Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: ZD 50mm portret a ślub

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Z mojego skromnego doświadczenia to powiem, że do ślubów i wesel przydało by się:
    - jasna portretówka (50mm)
    - coś jasnego i w miarę szerokiego (u nas najlepsza była by Leica 25mm)
    - jasny zoom (w tej chwili najtaniej wychodzi ZD 14-54)

To tyle ze szkieł.

Poza tym potrzebna jest lampa i 2xbody.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Z mojego skromnego doświadczenia to powiem, że do ślubów i wesel przydało by się:
    - jasna portretówka (50mm)
    - coś jasnego i w miarę szerokiego (u nas najlepsza była by Leica 25mm)

To tyle ze szkieł.

Poza tym potrzebna jest lampa i 2xbody.
    nie rozumiem jaki jest sens zabierania na ślub 25mm i 50mm..? czy wg Ciebie 25mm to szeroko? Z obecnej oferty to w grę wchodzi zd 50mm f/2 i Leica 25mm f/1.4. mz Leica zupełnie wystarczy i nie trzeba taszczyć dodatkowego słoika
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tommy_G
    nie rozumiem jaki jest sens zabierania na ślub 25mm i 50mm..? czy wg Ciebie 25mm to szeroko? Z obecnej oferty to w grę wchodzi zd 50mm f/2 i Leica 25mm f/1.4. mz Leica zupełnie wystarczy i nie trzeba taszczyć dodatkowego słoika
    25mm nie jest to szeroko, ale jest to na tyle wygodna ogniskowa, że bardzo by się przydała. Obejmuje 4x większą powierzchnię niż 50mm, a to już duży plus. Szczególnie podczas wesela gdzie taką ogniskową bez problemu sfotografuję człowieka od stóp do głów, jak również spokojnie wykonam portret.

50mm najbardziej przydało by się do portretów podczas pleneru i w kościele. W kościele można nim fotografować z większej odległości niż 25mm i nie zakłócać ceremonii. Na sali było by już mniej przydatne bo jest tam zbyt mało miejsca (ewentualnie do portretów od pasa w górę, co można obskoczyć i 25mm).

Do tego tak jak pisałem 14-54mm jako uniwersalny obiektyw do szerszych kadrów i nie tylko.

A czy jest sens zabierać z sobą jednocześnie 25mm i 50mm? Tak. Ja bym na pewno zabrał. Podejrzewam, że na sali 50mm spędziło by większość czasu w torbie, ale przecież jeść by nie wołało.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta

Do tego tak jak pisałem 14-54mm jako uniwersalny obiektyw do szerszych kadrów i nie tylko.

A czy jest sens zabierać z sobą jednocześnie 25mm i 50mm? Tak. Ja bym na pewno zabrał. Podejrzewam, że na sali 50mm spędziło by większość czasu w torbie, ale przecież jeść by nie wołało.
    Zgadzam się. Każdy z tych obiektywów to inne walory. 14-54 jest najbardziej uniwersalny, cały ślub można nim obskoczyć. 25 w sumie też, w każdym razie jakbym miał zabrać tylko jeden obiektyw - dowolny stałoogniskowy to właśnie ten, dla pracy w świetle zastanym w ciemnych warunkach może to być najlepsze rozwiązanie. 50 jest super szkłem, sprawdzi się w plenerze czy kościele ale nie jako jedyny obiektyw. Przydaje się też coś ultra szerokiego - kilka efekciarskich ujęć z kościoła (np. z chóru z góry ale nie tylko) czy z przyjęcia uatrakcyjni reportaż ślubny.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Przydaje się też coś ultra szerokiego - kilka efekciarskich ujęć z kościoła (np. z chóru z góry ale nie tylko) czy z przyjęcia uatrakcyjni reportaż ślubny.
    Ja bym brał Fisheye-a, dla nielubiących krzywizn jakie on daje, można pobawić się w prostowanie z zadowalającym skutkiem.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

Awatar maryo
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    podajecie przykłady 25mm i 50mm, a może lepiej jeden po środku 30mm 1.4 sigmy?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Odświeżę wątek. Właśnie przymierzam się pod zakup 50 lu 30 1.4 sigmy,ceny podobne,ale oba razem to już wydatek. Obiektyw pod śluby,dlatego kusi mnie jasność sigmy. Więc który lepszy? Aktualnie używam 14-54 i 35 zuiko, do kościołów i na sale. Ale jasna stałka by się przydała. Co byście radzili ?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria
    ostatnio fociłem chrzest. Miałem E30 i 11-22, szeroko, jasno ostrzy z bliska i pewny AF... nie polecam fisha samyanga (ktoś wcześniej tutaj zaproponował) na dużym otworze to straszny syf a jak domkniecie to ciemno...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Fotografowałem na ślubie Sigmą 50 f/1,4 pod 4/3. O niczym tak wtedy nie marzyłem, jak o szerszym kącie. Musiałem biegać po ścianach kościoła, żeby mieć w kadrze coś więcej, niż tylko popiersie. Na plener taka ogniskowa jest super, ale do kościoła myślałbym raczej o Sigmie 30 mm.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bueto Zobacz posta
    Odświeżę wątek. Właśnie przymierzam się pod zakup 50 lu 30 1.4 sigmy,ceny podobne,ale oba razem to już wydatek. Obiektyw pod śluby,dlatego kusi mnie jasność sigmy. Więc który lepszy? Aktualnie używam 14-54 i 35 zuiko, do kościołów i na sale. Ale jasna stałka by się przydała. Co byście radzili ?
    Zuiko 50mm do wnętrz za wąskie, sigma 30mm ok, ale af bywa kapryśny, a przyzwoita ostrość uzyskać można od f1.8-2. Pozostaje Leica 25/f1.4
    pozdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz