Dzisiaj zapłaciłem za obiektyw, teraz czekam na paczkęDzięki chłopaki za ten wątek...
Dzisiaj zapłaciłem za obiektyw, teraz czekam na paczkęDzięki chłopaki za ten wątek...
Obiektyw przyszedł:
Czy można ostrzyć ręcznie ruszając tubus obiektywu a nie pierścień? Nic się nie stanie?
Opis obiektywu na pierwszej stronie uzupełniłem dodając pkt. 11. Zimowy suplement - kilka zdań o zachowaniu się tego obiektywu na mrozie.
Ja swoją 300-setke zabrałem na spacer 30.12 temperatura była wtedy około -8 stopni i odniosłem wrażenie że pierścień zmiany ogniskowej przesuwał się z lekkimi oporami.Czy w twoim teście też tak miałeś czy zachowywał sie tak ja w temp.pokojowej??
Jacek
www.jackowlew.pl
Witam
Ja tylko dodam że dzisiaj ZD70-300 miałem na 20 stopniowym mrozie przez około 3,5h i wszystko było okJak ja się cieszę z tego szkiełka
![]()
Stoję przed zakupem 70-300 lub 50-200. Planuję go używać wyłącznie to fotografii sportowej a konkretnie wyścigów typu nascar.
Oglądałem fotografie Przemka z 70-300 i są ok.
Mam pytanie czy ktoś ma podobne z 50-200? A może ktoś ma oba szkła i może podzielić się doświadczeniami?
hmmm - opór pierścienia w temperaturze pokojowej jest nieco większy niż np. w starym ZD 40-150, co jak sądzę jest normalne bo ZD 70-300 to znacznie większy i cięższy obiektyw. Na mrozie ten pierścień pracował normalnie w sensie zmiany ogniskowej, nie zauważyłem niczego niepokojącego, obiektyw nie miał tendencji do zacinania się, opór był w miarę stały a nie tak, że przy jednej ogniskowej większy, przy innej mniejszy. Być może ów opór nieco się zwiększył i obiektyw stał się nieco twardszy ale nie na tyle żebym zwrócił na to uwagę, przy -15 st. C, grubych rękawicach i nieco zmarzniętych rękach to subtelności.
Ostatnio edytowane przez Karol ; 24.01.10 o 13:19
Mi się nie zacinał,obracał płynnie ale z lekkim oporem.Być może tak jak piszesz rze przy rękawczkach i zmarzniętych rękach miałem takie odczucie.
Jacek
www.jackowlew.pl
jackowlew mi dzisiaj trochę śniegu naleciało na obiektyw i się rozpuścił, a potem przymarzł i też ciężko chodził ale tylko przez chwilę![]()
Jak jest z uszczelnieniami tego obiektywu? Mieliście sytuacje z wodą?
ZD 70-300 wg danych producenta nie jest uszczelniany więc ja bym prysznica z nim nie brał, mało tego im mniej ekspozycji na wodę tym lepiej, pewnie trochę kropel deszczu nic mu nie zrobi, jak się je od razu wytrze - tak jak w przypadku innego nieuszczelnianego sprzętu. Jak ktoś potrzebuje uszczelnień to ZD 50-200...
BTW - mogę przetestować jak to jest - przechowywanie ZD 70-300 w śniegu, fotografia w deszczu, upadek w kolejnych pięter itp. pod warunkiem, że ktoś podeśle mi własny egzemplarz![]()