Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 101

Wątek: Makro do Olympusa E 420

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ZD35 daje maksymalnie odwzorowanie 1:1, co po Olkowym cropie daje 2:1. Z mojego doświadczenia daje to mniej więcej tyle, że obiekt o długości ok. 15 mm zajmuje cały kadr na szerokość. Jeżeli chcesz powiększeń takich że "łeb" mrówki zajmie cały kadr, zaopatrz się np. w ZD 40-150 plus Raynox MSN-202, ale licz się z tragicznie małą GO. I raczej zapomnij o fotografowaniu ruchomych obiektów przy tej skali odwzorowania.
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    Znakomite recenzje odnośnie odwzorowania macro ma Sigma 150.
    Takie zdjęcia można tym obiektywem z olympusem robić:

http://www.pixel-peeper.com/adv/?len...max=none&res=3

Niestety nie jest to zbyt tania zabawka (3000 za nówkę).

Alternatywą mogą być tanie manualki M42 (np. Industar, Wołna) + redukcja z 4/3 na M42. Cena tych szkieł na allegro to ok 200-400 pln.
    Pozdrawiam, Andrzej.
    E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Krasska Zobacz posta
    Witam,
    nie chcę robić bałaganu, a mam podobne pytanie, więc się dołączę.

Pomimo tego, że nie znam się na parametrach i robię tylko zdjęcia to staram się was zrozumieć, ale nie zawsze mi to wychodzi ;p Także prosto spytam: Czy obiektywem ZD 35 jest się w stanie zrobić zdjęcie hmm np. pyszczka mrówki? Może przesadziłam, a jeśli tak to jaki obiektyw polecacie do takiego makro? No i jeszcze czy ruchome robaczki takim obiektywem da się poskromić?
    (mam Olympus e-410, więc instynktownie myślę, że nie różni się od tego z tematu...).
    Skala odwzorowania obiektywu określa to jak wiele rzeczywistości da się reprodukować na matrycy. Cały kadr wypełni obraz w skali 1:1. Dla Olympusa 1:1 oznacza, że cały kadr będzie wypełniony motywem o długości 17mm.
    Skala 2:1 da ci możliwość odwzorowania na całym kadrze obiektu o długości 17/2 mm - 8,5mm. Do pyszczka mrówki to jeszcze daleka droga. Obiektywów ze skalą odwzorowania 2:1 niewiele i w większości to szkła stare/manualne - w 4/43 nie ma żadnego.
    By zwiększać skalę odwzorowania używa się pierścieni pośrednich, mieszków lub soczewek nakręcanych przed przednią soczewką obiektywu (w tym również całych obiektywów montowanych odwrotnie).
    Przy takich skalach małpki okazują się często ciekawsze od lustrzanek...

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Po mojej mało profesjonalnej wypowiedzi spodziewałam się trochę innych odpowiedzi, no ale ok, po przeczytaniu tego wszystkiego z 10 razy troszkę mnie oświeciło powiedzmy
    Co do tej Sigmy to cena jest troszkę przesadzona, kiedyś myślałam o popularnym chyba połączeniu ZD35 z pierścieniem EX-25.
    O tych całych Raynoxach już kolega mi pisał, ale moje lenistwo i brak wiedzy nie są do tego przekonane, wybaczcie :3
    Z tym przybliżeniem chyba faktycznie przesadziłam. Nie chodzi mi też o byle co i dla całkiem początkujących, bo jakbym chciała tak kupować od "na początek" do "dla profesjonalistów" to bym zbankrutowała, więc wolałabym tak pójść na głęboką wodę ;p

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    ZD35 plus EX25 to robaka soczewką rozgnieciesz. Jak chcesz od razu wypas to Sigma 150 lub 105 ostatecznie - używki są w cenach do przełknięcia. A jak af zbędny to manualny m42 lub om w okolicach 100mm.
    Wyklikane z mobilka

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Aż rozgniotę? To drastyczne trochę ;p Nie wiem, bo czytałam o tym obiektywie trochę (nawet chyba na tym forum) i był w większości chwalony.
    Sigma jak już pisałam ma kosmiczną cenę i raczej bym była przekonana do czegoś do 1,5k.
    No i jeszcze sobie gdzieś zapisałam połączenie Raynox MSN-202 / Raynox DCR-250 + ED 40-150... rozumiem, że tym nie będę rozgniatać robaczków?

| OlyJedi Awatar rumi
    Mieszka w
    gorlice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Aż rozgniotę? To drastyczne trochę ;p Nie wiem, bo czytałam o tym obiektywie trochę (nawet chyba na tym forum) i był w większości chwalony
    Moominkowi chodziło o zd35 + ex a nie sam obiektyw .. cena/jakość to zd35 wyjdziesz najlepiej .. więc kupuj albo przejęczysz cały robaczkowy sezon :P
    E-30, E-510 + Dual Kit + ZD 14-54 II + ZD 50 + Samyang 85 + ex-25 + Metz 48 + Fl-36R
    ogłoszenia internetowe nauka jazdy Gorlice

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Aż rozgniotę? To drastyczne trochę ;p Nie wiem, bo czytałam o tym obiektywie trochę (nawet chyba na tym forum) i był w większości chwalony.
    Sigma jak już pisałam ma kosmiczną cenę i raczej bym była przekonana do czegoś do 1,5k.
    No i jeszcze sobie gdzieś zapisałam połączenie Raynox MSN-202 / Raynox DCR-250 + ED 40-150... rozumiem, że tym nie będę rozgniatać robaczków?
    .... do półtora tysiąca kupisz używaną Sigmę 105

.
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Im dłuższa ogniskowa obiektywu, tym większy jest dystans między przednią soczewką, a fotografowanym obiektem przy maksymalnej skali odwzorowania (zazwyczaj - może się zdarzyć, że szkła z macro i wewnętrznym ogniskowaniem będą nieco mniej wymagające).
    Dla ZD35 1:1 uzyskuje się kilkadziesiąt milimetrów od przedniej soczewki. Dokładnie to 70mm od źrenicy wejściowej obiektywu (która wypada gdzieś w środku układu optycznego). Przy 105 będzie już tego pewnie ze 100 mm od przedniej soczewki. To jest zaleta, że uzyskujesz dużą skalę odwzorowania z dużej odległości. Nie płoszysz robaczków, łatwiej wprowadzić przed obiektyw jakieś światło.

Trudniej zaś kadrować, ale na tym świecie nie ma nic za darmo.

Pozdrawiam
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    A tam, robaczki są zawsze, a to nie jest długopis żeby tak można kupić od razu ;p

Z każdym postem jestem coraz bardziej zmieszana. Hmm nie mogę znaleźć jakichś sensownych przykładowych zdjęć z tej Sigmy105, więc trudno mi tak wnioskować z samej teorii bez żadnego doświadczenia.
    Podejrzewam, że to jest wszystko kwestia przyzwyczajenia. No cóż, dziękuję za odpowiedzi, na pewno się przydadzą
    pozdrawiam.