Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 159

Wątek: Jaki komputer - RAW szybkosc

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konradkkk Zobacz posta
    "Bo nie spróbowałeś"

gorzej ja na tym musiałem pracować...wolę XP
    Wolęć oczywiście można, ale rzeczywistość trochę się zmienia. Obecnie XP jest pozbawione sensu, chociażby ze względu na marną obsługę większej ilości RAM, i ze względu na marne wsparcie producentów sprzętu.

Czyli np na nowym lapku nie uświadczysz już sterowników dla XP.

| OlyJedi Awatar kojut
    Mieszka w
    Navan
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek00 Zobacz posta
    Wolęć oczywiście można, ale rzeczywistość trochę się zmienia. Obecnie XP jest pozbawione sensu, chociażby ze względu na marną obsługę większej ilości RAM, i ze względu na marne wsparcie producentów sprzętu.

Czyli np na nowym lapku nie uświadczysz już sterowników dla XP.
    Eee... nawet Win7 x86 "widzi" max 3GB. W XP x64 pamięć ograniczają możliwości płyty głównej.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kojut Zobacz posta
    Eee... nawet Win7 x86 "widzi" max 3GB. W XP x64 pamięć ograniczają możliwości płyty głównej.
    Owszem, ale taki XPx64 był jedną wielką niedoróbką więc nie można brać go w ogóle pod uwagę. Więc jeśli ktoś chce mieć więcej RAMu, a dziś 4gb to już w zasadzie standard (każdy nowy lap ze średniej półki tyle ma) to musi brać x64.

Alleg_pl
    Gość
    przykro mi ale wydajnosc kaloryferka Q6600 (65nm) w porównaniu do i7 to niestety całkiem inna bajka.

Mocno wykrecone Q9550 ledwo zbliza się do stockowego i7, natomiast i7 w SB są jescze silniejsze.

Ta moc przydaje sie np przy wywoływaniu rawów, gdzie acr potrafi zaprzagnac do pracy pełną moc i 8 i 12 watków...

a odnosnie windowsowego pomiaru wydajnosci, bez komentarza
    P.S zaden dysk magnetyczny nie bedzie miał wiecej jak 5.9.

Dobre dyski SSD (SLC) ciagle kosztuja ponad połowe budzetu, a ciekawe, szybkie i cenowo sensowne MLC (Corsair F60/80) niezbyt nadaja się ciagle na dysk cache'owy. A tylko przy takim zastosowaniu branie SSD ma sens.
    Na chwile obecna wolalbym kupic 2 x HD502HJ i zrobic z nich maciez (jesli tak Ci zalezy na wydajnosci HDD).

P.S nie zapominaj ze przy i7 korzystasz też z triple channel DDR3 a nie dual DDR2.

| OlyJedi Awatar kojut
    Mieszka w
    Navan
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Alleg_pl Zobacz posta
    przykro mi ale wydajnosc kaloryferka Q6600 (65nm) w porównaniu do i7 to niestety całkiem inna bajka.

Mocno wykrecone Q9550 ledwo zbliza się do stockowego i7, natomiast i7 w SB są jescze silniejsze.

Ta moc przydaje sie np przy wywoływaniu rawów, gdzie acr potrafi zaprzagnac do pracy pełną moc i 8 i 12 watków...

a odnosnie windowsowego pomiaru wydajnosci, bez komentarza
    P.S zaden dysk magnetyczny nie bedzie miał wiecej jak 5.9.

Dobre dyski SSD (SLC) ciagle kosztuja ponad połowe budzetu, a ciekawe, szybkie i cenowo sensowne MLC (Corsair F60/80) niezbyt nadaja się ciagle na dysk cache'owy. A tylko przy takim zastosowaniu branie SSD ma sens.
    Na chwile obecna wolalbym kupic 2 x HD502HJ i zrobic z nich maciez (jesli tak Ci zalezy na wydajnosci HDD).

P.S nie zapominaj ze przy i7 korzystasz też z triple channel DDR3 a nie dual DDR2.
    Toto to ja wiem Tylko i7 z płytą ledwo zmieści się w budżecie. A tu jeszcze dochodzi pamięć, prawdopodobnie zasilacz i HDD. Przy tak skromnym budżecie lepiej jest patrzeć w stronę i5.
    Co do windowsa i pomiaru wydajności- podałem to jako ciekawostkę i zobrazować to o czym dużo ludzi zapomina- HDD jest też bardzo ważny. Sam teraz zbieram na SSD 2x64.
    P.S
    A i5 nie wykorzystuje DDR3?
    Ostatnio edytowane przez kojut ; 8.01.11 o 23:37

Alleg_pl
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kojut Zobacz posta
    P.S
    A i5 nie wykorzystuje DDR3?
    nie triple channel
    ddr3 to i obsługuje twoj Quad, np na płycie Asusa P5Q3 (S.775, P45, DDR3)

zakladajac cene i7SB
    cpu 1100 zł
    płyta 400 zł
    pamieci 300 zł
    grafika 300 zł
    dysk 140 zł
    zostaja 2 stówki na sensowny zasilacz (OCZ mod ext)
    Rafrog raczej nie bedzie krecił. Gdyby krecił spokojnie moglbym sugerowac i5 Quadową, ktora bez wiekszych problemów mozna bardzo zblizyc wydajnosciowo do i7. Ale to osobna bajka.
    Ostatnio edytowane przez Alleg_pl ; 8.01.11 o 23:59

| OlyJedi Awatar kojut
    Mieszka w
    Navan
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    nie triple channel
    ddr3 to i obsługuje twoj Quad, np na płycie Asusa P5Q3 (S.775, P45, DDR3)

zakladajac cene i7SB
    cpu 1100 zł
    płyta 400 zł
    pamieci 300 zł
    grafika 300 zł
    dysk 140 zł
    zostaja 2 stówki na sensowny zasilacz (OCZ mod ext)
    Rafrog raczej nie bedzie krecił. Gdyby krecił spokojnie moglbym sugerowac i5 Quadową, ktora bez wiekszych problemów mozna bardzo zblizyc wydajnosciowo do i7. Ale to osobna bajka.
    O rzesz ty nie spodziewałem się takich cen w Polsce Ostatnio szukałem czegoś dla znajomego na up'a i wyszło mi...kuuu...a błąd w przeliczeniach(euro na pln)! Rafrog- za Alleg_pl- bierz i7

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    i5 i i7 sandy bridge mialy premiere pare dni temu wiec na sklepach beda o ile juz nie sa za pare dni, natomiast w miesiac powinna sie ustabilizowac cena...

1100 zł powiedzmy za wersje i7 2600-K + płyta, w 2500 zł się wyrobisz rafrog spokojnie a zapas mocy bedzie... łohohoh.

a swoja drogą, Rafrog, jaki masz ten zasilacz? ja bym nie ryzykowal na "jakims" zasilaczu...
    Zasilacz mam taki http://www.agito.pl/zasilacze/modeco...n.0.42140.html

Komputer muszę złożyć online, dlatego muszę kupić wszystko w jakimś sklepie internetowym.
    Ostatnio edytowane przez rafrog ; 9.01.11 o 15:10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    Kiedyś te zasilacze były na tzw. czarnej liście. Czytaj: mogły przenieść twojego kompa na tamten świat. Sporo się zmieniło u producenta zapewne, ale ja rozglądałbym się za czymś innym. Za zasilator 500W minimum te 250 zł trzeba położyć. Szukaj marek Chieftec, beQuiet, Corsair, OCZ. Osobiście przez prawie 3 lata użytkowałem (bo sprzedałem) zasilator 550W beQuiet, który napędzał wykręconego Core2Duo E8200 oraz dwuprocesorową grafę 3870 X2, która pod max. obciążeniem połykała ponad 330W. Komp miał dodatkowo 2 dyski. Zasilacz pracował cały czas bez zarzutu.

Na wstępie warto podliczyć ile konfig potrzebuje mocy:
    http://extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Fajna sprawa. Wychodzi mi jakieś 320W.