"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
pozdrawiam, Olgierd
Ech... Jak dziala przetwornik dowiesz sie dosc łatwo z sieci lub ksiazek.
PS. Czy wg Ciebie skopiowanie pliku z obrazkiem to juz jest obrobka? (ewentualnie brnąc w ten absurd: czy kopiowanie pliku jest ANALOGOWE?)
PPS. Z matrycy to sie zrzuca elektrony, nie fotony. Moze jednak cos poczytaj, zamiast pisac?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
No... nie
ADC = analog to digital converter,
DAC = digital to analog converter
a po naszemu przetwornik, odpowiednio, A/C i C/A
Ostatnio edytowane przez kbns ; 28.10.10 o 21:54 Powód: Automatyczne scalenie postów
pozdrawiam, Olgierd
Na moj stan wiedzy -- nie, nie bierze. Co czytałeś, iż uważasz ze jest inaczej?
Rejestracja, tak na filmie, jak na matrycy, jest -- ucieszysz sie -- procesem analogowymA raw, upraszczając, to skopiowany zestaw danych z kanału matryca->przetwornik a/c. Bez Bayera, gammy itp operacji, które z tych danych robią oglądalny obrazek.
Swoja droga, porównując półprodukty pt negatyw i plik raw, to w tym pierwszym pomiędzy natężeniem światła a ilością metalicznego srebra tez sie dość sporo dzieje...
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Na razie z tego co czytam:
- zaleta 14mm wzgledem 20mm jest AF - szybszy (zdjecia, wideo) i cichszy (wideo)
- zaleta 14mm wzgledem 7-14mm, czy 14-45mm - jest mniejszy rozmiar i waga, troszke lepsza separacja pierwszego planu od tla, mozliwosc uzycia krotszego czasu, czy nizszego ISO
Ciekawe jak ta 14'ka ma sie do istniejacych zoom'ow od f/4...
Pozdrawiam!
Nasza ZABAWA z u43
Tak, słuchaj mój też to ma.
Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko cały dzień Plejstejszyn.
Primo, czy wrzucajac linki moglbys tak chociaz zdanie komentarza?
Dwa (nie doczytalem sie) ale oni chyba wedlug jpg te testy robia? Porownalem z ich testem Lumix 20mm i jak tam aberracja chromatyczna jest tak samo ,,hardly visible'' jak w tej 14mm to... do d* z takim testowaniem :/