Strona 17 z 24 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 237

Wątek: Wybór laptopa

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Panowie, nie skaczcie sobie do gardeł Reputacja rozdana jest wszystkim po równo!
    Przyznam szczerze, że mam już mętlik w głowie, a ponieważ w kwestiach sprzętu komputerowego jestem tym samym, czym Pan Ziobro dla Pana Millera, problem mam jeszcze większy.

Przez jakiś czas chodziło mi po głowie kupno "blaszki" (większość osób siedzących w świecie komputerów namawia mnei na to rozwiązanie), tym bardziej, ze starego laptopa jakiegoś mam (ale to komputer 4-letni).

Ostatnio zaczął chodzić mi po głowie jednak inny pomysł.
    Większość osób, z którymi dyskutowałem twierdzi, że wąskim gardłem w lapku będzie dysk twardy. No i wykombinowałem sobie aby kupić cośkolwiek (choćby któregoś z w/w laptopów) i wymienić w nim dysk na dysk SSD 128GB (wiem że to mało, ale moja obecna partycja ze zdjęciami ma 100GB i więcej mi nie potrzeba, śluby na bieżąco archiwizuję i tak na zewnętrznym dysku).
    Czy ktoś miał do czynienia z tego typu rozwiązaniami w laptopach (i czy to dużo zmienia?)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Koriolan
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Do laptopa potrzebujesz dysk o rozmiarze 2,5"
    W Komputroniku- dysk SSD Patriot 128 GB kosztuje 1909 PLN.

Trzeba kupić dysk nowszej generacji, bo wydajność starszych spada szybko wraz ilością zapisów.
    Nawet jak go znajdziesz po 1500 to i tak moim zdaniem nie warto.
    Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
    zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Do laptopa potrzebujesz dysk o rozmiarze 2,5"
    W Komputroniku- dysk SSD Patriot 128 GB kosztuje 1909 PLN.

Trzeba kupić dysk nowszej generacji, bo wydajność starszych spada szybko wraz ilością zapisów.
    Nawet jak go znajdziesz po 1500 to i tak moim zdaniem nie warto.
    Chyba ciut za dużo, około 800 zł kosztują, np. http://www.tryton.com.pl/cennik_towar.php?idtow=23850

Jeśli więc zamiana kosztować miałaby mnie nawet te 800 zł... czy nie warto?
    Teoretycznie przynajmniej.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    trzeba się doktoryzować, które z tych dysków są starymi a które nowymi modelami. Pewną wskazówkę dają nam parametry zapisu /odczytu. Nowe oczywiście są szybsze

Ich szybkości nikt nie kwestionuje. Przy zakupie jest cool.
    Ostatnio edytowane przez Koriolan ; 17.02.10 o 13:06

Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria
    Ja bym wybral to.

http://www.komputronik.pl/index.php/...SC_UZ041V.html

+ Duza matryca, prawie 19 cali
    + Rozdzialka 1920x1080
    + 2 dyski 500GB, mozna sobie zrobic RAID 0
    + 4GB RAM
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria
    Witam
    Kupowanie laptopa ma wg mnie tylko i wyłącznie sens w przypadku gdy zależy nam na mobilności takiego urządzenia ewentualnie gdy mamy naprawdę problem z miejscem w pokoju. Kupowanie laptopa po to aby sobie leżał na biurku to poroniony pomysł oczywiście wg mnie.
    W ogóle wydawanie takich pieniędzy (wspomniane 5000) na komputer jest chore, ale jak ktoś chce to za te pieniądze będzie miał całkiem wypaśny laptopik, który za 2 lata będzie już "starociem"

Polecam zakup blaszaka już w okolicach 2500 - 3000 zł złożymy świetny zestaw który nas w niczym nie będzie ograniczał i przede wszystkim kupimy monitor na którym będzie się dało całkiem przyzwoicie pooglądać jakiś film,
    nie mówiąc o tym że cały czas będziemy mogli go dalej rozbudować.

Nakłaniam także do NIE kupowania drogich wypaśnych procesorów tylko zabawę w podkręcanie to tak naprawdę nie jest takie skomplikowane, zdaję sobie sprawę że nie kazdy to potrafi ale na pewno ktoś ze znajomych się w tym orientuje i pomoże, a zysk jest często bardzo duży.
    Graty komputerowe mają to do siebie że się starzeją w zastraszającym tempie

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    - monitor Mariush juz ma
    - ta matryca, poza wielkością, nie jest w niczym lepsza od 15"
    - waga 5kg (z zasilaczem),bo noszenie tego bez zasilacza to porażka
    - pomysł z SSD jest chyba lepszy
    - 4GB RAM to norma- a w każdym razie w każdego laptopa możesz tyle włożyć.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    Nakłaniam także do NIE kupowania drogich wypaśnych procesorów tylko zabawę w podkręcanie to tak naprawdę nie jest takie skomplikowane, zdaję sobie sprawę że nie kazdy to potrafi ale na pewno ktoś ze znajomych się w tym orientuje i pomoże, a zysk jest często bardzo duży.
    Spada stabilność, potrzeba specjalistycznego chłodzenia żeby cpu nie zdechł (zegar procesora to nie jest wybierana losowo wartość przez producenta).
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    - pomysł z SSD jest chyba lepszy
    Wydajnościowo z pewnością, ja poszedłem w "Econo" Raid-0 i w porównaniu do mojego laptopa (z nowym dyskiem) jest piorunująco szybko. Rozwiązaniem kompromisowym może być połączenie małego SSD na sam system + zwykle dyski.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 17.02.10 o 18:34 Powód: Automatyczne scalenie postów

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez arhtus Zobacz posta
    w przypadku graczy to może ma sens.
    Kiedyś się w to bawiłem.
    Zniechęciły mnie problemy ze stabilnością. Jeśli ktoś naprawdę potrzebuje do pracy to odradzam, nie chodzi mi o koszty ale czas który się traci na dochodzenie do przyczyn błędów.

IMHO najlepiej wydajność podnosi się zwiększaniem ilości pamięci i wymianą na szybszy HDD.

Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    296
    Moja galeria
    Off topicznie- podkręcanie jest dośc bezpieczne w granicach przewidzianych przez producenta. Tzn kupujesz najniższego procka z danej rodziny i kręcisz go w górę- masz 50% szans na bezproblemowe osiągnięcie parametrów najszybszego procka z danej rodziny.
    Mój Athlon 2500+ chodził na 3200+ od czwartego dnia po zakupie przez 5 lat, bez żadnych problemów.

Obecne procki wielordzenioiwe są tak wypasione że kręcenie jest dla entuzjastów.

Mój procek ma odblokowany mnożnik, specjalne profile pamięci, ale na razie go nie kręce- po co?