Strona 13 z 16 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 159

Wątek: Jaki komputer - RAW szybkosc

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Gigabyte raczej to nie jest płyta wysokich lotów. Ale dobrze Ci koledzy doradzali jeszcze możesz to pudło oddać pewnie masz zasilacz wepchany codegena albo inne błoto.
    Zasilacz jest bardzo ważny w kompie szczególnie jeśli przechowujemy ważne dane z komputerami się dzieją cuda przy zasilaczach firmy krzak.
    Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Nie rozumiem, dlaczego miałbym ten komputer oddawać, skoro sam się zgodziłem na taką konfigurację i jestem z niej zadowolony. Nie rozumiem też, z jakiej racji sklep miałby ten sprzęt przyjąć z powrotem. Poza tym 63 sekundy to wynik znacznie lepszy, niż się spodziewałem, więc tym bardziej nie widzę żadnego problemu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar maj0nez
    Mieszka w
    Opole Lubelskie
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Zrobisz jak będziesz uważał ale po mojemu to już dawno powinien skończyć się okres tych dziadowskich kompów typu dużo gigaherców dużo ramu dużo gigabajtów a płyta dziad i zasiłka jeszcze gorsza.
    Kolega Ci napisał:
    Cytat Zamieszczone przez Daniello Zobacz posta
    Zauważ też, że dałeś się naciągnąć na martwą podstawkę s775 kosztem dość rozwojowej AM3. Quad q8300 (pewnie taki kupiłeś) jest najbardziej wykastrowany z pamięci cache ze wszystkich quadów (4MB vs. 12MB dla np. q9550). Ram to DDR2 a nie 3. Kupiłeś kompa o generację wcześniejszego od proponowanego
    Decyzja należy do Ciebie.
    Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Panowie, zapominacie, że mój budżet był bardzo ograniczony. Poprosiłem sprzedawcę, żeby zrobił mi wycenę sprzętu odpowiedniego dla moich potrzeb, a potem ja ocenię, czy mogę sobie na niego pozwolić. Dostałem mailem taką propozycję:

Płyta główna – Gigabyte MA770TA (ta płyta obsługuje procesory 2, 4 i 6 rdzeniowe wyposażone w najnowsze złącze AM3, oraz nawet do 16 GB Ramu typu DDR3 w 4 slotach). Płyta ma chipset 770 pozwalający podkręcać procesory i kondensatory o długiej żywotności. Płyta obsługuje do 6 dysków ze złączem SATA2, 2 ze złączem SATA3 (jak dotąd niedostępne) i 2 ze złączem ATA, ma 3 różne złącza FireWire, 2 złącza E-SATA, 4x USB 2.0 i 2x USB 3.0 (urządzenia z takim złączem również są niedostępne). Ta płyta to doskonała baza pod rozbudowę komputera. Jej odpowiednik na Intela kosztuję krocie.

Procesor - AMD Athlon X4 635 2,9GHz 2Mb pamięci cache – płyta jest gotowa by obsłużyć każdy procesor AMD, również 6rdzeniowe. Na procesor dodaje profesjonalne chłodzenia, dzięki czemu procesor pracować będzie stabilniej i bezpiecznie się go będzie pokręcać.

Ram – 2x2Gb/1333 DDR3 (płyta MA770TA ma 4 złącza na kości Ram co oznacza spore możliwości rozbudowy)

Grafika – GeForce GT220 1GB pamięci DDR3 128bit – ta karta jest produktem tego samego typu co GF9500GT, ale z nowego procesu technologicznego

Dysk – 500GB/16 7200obr.

Napęd – DVD-RW (bez Blueray – ten standard na dzień dzisiejszy jest nieopłacalny ze względu na cenę – ten podzespół wymieni sobie Pan za półtora roku, gdy ceny na takich nagrywarek spadnie)

Obudowa – IBOX 710 wentylowana z 2ma USB na górze obudowy, można ja wzbogacić o 2 wentylatory 12cm. dla wymuszenia skutecznej wymiany powietrza + zasilacz 400W.

Cena tak złożonego komputera: 2290zł. Kompletna maszyna, wydajna i dobrze chodzona. Polecam!

Alternatywą jest zbudować ten komputer na 4rdzeniowym Intelu Q8300 ale wtedy będzie zbudowany na starszych standardach

4rdzeniowe maszyny muszą być budowane na dobrych płytach i dobrych/wydajnych chłodzeniech!!!
    Stwierdziłem, że nie ma mowy, abym wydał tyle kasy na zwykły, budżetowy komputer do domu. Poprosiłem o konfigurację, która nie przekroczy 1600-1700 zł i oczywiście będzie zbudowana z komponentów budżetowych, ale nie tragicznych jakościowo i dających możliwość pełnego wykorzystania wielowątkowego oprogramowania do obróbki zdjęć. Zaznaczyłem, że nie będę nic podkręcał ani wymieniał. Dostałem to, za co zapłaciłem. Nie sądzę, aby ktoś mnie oszukał.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Odświeżam temat

Kochani potrzebuję czegoś oczywiście do RAWów. Jako, że jestem trochę nie na bieżąco z komputerami, więc proszę o pomoc. W grę wchodzą tylko składaki, bo mam w domu jakaś obudowę i w miarę nowy zasilacz 500W.
    Budżet do +/- 2500 zł.

Jako, że skłaniam się bardziej ku Intelowi więc zastanawiałem się nad C2D lub i5.

Doradzi ktoś ?

Z góry ślicznie dziękuję

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    ja się przyłączę, mam pytanie czy model:
    http://allegro.pl/aluminiowy-asus-n5...389662846.html
    + XP będzie można w miarę spokojnie pracować z RAW?
    niestety musi być to laptop, bo często zmieniam środowisko

| OlyJedi Awatar furmun
    Mieszka w
    opolszczyzna
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    ..jako ,że sam od 2 m-cy nie moge jednoznacznie zdecydować na model laptopa jaki powinienem kupić szperam w sieci za i przeciw
    myślę że pare stron przyda się i Tobie o ile już ich nie przeglądałeś

tutaj , ktoś też składa coś podobnego chyba

https://www.benchmark.pl/phpBB3/view...st=0&sk=t&sd=a
    co do CPU
    CPU Benchmarks
    http://www.cpubenchmark.net/share30.html

http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...gar.-3036.html

mobilne ale ...

http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-...ow.4344.0.html

powodzenia i jak najmniej mętliku co do konfiguracji

pozdrawiam
    "f.n" E-620 ...

| OlyJedi Awatar dziobolek
    Mieszka w
    Dublin - Ireland
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog Zobacz posta
    Odświeżam temat

Kochani potrzebuję czegoś oczywiście do RAWów. Jako, że jestem trochę nie na bieżąco z komputerami, więc proszę o pomoc. W grę wchodzą tylko składaki, bo mam w domu jakaś obudowę i w miarę nowy zasilacz 500W.
    Budżet do +/- 2500 zł.

Jako, że skłaniam się bardziej ku Intelowi więc zastanawiałem się nad C2D lub i5.

Doradzi ktoś ?

Z góry ślicznie dziękuję
    Tylko czy to ma sens, skoro gotowce z i7 nówki i z gwarancją można za podobne pięniązki...

INTEL QUAD I7-870 4GB.DDR3 1TB GTS450-1GB DRW

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    No i ten XP, pewnie wersja 32 bit do 6GB ram. Ludzie, dajcie spokój. 7mka na takim sprzędzie dziczeje od mocy obliczeniowej.
    Ostatnio edytowane przez gibberpl ; 8.01.11 o 19:39 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar furmun
    Mieszka w
    opolszczyzna
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez konradkkk Zobacz posta
    ja się przyłączę, mam pytanie czy model:
    http://allegro.pl/aluminiowy-asus-n5...389662846.html
    + XP będzie można w miarę spokojnie pracować z RAW?
    niestety musi być to laptop, bo często zmieniam środowisko

recenzje znalezione w sieci przy okazji moich poszukiwań
    konfiguracji
    tego modelu z i7
    http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...V.43852.0.html
    http://www.notebookjournal.de/tests/...mple-nkrt-1210

i z i 3

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...N.35166.0.html

pozdrawiam
    "f.n" E-620 ...