. Epicure, z całym szacunkiem, ale ja nigdy nie oglądam cropów na ekranie 1:1. Odbitek też z lupą nie oglądam. Dlatego 21 mpx do niczego nie jest mi potrzebne.
Co do kolorów canonowskich to się nie znam. Znam kolory nikonowskie i uważam, że są OK. Robię najczęściej w Rawach, więc panuję nad balansem bieli.
w takim razie jutro ide po Pentaxa 645d
jest masa detali, z cienia mozna wyciagac i jest z czego przyciac![]()
To nie jest kwestia balansu bieli, to raczej zabawa w rgb na krzywych. Widać, że teoretyzujesz. Poza tym, piszesz jak małolat sprowadzający wybór systemu do wyboru puszki. W kwestii Mpix, to wystarczający argument sam przytoczyłeś (lepiej mieć, niż nie mieć), innych chyba nie ma.
Kolego, to Ty teoretyzujesz. Pokazałem na tym forum ponad 1400 zdjęć. Jestem praktykiem aż do bólu.
Ty nie pokazałeś żadnego zdjęcia, więc Twój post odbieram jako niemądrą prowokację. Wybacz, ale nie jesteś dla mnie partnerem do dyskusji. Dlatego proszę Cię, żebyś nie odnosił się do moich wypowiedzi.
Pokażesz jakieś zdjęcia - wtedy pogadamy jak fotografowie praktycy. Na pierdoły z teoretykami szkoda mi palców.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 7.04.11 o 17:07
I reagujesz jak małolat...A do pozowanych internetowych streetów, to i 2 Mpix wystarczą...
![]()