A ile ramu maksymalnie obsłuży Windows 32-bitowy?
A ile ramu maksymalnie obsłuży Windows 32-bitowy?
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ok, czyli mając 4 GB ramu lepiej zainwestować w 64-bitowego. W tym przypadku może się to przełożyć na wydajność.
Jak najbardziej. No i w przyszłości dołożyć możesz RAMu...
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
I oczywiście używać LR 64bit.
U mnie instalator LR3 rozpoznał wersję systemu i zainstalował tylko x64.
Inaczej w przypadku PS CS5 - tu są do wyboru obie wersje.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
Dzięki wszystkim za rady. Komputer już kupiłem. Wyszło na to, że (oczywiście za namową sprzedawcy) dopłaciłem trochę do Intela i lepszej płyty głównej (ponoć 4-rdzeniowe procesory wymagają dobrych płyt...), kosztem odrobinę gorszej karty graficznej. Do tego zażyczyłem sobie Windowsa 7 64-bitowego i wszystko śmiga jak piorun. Zrobiłem też test na tych 10-ciu rawach wywołanych w LR3:
Core2 Quad 2,5 GHz / 4 GB (333) / 500 GB / W7x64: 63 s
Quady nie wymagają lepszych płyt. Sytuacja może się zmienić w przypadku chęci wyciskania ostatnich soków z OC - wtedy dobre zasilanie sekcji procesora (lepsza płyta) może polepszyć wyniki dla podkręcania. Zauważ też, że dałeś się naciągnąć na martwą podstawkę s775 kosztem dość rozwojowej AM3. Quad q8300 (pewnie taki kupiłeś) jest najbardziej wykastrowany z pamięci cache ze wszystkich quadów (4MB vs. 12MB dla np. q9550). Ram to DDR2 a nie 3. Kupiłeś kompa o generację wcześniejszego od proponowanego![]()
Jaką płytę masz?
Przy wywoływaniu raw'ów ma też znaczenie dysk twardy miałem dwa raptory zrobione w raid na asusie maximus formuła II i przy słabym procku E6600 leciutko podkręconym o około 500Mhz i to było naprawdę cośtylko rawy robiłem z 10mpx.
Sam powiedziałem, że raczej nie będę rozbudowywał kompa. Zestaw ma mi starczyć na 4-5 lat. Po tym czasie nawet najbardziej rozwojowe na dzień dzisiejszy podzespoły będą już tylko historią. Z zakupu jestem zadowolony, bo z tego co widzę, to ten Intel poradził sobie z rawami szybciej, niż Athlon II. I o to mi chodziło
A płytę główną mam GIGABYTE G31M-ES2L.