Strona 19 z 43 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 425

Wątek: ZD 70-300 - mój 'test'

| OlyJedi Awatar galka91
    Mieszka w
    Złotów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Dzisiaj zapłaciłem za obiektyw, teraz czekam na paczkę Dzięki chłopaki za ten wątek...

| OlyJedi Awatar galka91
    Mieszka w
    Złotów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Obiektyw przyszedł:
    Czy można ostrzyć ręcznie ruszając tubus obiektywu a nie pierścień? Nic się nie stanie?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Opis obiektywu na pierwszej stronie uzupełniłem dodając pkt. 11. Zimowy suplement - kilka zdań o zachowaniu się tego obiektywu na mrozie.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Ja swoją 300-setke zabrałem na spacer 30.12 temperatura była wtedy około -8 stopni i odniosłem wrażenie że pierścień zmiany ogniskowej przesuwał się z lekkimi oporami.Czy w twoim teście też tak miałeś czy zachowywał sie tak ja w temp.pokojowej??

| OlyJedi Awatar galka91
    Mieszka w
    Złotów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Witam
    Ja tylko dodam że dzisiaj ZD70-300 miałem na 20 stopniowym mrozie przez około 3,5h i wszystko było ok Jak ja się cieszę z tego szkiełka

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Tommy_G
    Mieszka w
    Vevey, Szwajcaria
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Ruff Zobacz posta
    Bardzo dużo używam 70-300 z E3....

Generalnie w połączeniu z świetnym AF i po upgrade softu obiektywu działa przyzwoicie a czasem nawet wręcz zadziwiająco dobrze. Choć do moich zastosowań bywa zbyt wolny czasem. Co do gubienia się na długiej ogniskowej to po upgrade softu zdarza mu się to dużo dużo rzadziej, ale mimo wszystko czasem się zdarza i trzeba wtedy przeogniskować i wyostrzyć i co w moich zastosowaniach czasem niestety powoduje, że motocykl/rajdówka/bolid już są dawno daleko... Ale jeśli Twoje zastosowania nie wymagają szybkości i niezawodnosci ostrzenia w krótkim czasie to nie bedzie Ci to sprawiac problemów.
    Stoję przed zakupem 70-300 lub 50-200. Planuję go używać wyłącznie to fotografii sportowej a konkretnie wyścigów typu nascar.
    Oglądałem fotografie Przemka z 70-300 i są ok.
    Mam pytanie czy ktoś ma podobne z 50-200? A może ktoś ma oba szkła i może podzielić się doświadczeniami?
    E-3, 8, 9-18, 12-60, 30, 50, 70-300, metz 58AF-1
    Mój wątek
    Mój blog

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jackowlew Zobacz posta
    Ja swoją 300-setke zabrałem na spacer 30.12 temperatura była wtedy około -8 stopni i odniosłem wrażenie że pierścień zmiany ogniskowej przesuwał się z lekkimi oporami.Czy w twoim teście też tak miałeś czy zachowywał sie tak ja w temp.pokojowej??
    hmmm - opór pierścienia w temperaturze pokojowej jest nieco większy niż np. w starym ZD 40-150, co jak sądzę jest normalne bo ZD 70-300 to znacznie większy i cięższy obiektyw. Na mrozie ten pierścień pracował normalnie w sensie zmiany ogniskowej, nie zauważyłem niczego niepokojącego, obiektyw nie miał tendencji do zacinania się, opór był w miarę stały a nie tak, że przy jednej ogniskowej większy, przy innej mniejszy. Być może ów opór nieco się zwiększył i obiektyw stał się nieco twardszy ale nie na tyle żebym zwrócił na to uwagę, przy -15 st. C, grubych rękawicach i nieco zmarzniętych rękach to subtelności.
    Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.01.10 o 13:19
    Facebook

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Mi się nie zacinał,obracał płynnie ale z lekkim oporem.Być może tak jak piszesz rze przy rękawczkach i zmarzniętych rękach miałem takie odczucie.

| OlyJedi Awatar galka91
    Mieszka w
    Złotów
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    jackowlew mi dzisiaj trochę śniegu naleciało na obiektyw i się rozpuścił, a potem przymarzł i też ciężko chodził ale tylko przez chwilę

Jak jest z uszczelnieniami tego obiektywu? Mieliście sytuacje z wodą?

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez galka91 Zobacz posta
    Jak jest z uszczelnieniami tego obiektywu? Mieliście sytuacje z wodą?
    ZD 70-300 wg danych producenta nie jest uszczelniany więc ja bym prysznica z nim nie brał , mało tego im mniej ekspozycji na wodę tym lepiej, pewnie trochę kropel deszczu nic mu nie zrobi, jak się je od razu wytrze - tak jak w przypadku innego nieuszczelnianego sprzętu. Jak ktoś potrzebuje uszczelnień to ZD 50-200...

BTW - mogę przetestować jak to jest - przechowywanie ZD 70-300 w śniegu, fotografia w deszczu, upadek w kolejnych pięter itp. pod warunkiem, że ktoś podeśle mi własny egzemplarz
    Facebook