Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: E-420 Zapytanie

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jak ostatnio czytam Twoje wypowiedzi (typu IS niepotrzebne, sigma tokina i inne "gówna") to mi się odechciewa.

Z tego co autor pisze wynika, że ma być małe i tanie - tak więc pozostaje E410/420 (szczególnie z wtórnego rynku). Aczkolwiek nie widzę sensu tego zakupu przy EP-1. No ale to moje zdanie.
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar dudzio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja posiadam i e-410 i e-420 prawdę mówiąc to wolę korzystać z e-410 (może takie przyzwyczajenie). e-420 ma ten plus, że obsługuje bezprzewodowo lampy, ale po dłuższych testach doszedłem do wniosku, że to średni bajer bo lampa musi widzieć błysk z lampy wbudowanej i jak nie zobaczy to nie błyśnie. e-420 ma też trochę większy wyświetlacz. Co do stabilizacji to myślę, że jednak warto dołożyć te parę złotych na jakąś E-5XX by ją mieć.
    Olympus[*] 2006-2010 http://www.gabisia.com

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Stabilizacja

Witam wszystkich (jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość),
    podpinam się pod temat aby nie zaśmiecać forum tego typu pytaniami...obecnie cały czas jestem użytkownikiem lustra analogowego firmy na C, lecz w związku z coraz wyższymi kosztami eksploatacji analoga postanowiłem się przesiąść na lustro cyfrowe, z pewnych względów zawęziłem mój wybór lustra do Olympusa E-420 lub E-520 i tu powstaje pytanie, czy stabilizacja w korpusie jest naprawdę niezbędna?
    Nie miałem jej w analogu, ani w żadnym z moich obiektywów... a czytając testy powyższych lustrzanek cyfrowych mam wrażenie że bez stabilizacji jest ciężko cyknąć dobre zdjęcie?
    Ostatnio edytowane przez dymion ; 29.03.10 o 14:00

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dymion Zobacz posta
    a czytając testy mam wrażenie że bez stabilizacji jest ciężko cyknąć dobre zdjęcie?
    Bez stabilizacji masz taką sytuację jak w analogu. To przydatny dynks, ale nie niezbędny.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dziękuje za szybką odpowiedź
    Czyli z pewna ręką można poszaleć...ewentualnie zabrać ze sobą statyw

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria
    Pozbyłem się E-410 głównie właśnie ze względu na brak stabilizacji obrazu. Nie jest to funkcja niezbędna, ale mi często pomaga w robieniu zdjęć z ręki. Tym bardziej, że lubię sobie ustawić na stałe iso 100 i nie zmieniać go w ogóle, bez względu na warunki oświetleniowe (no chyba, że zależy mi na krótszym czasie ekspozycji, to wtedy trzeba). Stabilizacja pozwala mi na to znacznie częściej, niż kiedy miałem E-410.

Stabilizację w pełni zastąpi statyw lub monopod. Statywu stabilizacja w pełni nie zastąpi nigdy. Warto o tym pamiętać.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar kolba
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry, Lasowice
    Siła reputacji
    159
    Moja galeria
    Witam. Przez pięć lat użytkowałem E 500 i bez stabilizacji dało radę. Obecnie mam E 30 i doceniam stabilizację szczególnie z długim kitem. Czy jest niezbędna - nie, czy warto ją mieć - tak. Seria E 5xx też nie za wielka jest. Może warto zastanowić się nad nią bo lepiej się trzyma i ma stabilizację a aby zmniejszyć rozmiary podpiąć pod nią ZD 25 lub ZD 35.
    E30, E1. Obiektywy: 14-54, sigma 105 macro, 70-300, Samyang 8mm,TAIR-11A 2,8 135mm, Helios 58mm, Super Takumar 1,4 50mm, tokina 2,8 28mm, Lampa: Metz 48 Af - 1, FL36 R.
    http://piotrlisek.manifo.com/ http://forum.olympusclub.pl/threads/...by.?highlight=

| OlyJedi
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witam!
    Niegdyś sam byłem przed wyborem pomiędzy E-410, a E-510. Aparat miał być mały, prosty - jak to pierwsza lustrzanka w życiu. Jednak po próbach trzymania, wybrałem ten większy i nieco droższy E-510. I raczej nie żałuję. Bo doskonale sprawdza się do małych obiektywów, np. 14-42 czy 35 mm macro, ale także jakoś radzi sobie z większym 70-300 mm. Do tego ta wspomniana już wcześniej stabilizacja. Zatem jeżeli ma to być w tej chwili jedyny korpus, to proponuję E-520, który jest uniwersalny, a przy tym przystępny cenowo.
    Pozdrawiam!
    E-30, E-510 z 9-18 mm, 14-42 mm, 40-150 mm, 70-300 mm, 35 mm makro
    PEN Mini E-PM1 z m.14-42 mm II
    Nikon D90 z 18-55 mm VR