Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Skaner - porządny, od 135 do 8x10

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar pmfoto
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Jakis ma, problemem jest brak ICE, przez co ręcznie musiałbyś retuszować zarysowania i kurz. Z negatywu 35mm realnie uzyskasz 4-5 mpix.
    ręczny retusz akurat nie jest dla mnie najmniejszym problemem. Pytanie tylko czy za taką cenę uzyskam przyzwoitą jakość - czy będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto (chodzi o skany do netu) nie o nie wiadomo ile mpix na wyjściu ?

- foty głównie BW.
    OM1

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez pmfoto Zobacz posta
    ręczny retusz akurat nie jest dla mnie najmniejszym problemem. Pytanie tylko czy za taką cenę uzyskam przyzwoitą jakość - czy będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto (chodzi o skany do netu) nie o nie wiadomo ile mpix na wyjściu ?

- foty głównie BW.
    Wiadomo, już Ci napisałem ile, mniej więcej 2000dpi użytecznej informacji z v300 wyciągniesz.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Wiadomo, już Ci napisałem ile, mniej więcej 2000dpi użytecznej informacji z v300 wyciągniesz.
    Dzięki, chyba zaryzykuję kupno. Najwyżej z czasem wymienię na coś lepszego.

Pozdr.

PM
    OM1

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Dzięki, chyba zaryzykuję kupno. Najwyżej z czasem wymienię na coś lepszego.

Pozdr.

PM
    Jeśli kupisz i poskanujesz już coś, to zamieść tutaj proszę, chętnie się przyjrzę, jak to wygląda. Ja bym ewentualnie szukał czegoś, co jeszcze skanuje średni, bo jednak głównie na średnim robię, ale skany z v300 też mnie ciekawią.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez suchar Zobacz posta
    Jeśli kupisz i poskanujesz już coś, to zamieść tutaj proszę, chętnie się przyjrzę, jak to wygląda. Ja bym ewentualnie szukał czegoś, co jeszcze skanuje średni, bo jednak głównie na średnim robię, ale skany z v300 też mnie ciekawią.
    Pzdr
    Na pewno dodam. Ja na średnim dla zabawy lubitelem 166u i 166b, dlatego póki co nie będę inwestował w skaner do średniaków.

Byłem dzisiaj w MM i jest jeszcze opcja epson v350 z podajnikiem.
    OM1

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Na pewno dodam. Ja na średnim dla zabawy lubitelem 166u i 166b, dlatego póki co nie będę inwestował w skaner do średniaków.

Byłem dzisiaj w MM i jest jeszcze opcja epson v350 z podajnikiem.
    Epson V350 ma te same parametry co inne tanie skanery epsona do negatywów, jednak wyróżnia się właśnie tym automatycznym podajnikiem. Miałem go kiedyś i bardzo chwaliłem sobie to rozwiązanie.
    Nie wiem w jakiej cenie jest obecnie w sklepach, lecz po wejściu epsona V600, poprzednik V500 bardzo potaniał, i choć ten nie ma podajnika, to jest jednak dużo lepszym skanerem - większy Dmax, obsługuje średni format oraz jednoczesny skan 12 małych klatek.

Pozdrawiam
    rumpel

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    dzemski, mi się jednak wydaje, że autorzy testu właściwie napisali, że i900 nie ma ICE, bo ma Digital ICE, co chyba nie do końca jest prawdziwym ICE, co z resztą potwierdziły testy. Ja takiego DigitalICE raczej bym nie używał, lepiej retuszować ręcznie. Poza tym realna rozdzielczość na poziomie 1500dpi jest raczej marnym rezultatem, na takim poziomie skanuje stary Plustek za 50zł z allegro.

pmfoto, wg mnie wszystkie odpowiadające sobie skanery Epsona czy to z przystawką 35mm czy z przystawką MF (i większą), kliszę 35mm skanują z podobną jakością około 2000dpi (+/- ileś tam jeszcze). Ja empirycznie stwierdziłem, że na moim 4990 warto skanować z rozdzielczością 2400dpi, co dla kliszy 35mm pozwala na robienie odbitek do wymiaru 20x30cm czyli na potrzeby www będzie to z wielkim zapasem. Z klisz MF bez problemu można wyciągnąć 40x60cm. Jak chcesz więcej to zleczasz skanowanie komuś kto ma Nikona 9000 (i masz 4000dpi) lub komuś kto ma bęben i masz kolejne podwojenie rozdzielczości.

Jakbym robił na kliszy tylko mały obrazek, to poszukałbym sobie jakiś używany skaner Nikona/Minolty.

Co do ICE, to przy nowych kliszach raczej się go nie używa, bo klisze nie powinny być porysowane. Poza tym używając ICE znacznie zwiększasz czas skanowania oraz powodujesz zmiękczenie skanu.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria
    dziękuję za informacje. pozdr.
    OM1

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Gundi
    Mieszka w
    Muszyna / Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To ja też się przyłączę jeśli można...

Podobnie szukam taniego skanera głównie do małego obrazka, ale i ogólnego użytku (dokumenty itp.)

Praktycznie się zdecydowałem na v300.
    350tki nie widzę nigdzie na allegro.

Szukać czegoś innego?

| OlyJedi Awatar rumpel
    Mieszka w
    Pierściec
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Gundi Zobacz posta
    To ja też się przyłączę jeśli można...

Podobnie szukam taniego skanera głównie do małego obrazka, ale i ogólnego użytku (dokumenty itp.)

Praktycznie się zdecydowałem na v300.
    350tki nie widzę nigdzie na allegro.

Szukać czegoś innego?
    Nie w tej cenie nie dostaniesz nic lepszego do negatywów, a jednocześnie będziesz miał porządny skaner do dokumentów.

Pozdrawiam
    rumpel