Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 218

Wątek: Czy to jest przyjaźń? Czy to jest kochanie?

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria
    Dwojeczka fajna...
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Tomashhh Zobacz posta
    mysle ze calkiem dobre foty mysle tez, ze przydaloby sie rozmycie tla, tam gdzie sa widoczni kibice/widzowie, a tam gdzie ich nie ma, a sa tasmy, to tasiemki wystemplowac i te slupki. tak dla przykladu Madzia podpowiem Ci jak to mogloby mniej wiecej wygladac
    Chyba "lekko" niedokładnie zaznaczyłeś 1wszy plan
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar Tomashhh
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    przeciez pisalem, ze "mniej wiecej"
    Olympus E420 + 14-42 + 40-150 + 70-300 + duuuuzo checi

| OlyJedi Awatar madziazywczak
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Teraz patrząc na zdjęcie 4 z pierwszej wrzutki i 1 z drugiej wiem o co chodziło Thomasso. Będę uważać następnym razem.
    Niestety wiem, że widownia i słupki z taśmą nie robią najlepszego tła. Jednak jeszcze nie jestm na tyle biegła, żeby dokładnie zaznaczać 1 plan. Dlatego na razie wolę zostawić jak jest niż zrobić "badziewie".

A takie pytanko. Hmmm dla mnie (z tego co zrozumiałam) jest to funkcja zamrażania obiekty?!?!. Chodzi o to że tło jest rozmazane a np poruszający się pojazd ostry. Na pewno potrzebne odpowiednie ustawienia ale czy trzeba mieć do tego (dodatkowo) specjalny obiektyw, który posiada funkcję śledzenia?.
    "Zdradliwa wena, raz jest a raz jej nie ma"
    http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=73327

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez madziazywczak Zobacz posta

A takie pytanko. Hmmm dla mnie (z tego co zrozumiałam) jest to funkcja zamrażania obiekty?!?!. Chodzi o to że tło jest rozmazane a np poruszający się pojazd ostry. Na pewno potrzebne odpowiednie ustawienia ale czy trzeba mieć do tego (dodatkowo) specjalny obiektyw, który posiada funkcję śledzenia?.
    W gogle wrzuc Panning

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez madziazywczak Zobacz posta
    Jakiejs wielkiej magii w tym nie ma. Obiekyw specjalny tez nie jest potrzebny.
    Trzeba sie nauczyc >panoramowac<. Po prostu rownomiernie sledzic, utrzymywac ruchomy obiekt (tu motory) w danym, jednym punkcie kadru. Wtedy pstrykajac (i majac dobrany odpowiedni czas migawki) dostaniesz obiekt zamrozony w ruchu, ostry i wyrazny, a tlo, ktore tu jest ruchome, sie rozmyje.

Na pewno trzeba troche potrenowac.

Tomek
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Dzięki za odpowiedź. Czas poczytać na ten temat i nie tylko ten. Oraz pobawić się "w naukę" obrabiania zdjęć

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Jakiś czas myślałam czy wrzucić następne zdjęcia. Ogólnie była to taka mała sesyjka z bardzo ruchliwą i niezmiernie uroczą Tośką.
    Zdaje sobie sprawę, że zdjęcia będą za ciemne (i do tego z cieniem) ale oświetlenie wieczorne w mieszkaniu nie sprzyjało do robinia zdjęć bez lampy, a palmy zewnętrznej jeszcze nie posiadam.
    Obróbkę "jakąś" zrobiłam. Pisząc jakąś mam na myśli moje możliwości edytorskie.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	11.JPG
Wyświetleń:	130
Rozmiar:	264,5 KB
ID:	33170   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	12.JPG
Wyświetleń:	134
Rozmiar:	235,9 KB
ID:	33171  

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria
    To moze znowu ja
    Jakby tu zaczac. To sa zdjecia tzw. "do albumu". Dla Ciebie one sa wiele warte ze wzgledu na wiez emocjonalna z obiektem fotografii (zapewne). Dla zwyklego ogladacza przechodzacego obok.. zwykle pstryki. Technicznie.. lekko nieostre, choc w przypadku dzieciaka taka delikatna "miekkosc" akurat mi pasuje. Kolory ok, delikatnie za ciemne jak zauwazylas. Co do cieni - na wbudowana lampe nic nie poradzisz. No mozna niby kombinowac cos ze specjalnym dyfuzorem, ktory odbije swiatlo w sufit i rozproszy, ale to taka prowizorka raczej. Lepiej kupic jednak lampe zewnetrzna. Jakkolwiek jesli to i tak sa zdjecia "do albumu" to moze byc
    Co do drugiego. Kompozycja nienajszczesliwsza. Teoretycznie dziecko w dobrych punktach kadru, ale znow jest cos nie tak. Nie uwazasz?
    Popatrz, w ktora strone skierowany jest wzrok malucha. W takim wypadku lepiej byloby jakby maluch byl na lewej stronie kadru, a po prawej wolna przestrzen... tak by byla swego rodzaju ciaglosc spojrzenia - zachowanie kierunku wektora i zwrotu

Tom
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    To moze znowu ja
    Jakby tu zaczac. To sa zdjecia tzw. "do albumu". Dla Ciebie one sa wiele warte ze wzgledu na wiez emocjonalna z obiektem fotografii (zapewne). Dla zwyklego ogladacza przechodzacego obok.. zwykle pstryki. Technicznie.. lekko nieostre, choc w przypadku dzieciaka taka delikatna "miekkosc" akurat mi pasuje. Kolory ok, delikatnie za ciemne jak zauwazylas. Co do cieni - na wbudowana lampe nic nie poradzisz. No mozna niby kombinowac cos ze specjalnym dyfuzorem, ktory odbije swiatlo w sufit i rozproszy, ale to taka prowizorka raczej. Lepiej kupic jednak lampe zewnetrzna. Jakkolwiek jesli to i tak sa zdjecia "do albumu" to moze byc
    Co do drugiego. Kompozycja nienajszczesliwsza. Teoretycznie dziecko w dobrych punktach kadru, ale znow jest cos nie tak. Nie uwazasz?
    Popatrz, w ktora strone skierowany jest wzrok malucha. W takim wypadku lepiej byloby jakby maluch byl na lewej stronie kadru, a po prawej wolna przestrzen... tak by byla swego rodzaju ciaglosc spojrzenia - zachowanie kierunku wektora i zwrotu

Tom
    No i właśnie to mi chodziło. Dzięki .
    A co do emocji . Z tym dzieckiem nie łączy mnie nic .
    A co do zdjęć. To dla mnie jako nie "wparwionej" nie są to do końca zdjęcia do albumu. Dlatego też postanowiłam je tu wrzucić aby posłuchać rad i następnym razem do nich się zastosować.
    Co do ostrości to ... znów przyznaje się bez bicia zapomniałam po zmniejszeniu wyostrzyć .
    Ale tak czy inaczej widzę, że w portretach nie mam co szukać. Może jednak skupię się na crossie
    Ostatnio edytowane przez madziazywczak ; 10.05.10 o 20:38