Strona 529 z 759 PierwszyPierwszy ... 29429479519527528529530531539579629 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5.281 do 5.290 z 7582

Wątek: Streety i nagie kobity

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    p.s. Oczywiści, to, ze mi się nie podoba taka maniera, nie znaczy, że Tobie też musi :P
    Kombinuję nad wypracowaniem światła ostro-łagodnego (wiem, że brzmi to głupio). Światło studyjne jest oczywiste - duże softboxy dają łagodne, rozproszone światło. Ładne i IMHO zbyt oczywiste.

Podobają mi się zdjęcia trochę bardziej "drapieżne". Oczywiście nie mam na myśli moich bardziej lub mniej nieudolnych prób strobistowych. Po prostu kombinuję. Za jakiś czas pewnie wypracuję sobie własne patenty.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Jak dla mnie ideałem jest takie świecenie, gdy nie widać, ze było świecone
    (Oczywiście poza specyficznymi zdjeciami, gdzie ewidentny błysk dodaje klimatu)
    Sądząc po fotach w galeriach, moich nieudolnych próbach i powszechnemu zamiłowaniu do światła zastanego, to takie rezultaty to już wyższa jazda

Jednak bardzo fajnie, ze się bawisz i eksperymentujesz, a nie tkwisz jedynie w jednym i tym samym! Howgh!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Error, wprowadziłem w błąd. Ostatnia fota była bez blendy. Światło ciut łagodniejsze niż na przedostatniej, ale bez blendy. Fotę z blendą pokazuję poniżej (przysłona 3,5, 75mm dla małego obrazka):

1331
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 7.08.10 o 22:39
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Tak, w ogóle, to wiem, ze się bawisz światłem, ale na kadrowanie i bałagan w tle też zwróć uwagę :P
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Tak, w ogóle, to wiem, ze się bawisz światłem, ale na kadrowanie i bałagan w tle też zwróć uwagę :P
    Nie zwróciłem uwagi na kuchenny bałagan. Za duża przysłona, gdyby była mniejsza to bajzel zniknąłby w nieostrości. Dzięx za uwagi, są dla mnie cenne.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar tomek s
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Rafale, ciekawe foty robisz, w temacie świecenia TUTAJ jest sporo pomocnych wskazówek, niestety pożądany efekt to żmudna metoda prób i błędów
    pzdr
    Było żółto, czerwono, a później Fuji wykończyła czerwona zaraza
    Jest też czarny aparacik z firmy od telewizorów

foto Stankiewicz Tomasz

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Rafale, ciekawe foty robisz, w temacie świecenia TUTAJ jest sporo pomocnych wskazówek, niestety pożądany efekt to żmudna metoda prób i błędów
    pzdr
    Czytam ten wątek, ale jest tak ogromny, że nieprędko go skończę. Tymczasem robię własne próby strobistowe. Poniższa fota - dwa lampki SB 28 na manualu, z lewej główne źródło światła z dużej parasolki, z prawej mały softoboksik, który daje takie fajne ostro-łagodne światło. Wyłapałem w tej focie światło zastane (żarowe). Żeby nie było konfliktu temperatur barwy (żarowy ma niskie, błyskowe zdecydowanie wyższe), założyłem na oba flesze filtry korekcyjne (pomarańczowe). Fota zupełnie nie ruszana w PSie.

I pstryk. Walcie jak w bęben. Nie obrażam się na krytykę. Wręcz przeciwnie - za mądrą krytykę jestem mocno wdzięczny. Mnie np. kilka rzeczy w tej focię się nie podoba. Ale napiszę o tym później.

1332
    Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 12.08.10 o 20:36
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Warszawa / Sochaczew
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Pastelowa kolorystyka na zdjeciu nr 1332 super!

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Kolejny eksperyment strobistowy. Autoportret zrobiłem nie dlatego, że jestem próżny, ale akurat nikogo nie było pod ręką kiedy postanowiłem pstryknąć.

Z lewej strony (patrząc od fotografa) bardzo duża parasolka (biała) na statywie z lampką SB-28 z filtrem czerwonym (mocnym). Z kontry druga SB 28 z małym softoboxem z nałożonym niebieskim filtrem. BW ustawione na 2000k. Po prawej stronie powiesiłem na statywie dużą białą blendę, żeby rozjaśnić cienie z parasolki.

Pomijam moją numerację, bo to tylko techniczny pstryk.

strobist_01
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Ok... ale po co ten różowo-czerwony zafarb?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów