Była mowa o Iskierce to ja pokaże Mrówke.
Jacek
www.jackowlew.pl
Bardzo prosto.Na wyjściu- czyli wyciągu okularowym- jest typowy dla astronomicznych urządzeń gwint T2 (czyli M42/0,75), niezbędny jest adapter na mocowanie fotograficzne. W zasadzie najłatwiej dostępne są adaptery do mocowań innosystemowych. By uzyskać regulację ostrości od nieskończoności do rozsądnych 6m potrzebne są pierścienie pośrednie. Jeszcze z czasów dawnych miałem pierścienie na gwint M42 ( łącznie 51mm długości)więc wybrałem adapter T2>M42/1. Nic nie stoi na przeszkodzie by kupić od razu adapter T2>4/3. Kupiłem także zwykłe pieścienie pośrednie bez przeniesienia elektroniki na 4/3, lecz trzpień blokujący obiektyw ma za słabą sprężynę więc optyka może się nam samoistnie wypiąć dlatego na razie pozostaję przy M42- tym bardziej , że zamówiłem adapter z potwierdzeniem ostrości ( jest w drodze, będę eksperymentować)
Koszt tuby optycznej ok 1900 zł, niestety nie ma u nas starszego modelu w kolorze złotym, który optycznie był identyczny i różnił się jedynie nieistotnymi z mojego punktu widzenia drobiazgami ( ok. 1500 zł). Ten starszy typ być może jest jeszcze dostępny za granicą.
Adapter t2>M42 i inne systemy 39 zł.
W zasadze to wszystko co potrzebne.
Mocowanie do statywu- typowe 3/8. Mój Velbon Sherpa 600R jest nieco zbyt delikatny- najsłabszym punktem jest głowica-długo tłumi drgania (ok. 5-7 s po naciśnięciu spustu).
Ostatnio edytowane przez roztoczol ; 6.03.11 o 13:29
E-520, ZD 14-42, 70-300
Mrowka fajny samolocik, masz moze fotki z powietrza...?
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Jacek
www.jackowlew.pl
Na dzisiaj takie![]()
Jacek
www.jackowlew.pl
Dwa A340 z Etihad Airways z odl. 17 km . Niestety w oknie pomiędzy chmurami nie zdołałem złapać ostrości. Jak powinno wygladać- tak, jak Katarczyk złapany na tym samym torze (wycinek 1:1 bez przesadnej obróbki).
Małe sprostowanie- w mojej lunecie jest gwint statywowy 1/4 a nie 3/8 jak napisałem.
E-520, ZD 14-42, 70-300
IL niezly, troche za duzo przyciety, ale robi wrazenie.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
świetne te "bliźniaki"![]()
Życie tak szybko mija, dlatego warto zapisać kilka migawek w dobrej jakości.
Srebrne E-PL7, 45mm/1.8, kit 14-42