Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Wątek: Karta pamięci - jedna duża czy kilka mniejszych?

| OlyJedi Awatar szalik07
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Tak samo ludzie pisali jak wychodziły na rynek karty o pojemności 1-2GB. Niby to tylko większe ryzyko utraty większej ilości danych, po co komu tyle lepiej mieć dwie mniejsze itp. tymczasem świat idzie do przodu i tamte wtedy ogromne karty dziś wydają się małe Ilość MegaPixeli też rośnie, pliki są coraz cięższe kiedyś i te 16GB nie będzie powalać.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez heniobe Zobacz posta
    Czy w codziennym, amatorskim foceniu wykorzystałeś jej pojemność ? co zyskałeś ? czy odczułeś praktycznie ,że mając np. 4 GB coś straciłeś ? pozdrawiam hb.
    Ja mam z E-3 kartę 16 gb i obecnie już bym do mniejszej nie wrócił. Karty 2 gb traktuję już tylko jako rezerwę. Na 16 gb jestem w stanie zrobić w rawach każdą imprezę bez obawy, że braknie mi miejsca w najmniej odpowiednim momencie. To samo z kilkudniowymi, czy dłuższymi wyjazdami. Nie demonizowałbym ryzyka związanego z utratą zdjęć z powodu padu karty. Nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło, moim znajomym również. Oczywiście piszę o firmowych kartach kupionych z pewnego źródła. Zdarzyło mi się natomiast stracić zdjęcia i kartę z innego powodu - zgubiłem ją - żonglerka kartami to nie jest coś co lubię. Taka moja opinia, mam nadzieję, że życie jej nie zweryfikuje w brutalny sposób...
    Edit - jeszcze jedno. To, że mam dużą kartę nie znaczy, że zawsze zrzucam zdjęcia dopiero po jej całkowitym napełnieniu. Zwykle ona jest zapełniona w małym stopniu - gdyby padła to straciłbym tyle fot ile bym tam miał - bardzo rzadko 16 gb. Mam jednak pewną rezerwę, komfort, że nie braknie mi miejsca. Zgadzam się z poprzednikiem - życie to nie powrót do przeszłości...
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 10.03.10 o 15:10
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

rodzyn
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Ja mam z E-3 kartę 16 gb i obecnie już bym do mniejszej nie wrócił. Karty 2 gb traktuję już tylko jako rezerwę. Na 16 gb jestem w stanie zrobić w rawach każdą imprezę bez obawy, że braknie mi miejsca w najmniej odpowiednim momencie. To samo z kilkudniowymi, czy dłuższymi wyjazdami. Nie demonizowałbym ryzyka związanego z utratą zdjęć z powodu padu karty. Nigdy nic takiego mi się nie zdarzyło, moim znajomym również. Oczywiście piszę o firmowych kartach kupionych z pewnego źródła. Zdarzyło mi się natomiast stracić zdjęcia i kartę z innego powodu - zgubiłem ją - żonglerka kartami to nie jest coś co lubię. Taka moja opinia, mam nadzieję, że życie jej nie zweryfikuje w brutalny sposób...
    Tu podział przebiega raczej wzdłuż lini- ci którym się to zdażyło(jak ja i właśnie nie na kundlu ) i ci pozostali farciarze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Na wstępie zaznaczyłem,że chodzi mi o codzienne, amatorskie focenie. Nie przeczę, że bywają sytuacje w których jest konieczne używanie większych pojemności. Do zwykłych codzienności uważam, że 4 GB. w zupełności wystarczą, oczywiście to jest MOJE zadnie i nie wymuszam na nikim aby przyznawał mi rację. Strzeżonego...... pozdrawiam hb.

rodzyn
    Gość
    każdy wybiera sobie metodę pracy - to normalne -
    a przestrogi -to coś w stylu napisów na opakowaniach pewnych produktów...: "..niepalący umierają zdrowsi...."

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Czy w codziennym, amatorskim foceniu wykorzystałeś jej pojemność ? co zyskałeś ? czy odczułeś praktycznie ,że mając np. 4 GB coś straciłeś ? pozdrawiam hb.
    Karol w zasadzie już udzielił odpowiedzi na to pytanie, ja tylko dodam że wolę mieć za dużo niż ma mi braknąć. Robię RAW+JPEG, nie uśmiecha mi się noszenie iluśtam kart. Mam dwa body i jedną kartę w zapasie. Z 32 GB to był wypadek, miała iść do laptopa ale nie poszła więc wylądowała w torbie foto. W użyciu moich najbliższych znajomych jest kilkanaście kart CF i jak na razie (tfu tfu...) żadna nie padła. A do ludzi pytających o to czy sie nie boję straty ja mam pytanie - ile aktualnie macie niezbekapowanych fotek na twardzielu? Nie boicie się? Padło mi w życiu już kilka twardzieli, karta CF na razie żadna
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Na wstępie zaznaczyłem,że chodzi mi o codzienne, amatorskie focenie. (...) Do zwykłych codzienności uważam, że 4 GB. w zupełności wystarczą, oczywiście to jest MOJE zadnie i nie wymuszam na nikim aby przyznawał mi rację. Strzeżonego...... pozdrawiam hb.
    Bardzo często zdarza mi się robić w jeden wypad 4-6 GByte więc dla mnie 4 GB odpada.
    Ostatnio edytowane przez romek1967 ; 10.03.10 o 18:27 Powód: Automatyczne scalenie postów
    The question is: What is a Mahna Mahna?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dyskusja zaczyna zbaczać w rejony zupełnie inne niż było moją intencją. Chciałem jedynie przedstawić moje zdanie co do nonsensowności używania kart których wielkość znacznie przekracza aktualne potrzeby fotografującego. MOIM zdaniem niepotrzebnie to stwarza niebezpieczeństwo utraty dużej ilości danych. Tyle i tylko tyle. Na szczęście każdy może używać takie karty jakie ma ochotę i nikomu nic do tego. I to by było na tyle. pozdrawiam hb.

| OlyJedi Awatar BartB
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Chciałem jedynie przedstawić moje zdanie co do nonsensowności używania kart których wielkość znacznie przekracza aktualne potrzeby fotografującego. MOIM zdaniem niepotrzebnie to stwarza niebezpieczeństwo utraty dużej ilości danych. Tyle i tylko tyle. Na szczęście każdy może używać takie karty jakie ma ochotę i nikomu nic do tego. I to by było na tyle. pozdrawiam hb.
    Dobrze, że dodałeś końcowe zdanie.

Wielu z nas ma samochody, które potrafią osiągnąć prędkość 160km/h i więcej. A na co to komu? Jeżdżąc tyle narażamy siebie, innych, samochód na uszkodzenia po dziurawych drogach o mandatach nie wspominając. Wobec tego powinniśmy przesiąść się do syrenek.

Podobna argumentacja?
    Olek i Canon w jednym stali domu. Olek na górze, a Canon na dole...

po godzinach...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez BartB Zobacz posta
    Dobrze, że dodałeś końcowe zdanie.

Wielu z nas ma samochody, które potrafią osiągnąć prędkość 160km/h i więcej. A na co to komu? Jeżdżąc tyle narażamy siebie, innych, samochód na uszkodzenia po dziurawych drogach o mandatach nie wspominając. Wobec tego powinniśmy przesiąść się do syrenek.

Podobna argumentacja?
    Nie, po stokroć nie. Uważam, i nadal będę uważał, że MNIEJ RYZYKUJĘ zapełniając cztery karty po 4 GB. niż zapełniając jedną 16 GB. To jest MOJE zdanie i nie musisz go podzielać. Twój argument z samochodem nie bardzo mi tu pasuje. pozdrawiam hb

| OlyJedi Awatar romek1967
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    Nie, po stokroć nie. Uważam, i nadal będę uważał, że MNIEJ RYZYKUJĘ zapełniając cztery karty po 4 GB. niż zapełniając jedną 16 GB. To jest MOJE zdanie i nie musisz go podzielać. Twój argument z samochodem nie bardzo mi tu pasuje. pozdrawiam hb
    Trzy z czterech kart będzie noszone w torbie/plecaku jak domniemywam. Ryzyko kradzieży tych kart razem z torbą/plecakiem jest IMHO o wiele większe niż awarii jednej karty 16 GB.

zaraz dostaniemy po uszach za OT.......
    The question is: What is a Mahna Mahna?