Za kolegami polecam raczej 9-18 do krajobrazów chyba będzie lepszy. Te parę milimetrów naprawdę będzie widać różnicę. A jak pokombinujesz znaczy (np. używany) i zależy Ci na lepszym obiektywie niż kit to i na 14-54 starczy w cenie 12-60.
Za kolegami polecam raczej 9-18 do krajobrazów chyba będzie lepszy. Te parę milimetrów naprawdę będzie widać różnicę. A jak pokombinujesz znaczy (np. używany) i zależy Ci na lepszym obiektywie niż kit to i na 14-54 starczy w cenie 12-60.
Musisz przyznać Panie Boże, że Ci pokoju nijak nie zakłócam i proszę tylko, byś mi tą samą miarką odpłacił." Colas Breugnon
co do ceny 12-60.
w nikonie też mozesz kupic D5000, a potem do niego 17-55 albo 24-70. i tez ci szkło przewyzszy wartosc puchy i kitów.
Jesli chcesz zostac w E-systemie na długo kupuj smiało. ale jak masz inwestowac, przemysl. to juz nie sa małe pieniadze.
Verdi a co powiesz na 11-22 ze światłem 2.8-3.5.
Sam używałem tego szkła do architektury i nie tylko...
Jest uszczelnienie ma dobre światło i jest dosyć szeroki.
Czego więcej nam trzeba?
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ja osobiście do krajobrazów i architektury polecam 9-18mm. Sam z powodzeniem używam, bardzo fajne ostre szkiełko. Do tego garść filtrów i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.
11-22 nie miałem w rękach więc nie wiem.
12-60 (24-120 kąty na pełnej klatce) super uniwersalne szkiełko. W innych systemach nie ma szkieł o takim zakresie i świetle. Z canona podobne to 24-105 f4. Z nikona chyba też coś podobnego wyszło. Oba dużo droższe.
5DII, 17-40L, Σ35, 100L, Metz 58 AF-2
Jak wiadomo szerokością i jakością nic nie przebije 7-14mm, mam go, używam i bardzo sobie go chwalę. Jego wadą jest to, że zmusza mnie do noszenia drugiej puszki z 14-54.
Gdybym miał zastąpić wymienione wyżej dwa obiektywy jednym, wybrałbym 11-22. Dlaczego nie 9-18? Zniekształcenia i światło, które czasami w ciemnych wnętrzach jest przydatne.
Nie do końca jest to prawda. Konkurencja ma niegorsze obiektywy (niektóre lepsze), ale za zdecydowanie więęęęększą kasę.
Zastanów się jeśli się szczypiesz z kasą nad ZD 14-54. Można go wyrwać na za nieduże pieniądze (używkę oczywiście). A to naprawdę wypasiony obiektyw. Wiem, bo długo go używałem.
12-60 jest wyraźnie droższy od 14-54, robi bekę na najszerszym końcu (nie lubię tego bardzo). Jest odrobinę szerszy, ale wolałbym dwa obiektywy - 14-54 plus 9-19 niż 12-60. I jeszcze ten ostatni jest dużo większy niż kompaktowy 14-54.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 28.01.11 o 21:24