Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Jak/czym drukować z użyciem profili?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Jak wygląda procedura pomiarowa tym Spyderem?
    Proces kalibracji zgodnie z podpowiedziami z aplikacji:
    1. drukuję dwie kartki z zestawem kolorowych kwadracików, druga kartka ma jaśniejszy zestaw.
    2. ustawiam w kalibratorze balans bieli na jego własnym wzorniku w podstawce.
    3. po nałożeniu prowadnicy przesuwam kalibratorem po rzędzie kolorowych kwadracików kontrolując tylko na ekranie czy rząd zgadza i czy wszystkie zostały sczytane
    4. Po kalibracji można sobie wydrukować zestaw testowych zdjęć
    5. Profil zapisuję pod wpisaną przeze mnie nazwą

| OlyJedi Awatar konukera
    Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    na pewno robiac wydruk do profilowania, musisz miec wylaczone ICM wszedzie.
    ten srgb wywal z drukarki
    paski kontrolne drukujesz absolutnie na czysto, jak masz tiffa np. (a nie drukujesz ze spydera) to drukuj z ps, tylko zaznacz w drukowaniu ICM off, czy tam no color management, to samo of kors w drukarce, i wywal koniecznie ten srgb. byc moze sam windows jak ma przypisany profil konwertuje w 'tle" to co wysylasz na drukarke, potem profile sie nakladaja i jest kupa.

jesli piszesz ze wydruk jest podobny do podgladu to znacze ze profil "dziala", ale jest zle zrobiony, z jakiegos tam powodu.
    moze jakies opcje sa w tym spiderze? skoro piszesz ze srgb on/off bez roznicy...

ja mam taki system monaco, uzywa skanera do profilowania, i tam mozna druknac paski z programu, lub zapisac do tiffa
    ps. te paski czy kwadraty wydrukowane powinny byc "czyste" - tj czysty kolor, to sa intensywne barwy zawsze, zielony to zielony itd. jak drukuje sie nie intensywnie to problem z poprawnym drukiem paskow, jak na oko sa czyste, to problem ze zczytaniem tego przez spydera... tak to widze.

strzel fotke tych kwadratow moze? tylko z dobrym BW itd
    Ostatnio edytowane przez konukera ; 28.12.09 o 16:25
    I'm so happy with my new black body.
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konukera Zobacz posta
    na pewno robiac wydruk do profilowania, musisz miec wylaczone ICM wszedzie.
    ten srgb wywal z drukarki
    paski kontrolne drukujesz absolutnie na czysto, jak masz tiffa np. (a nie drukujesz ze spydera) to drukuj z ps, tylko zaznacz w drukowaniu ICM off, czy tam no color management, to samo of kors w drukarce, i wywal koniecznie ten srgb. byc moze sam windows jak ma przypisany profil konwertuje w 'tle" to co wysylasz na drukarke, potem profile sie nakladaja i jest kupa.

jesli piszesz ze wydruk jest podobny do podgladu to znacze ze profil "dziala", ale jest zle zrobiony, z jakiegos tam powodu.
    moze jakies opcje sa w tym spiderze? skoro piszesz ze srgb on/off bez roznicy...

ja mam taki system monaco, uzywa skanera do profilowania, i tam mozna druknac paski z programu, lub zapisac do tiffa
    • wydruk kontrolny drukuje aplikacja Spyder-a i nie mam pojęcia jak wydrukować paski kontrolne z PS-a. Kolory wyglądają na "czyste", przynajmniej te z pierwszej kartki.
    • kalibrowałem też bez żadnych profili podłączonych do drukarki ale nie widziałem różnicy gdy ustawieniach drukarki maiłem wyłączony ICM. Mam jeszcze kolorowego lasera Samsunga i chociaż rewelacji się nie podziewałem bo to nie drukarka foto to efekt jest niestety bardzo podobny
    • nie widzę dodatkowych opcji w spyderze. spyder w zasadzie tworzy profil drukarki i dalej się nim nie zajmuje (z profilem monitora jest już inaczej). Martwi mnie to, że podczas kalibracji sczytywane kolory są dziwne, tak jakby balans bieli się rozjechał

dzięki za uwagi, wygląda, że chyba z mojej strony już wiele więcej nie mogę zrobić. Zobaczę co powie sprzedawca.

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    jak drukujesz ze spydera, to powinno otworzyc sie okno drivera drukarki, tzn. jakis dostep do niego, masz tam wylaczone zarzadzanie kolorem?

skoro kolory wydaja Ci sie czyste, to problem pewnie lezy w zczytywaniu przez spydera...

jak sie kalibruje syper pod wzgledem bieli? mierzysz np. niezadrukowany papier?
    Fotografia reklamowa, eventy, konferencje, Warszawa - http://www.fantasmatic.pl/

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    jak drukujesz ze spydera, to powinno otworzyc sie okno drivera drukarki, tzn. jakis dostep do niego, masz tam wylaczone zarzadzanie kolorem?
    tak, mam pełną kontrolę na parametrami drukarki

skoro kolory wydaja Ci sie czyste, to problem pewnie lezy w zczytywaniu przez spydera...
    niestety, też mam takie wrażenie

jak sie kalibruje syper pod wzgledem bieli? mierzysz np. niezadrukowany papier?
    spyder kalibruje się w swojej podstawce, gdzie na dnie jest biały wzornik. Jak widać może to być inny biały niż kartki tyle, że potem traktuje kartkę jakby była z niebieskiego koloru. Mogę spróbować z ciekawości ustawić WB na kartkę.

Mieszka w
    Wafka
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    dobry pomysl z balansem na kartke
    z drugiej strony biale jest biale, wiec roznic duzych byc nie powinno, wiec problem moze byc np. z rozregulowanym zrodlem swiatla w spyderze...

glupi text a moze na czujniku jest jakas zabezpieczajaca nalepka?
    Ostatnio edytowane przez konukera ; 28.12.09 o 17:02

Awatar dembik79
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odgrzewam...

Witam, mam w pracy drukarkę HP Color LaserJet CP1515n i nie potrafie znaleźć przewidzianego dla niej profilu icc. Moje pytanie, czy jest wogóle sens zabawy z tą drukarką i czy da się ją jakoś ujarzmić..? Tzn ustawić, przystosować.? Czy ktoś miał do czynienia z takim sprzętem?
    Pozdrawiam.
    Oli 520 z kitem + 50/1,8

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Profile, drukowanie, soft proofing, zamieszanie

Cytat Zamieszczone przez AdSR Zobacz posta
    Dzięki za info. To chyba jest to. Nie drukowałem jeszcze, ale plik wyjściowy odpowiednio "zbladł". Gdyby ktoś potrzebował informacji, to dla iP3300 profilu trzeba użyć jako wejściowego. Nie należy też włączać kompensacji czerni (opcja -b).
    Odświeżę temat, bo coś mi tu ciągle nie gra. Mam profile drukarki od producenta, ale dla mnie wygląda, że one są "w drugą stronę". Nie znam się na profilach, więc może mnie ktoś oświeci.

Podpinam sobie profil w GIMP-ie i włączam symulację druku. Spodziewam się, że zdjęcie ściemnieje, jak na wydruku z tejże drukarki. Tymczasem zdjęcie się rozjaśnia. Po wcześniejszych eksperymentach z Lcms wiem, że tak rozjaśnione zdjęcie po wydrukowaniu będzie w akceptowalnym stopniu przypominało to, co na ekranie.

No i pytanie - o co chodzi? Czy to Canon skopał profile, "odwracając" je, czy w GIMP-ie jest błąd (i co, nikt nie zauważył?), czy to ja czegoś zupełnie nie kumam?
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Hmmm, no przecież to jest profil drukarki, nie monitora, powinien być zastosowany podczas wysyłania dokumentu do drukarki.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

| OlyJedi Awatar AdSR
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    Hmmm, no przecież to jest profil drukarki, nie monitora, powinien być zastosowany podczas wysyłania dokumentu do drukarki.

Pozdrawiam
    Dzięki. Użyłem go jako profilu drukarki do symulacji wydruku. Czy to jest nieprawidłowe użycie? Nie żebym go potrzebował, bo mnie chodzi o druk, ale próbuję dojść, co jest nie halo.

Nie miałbym całego tego problemu, gdyby firmowe sterowniki/programy Canona korzystały z profili (jak wyglądałoby z dostępnych ustawień), a widać gołym okiem, że tego nie robią. Lcms to jest jakieś wyjście, ale muszę konwertować każde zdjęcie, które chcę wydrukować.
    Bo w życiu trzeba być twardym, jak bułka z Biedronki.
    Flickr | Panoramio