mniej interesuje mnie cena z kitem 14-42, a bardziej z naleśnikiem 17/2.8
i takiego zestawu z EVF lub cena samego EVF
EPL1 nabiera prawdziwego uroku z naleśnikiem (rozmiary, szybszy AF przy f/2.i możliwością podpięcia EVF. Z kitem to nie to...
były różne graty 4/3 (standardowe i pro)
jest: FF Canona
będzie: dodatkowo EP-1 z naleśnikami
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
E-PL1 jest już do obejrzenia w MM w King Cross Poznań, jest i VF-2 i MMF-1![]()
No i miałem okazję pobawić się dzisiaj E-PL1 (i nie tylko) przez kilka minut, ze szkłami zarówno μ4/3, jak i 4/3. Jakie wrażenia?
Jakość wykonania bardzo dobra. Czuć, że to plastik (szkoda, że gładki, a nie chropowaty, jak w lustrzankach Olka), ale solidny i dobrze spasowany. Nic nie skrzypi, nie ma szczelin. Trzyma się to całkiem wygodnie, nawet lepiej niż E-P1/E-P2. Małe, zgrabne - z kitem i naleśnikami zajmowałoby to nie więcej, niż 1/4 objętości sprzętu, jaki teraz zajmuje miejsce w moim plecaku. Nawet z podpięty przez adapter ZD 40-150 zestaw ciągle jest lekki i nie za duży.
Kit ZD 14-42, ten rozkładany, jest naprawdę mały. Ale i tak Panasonikowy kit zrobił na mnie lepsze wrażenie - mimo, że nieco większy, to chyba lepiej wykonany, bardziej zwarty i można go pewnie oprzeć na lewej dłoni, bez obawy, że chwycimy za teleskopowy tubus, który w ZD 14-42 ciągle się wsuwa, wysuwa, kręci... Szybkość AF może być. W jasno oświetlonym sklepie to był ułamek sekundy. Ze szkłami Panasa minimalnie szybciej, ale dla mnie to w sumie bez różnicy. Z podpiętym ZD 40-150 było już odrobinę wolniej - na długim końcu może około 1 s. Nic wielkiego![]()
Wizjer duży, wyraźny, jasny, ale nie da się nikogo oszukać - już na pierwszy rzut oka widać, że to wizjer elektroniczny. W wyświetlanym w nim obrazie jest coś sztucznego... Ciężko powiedzieć, może to tylko kwestia przyzwyczajenia. W każdym razie wizjer jest w pełni użyteczny - szkoda tylko, że taki duży (chodzi o wymiary zewnętrzne) i drogi.
A jakie wady? Głowiłem się, jak zmienić wartość przysłony w trybie A. Wciskałem wszystkie guziki, próbowałem różnych kombinacji i niestety nie udało mi się do tego dojść. Olku, dlaczego zabrałeś rolkę? Niestety, E-PL1 to małpa. Tryby manualne i półautomatyczne to w niej jedynie dodatek. Przykre to, ale prawdziwe. No i ten ekran. Mały i dość nędzny. W lustrzance mam podobny, ale w niej mi on nie przeszkadza - służy głównie do wyświetlania parametrów i okazjonalnie do kadrowania i do tego w miarę się nadaje. Ale w Penie ekran to główne narzędzie do kadrowania i jest po prostu słaby. Gdybym wcześniej nie widział ekranu w GF1, powiedziałbym, że to ekran jak każdy inny - ot, zwykły monitorek. Jednak po zabawie Panasem stwierdzam, że 2,7" i 230 kpx jest OK, ale w kompakcie Samsunga za 300 zł. Zaś w aparacie tej klasy to w dzisiejszych czasach (i przy tym, co oferuje konkurencja) to już jest przejaw skrajnego skąpstwa ze strony Olka.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Na cyfrowe.pl E-PL1 dostępny jest w cenach:
Olympus E-PL1 PEN body - 1999PLN
Olympus E-PL1 PEN + 14-42 - 2156PLN
Olympus E-PL1 PEN + 14-42 + 40-150 - 2699PLN
No i dlaczego nie ma zestawu czerwona obudowa + 2 obiektywy?![]()
Ściągnijcie sobie rawa z iso 1600 z imaging-resource:
http://75.126.132.154/PRODS/EPL1/FUL...SLI1600NR0.ORF
Popatrzcie na ostrość i szumy. I jak, fajnie, czy nie?![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Takiego w ofercie nie ma - http://www.cyfrowe.pl/szukaj.php?tekst=E-PL1&plik=1