Strona 10 z 25 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 242

Wątek: Panasonic G 14mm F2.5

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Temat walkowany juz u nas dawno temu, a nazywany KOMPROMIS.

Otwieranie RAW nie dedykowanym softem oznacza nieprzewidywalne zagrozenie zycia

Oly i Panas przynajmniej sa uczciwi i nie ukrywaja co i gdzie poprawiaja.

PS: Na samym koncu Andy Westlake z ekipy DP Review pokazal mu, ze podaje bledne informacje...

PPS: jeden z wazniejszych postow: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=36501368
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 1.10.10 o 14:13

Awatar olgierd
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dodam, że mnie w ogóle rozśmieszają gderania na "ingerencję w rawa". Narzekający wydają się zapominać, że to po prostu jeszcze jeden plik, na każdym etapie jego tworzenia podlegający takim ingerencjom, jakie program ma zadane; nie jest przecież tak, że cyfrak produkuje jpg "programowo" i rawa "nieprogramowo" (na celuloidzie czy jak?)
    pozdrawiam, Olgierd

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Tak, słuchaj mój też to ma.
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez olgierd Zobacz posta
    Dodam, że mnie w ogóle rozśmieszają gderania na "ingerencję w rawa".
    Nalezaloby jednak zauwazyc, ze tutaj (w u4/3) nie ma ingerencji w raw (moze poza jakimis danymi do odszumiania -- nie mam pewnosci), tylko wiekszosc softu robi pewne korekcje rawa z automatu, bez pytania uzyszkodnika o zdanie.

Moim zdaniem jest to dosc wygodny myk, z tym, ze problem sie zaczyna gdy soft tych korekcji nie robi i trzeba sie pieprzyc z wadami szkla recznie (a te male nie sa -- vide beczka 14mm czy fiolety w rogach 20mm).

Narzekający wydają się zapominać, że to po prostu jeszcze jeden plik, na każdym etapie jego tworzenia podlegający takim ingerencjom, jakie program ma zadane; nie jest przecież tak, że cyfrak produkuje jpg "programowo" i rawa "nieprogramowo" (na celuloidzie czy jak?)
    No wlasnie idzie o to, ze raw z zalozenia ma byc zrzutem tego, co zeszlo z matrycy i ADC. Przesadne gmeranie w rawie czyni z niego kolejnego jpga...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Nie wiem czy pamietacie, ADOBE jakis czas temu zmienilo specyfikacje DNG - dodalo szereg parametrow, metadanych - zwiazanych z usuwaniem dystorsji. Ostatnie wersje LR oraz ACR - maja mozliwosc zmian tych parametrow przez uzytkownika, jak mozliwosc korzystania z wartosci domyslnych dla kombinacji - puszka + obiektyw. Wlaczajac szkla Sigmy, Canona, Nikona. Pisze o lustrzankach.

Natomiast w przypadku u43 - zmiany sa nadal dokonywane w tle, w sposob niewidoczny, niemozliwy do "wylaczenia".

Mysle, ze wszyscy by byli szczesliwi - gdyby uzytkownik mial wybor - pokaz obraz bez korekcji lub pokaz obraz po korekcji z domyslnymi parametrami wybranymi przez Olympusa\Panasonica (pewnie w jakims tam porozumieniu z Adobe).

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    Cholera pojechałam specjalnie do nich w sobotę, gdzie tam nawet nie zszedł na dół przywitać się z babką, tylko
    cały dzień Plejstejszyn.

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    14, 100-300 z wystawionymi rawami

http://www.ringfoto-becker.de/custom...5-32b427aea9a1
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar olgierd
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kbns Zobacz posta
    No wlasnie idzie o to, ze raw z zalozenia ma byc zrzutem tego, co zeszlo z matrycy i ADC. Przesadne gmeranie w rawie czyni z niego kolejnego jpga...
    Z założenia, ale czy to oznacza, że dzieje się to analogowo, bez udziału oprogramowania zaszytego w aparacie? Oczywiście, że nie -- zarazem każda konwersja sygnału analogowego na cyfrowy (wybaczcie jeśli coś motam, jestem ogólnie nietechniczny) oznacza, że o sposobie tejże konwersji decyduje algorytm oprogramowania.

Kwestią konwencji będzie zatem przyjęcie co jest już odszumianiem czy "prostowaniem", a co jeszcze po prostu elementem tego procesu.

PS mnie się ten obiektyw na razie podoba, zbieram kasę
    pozdrawiam, Olgierd

| OlyJedi Awatar gietrzy
    Mieszka w
    Kielcach
    Siła reputacji
    106
    Moja galeria
    PS mnie się ten obiektyw na razie podoba, zbieram kasę
    Spokoooojnie, ztcw dostępny od około 2 tygodni w Japonii i już w tych tańszych sklepach (bez early adopters tax) jak i kanale Panasa (dla pracowników) ma status backordered. Wejście na rynek GF2 tylko pogłębi ten trend

BTW. Ja jakoś nie mogę się przekonać do - imho - tak małej różnicy w ogniskowych pomiędzy 14 a 20 (patrz link z mojego postu; dc watch).
    Raczej poczekam na Oly 12 i porównam optykę, żeby to chociaż było f/2...
    cały dzień Plejstejszyn.

Awatar kbns
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Z założenia, ale czy to oznacza, że dzieje się to analogowo, bez udziału oprogramowania zaszytego w aparacie? Oczywiście, że nie -- zarazem każda konwersja sygnału analogowego na cyfrowy (wybaczcie jeśli coś motam, jestem ogólnie nietechniczny) oznacza, że o sposobie tejże konwersji decyduje algorytm oprogramowania.
    Nie znam sie, wiec sie wypowiem?

Przetwornik analogowo cyfrowy, ADC, to nie jest czesc oprogramowania.

Kwestią konwencji będzie zatem przyjęcie co jest już odszumianiem czy "prostowaniem", a co jeszcze po prostu elementem tego procesu.
    Powtórzę sie: Nalezaloby jednak zauwazyc, ze tutaj (w u4/3) nie ma ingerencji w raw (moze poza jakimis danymi do odszumiania -- nie mam pewnosci), tylko wiekszosc softu robi pewne korekcje rawa z automatu, bez pytania uzyszkodnika o zdanie.