Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Jaki obiektyw do olka-520?

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Jaki obiektyw do olka-520?

Jestem szczęśliwym posiadaczem olka i kitowych 14-42 + 40-150 i stwierdziłem, iż przyszedł już czas aby przesiąść się na coś bardziej konkretnego. Moje pstrykania oscylują wokół krajobrazów i architektury i wybór padł na Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD...ale oczywiście do końca nie jestem pewien, czy to dobry wybór , cena obiektywu też jest niebagatelna bo przewyższa wartość aparatu +dwa kity . Ciekaw też jestem jak ten temat się przedstawia w Canonie, czy Nikonie. Dlatego proszę o podtrzymanie mojej euforii co do wyboru, ewentualnie wybicie z głowy tego pomysłu i pokazanie czegoś bardziej konkretnego.

bernard74
    Gość
    Witaj

Ja ci nic nie bede wybijał z głowy tylko napisze że obiektyw 12-60 jest naprawdę przesuper , darmo szukać takiej jakości obiektywu u konkurencji , pomimo że jest drogi POLECAM

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Thumbs up 9-18mm + 14-54mm

Cytat Zamieszczone przez VERDI Zobacz posta
    Jestem szczęśliwym posiadaczem olka i kitowych 14-42 + 40-150 i stwierdziłem, iż przyszedł już czas aby przesiąść się na coś bardziej konkretnego. Moje pstrykania oscylują wokół krajobrazów i architektury i wybór padł na Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD...ale oczywiście do końca nie jestem pewien, czy to dobry wybór , cena obiektywu też jest niebagatelna bo przewyższa wartość aparatu +dwa kity .
    Ja wolałbym kupić przy takim zastosowaniu najpierw 9-18mm,
    a potem (jeśli nadal będziesz czuł niedosyt) 14-54mm.
    Kupię 100-400mm lub zamienię za Panasonic 70-300mm

bernard74
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Iwo Zobacz posta
    Ja wolałbym kupić przy takim zastosowaniu najpierw 9-18mm,
    a potem (jeśli nadal będziesz czuł niedosyt) 14-54mm.
    To prawda mam obiektyw 14-54 i sprawuje sie przesuper, zreszta sprawdz niektore foty nim robione np. gołabki.

Ale 12-60 lepszy w całym zakresie ogniskowej ale i droższy znacznie od 14-54

Co do obiektywu 9-18 nic ci nie podpowiem bo nie ma bladego pojecia

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Moje pstrykania oscylują wokół krajobrazów i architektury i wybór padł na Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD...ale oczywiście do końca nie jestem pewien, czy to dobry wybór , cena obiektywu też jest niebagatelna bo przewyższa wartość aparatu +dwa kity
    Hmmm - krajobraz, architektura... Domniemywam, że raczej brakuje Ci szerokości niż światła, uszczelnień nie wykorzystasz bo masz nieuszczelnioną puszkę, szybkość AF w takiej fotografii ma też trzeciorzędne znaczenie. Kupując ZD 12-60 płacisz za coś czego niespecjalnie wykorzystasz i chyba nie potrzebujesz, chociaż obiektyw jest kozacki. Ja w Twojej sytuacji kupiłbym znacznie tańszy i chyba bardziej pasujący do Twoich potrzeb ZD 9-18.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Od tego szukania i penetrowania komp mi się zawiesił , ale już jestem...i widzę że przez ten czas zostałem sprowadzony na ziemie i pół kasy zaoszczędzone, bo 9-18. to rzeczywiście na miarę moich potrzeb...dzięki

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Od tego szukania i penetrowania komp mi się zawiesił , ale już jestem...i widzę że przez ten czas zostałem sprowadzony na ziemie i pół kasy zaoszczędzone, bo 9-18. to rzeczywiście na miarę moich potrzeb...dzięki
    To tak dla potwierdzenia Twojego wyboru - oba na 9 mm - z 9-18 oczywiście
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p8260325b.jpg
Wyświetleń:	228
Rozmiar:	384,3 KB
ID:	42439   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p8260360.jpg
Wyświetleń:	244
Rozmiar:	256,0 KB
ID:	42440  
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jest pięknie, szerszy może więcej ...

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria

Obiektyw do E-520

[QUOTE=VERDI;691484]Jestem szczęśliwym posiadaczem olka i kitowych 14-42 + 40-150 i stwierdziłem, iż przyszedł już czas aby przesiąść się na coś bardziej konkretnego. Moje pstrykania oscylują wokół krajobrazów i architektury i wybór padł na Olympus Zuiko Digital ED 12-60mm 1:2.8-4.0 SWD...ale oczywiście do końca nie jestem pewien, czy to dobry wybór

Ja dokupiłem 14-54 II (nowy) i 40-150 1:3.5-4.5(nowy), i z tego drugiego jestem bardziej zadowolony-nawet lepiej mi ostrzy.
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".

| OlyJedi Awatar VERDI
    Mieszka w
    Pabianice
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ajan Zobacz posta
    Ja dokupiłem 14-54 II (nowy) i 40-150 1:3.5-4.5(nowy), i z tego drugiego jestem bardziej zadowolony-nawet lepiej mi ostrzy.
    ...z tym drugim to chyba przesada...