Strona 4 z 25 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 242

Wątek: Panasonic G 14mm F2.5

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Mówicie o rawach?
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    A ida, ida... Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawe ile jest korekcji w Leice... Tej krysztalowej Leice...
    Wiesz Jerry... patrzę na obrazek z E-P1 oraz budżetowych obiektyów Voigtlaender i widzę coś z goła odmiennego niż w przypadku Panasonica 20/1.7.

Panasonic zwyczajnie robi badziewie sprzedając je za bardzooooo wygórowaną cenę. To oczywiście moja opinia.

Zauważam dokładnie, to samo, co jungli. Ingerencja softu w przypadku Panasonika jest bardzo znacząca i robi z obrazka zdygitalizowaną kupę. Przynajmniej w przypadku 20/1.7. Nie trzeba oglądać zdjęcia 1:1, by wylazł badziew. Nie jestem przeciwnikiem małych korekt przez firmware, ale robienie optyki softem (mam nadzieję, że mnie rozumiesz) nie wychodzi na razie na dobre.

Dlatego po zakupie E-P2 zapewne sięgnę po obiektywy Voigtlaendera. Problem jednak będzie z szerokim kątem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Bede mial budzetowego jasnego Voigtlandera niedlugo (lekkie tele), sam jestem ciekawy efektu...

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Bede mial budzetowego jasnego Voigtlandera niedlugo (lekkie tele), sam jestem ciekawy efektu...
    Miałem okazję używać dwóch i przekonały mnie do zakupu E-P2. Voigtlaender Nokton 35mm f/1,2 (troszkę duży i ciężki) dał mi do myślenia. Nokton 35mm f/1,4 jest bardziej kompaktywy i niemal równie świetny (docelowo go zamierzam kupić). To inna bajka. Prawdopodobnie dla E-P2 sprzedam inne klamoty e-systemu. Walczę z kg, ale nie dlatego, że mi przeszkadzają.

Pozdrawiam

jungli
    Gość
    EuroLiberty,

Szeroki kat w m4/3 obcych - patrz manualki - producentow bedzie problematyczny.... MIalem juz kilka jak nie kilkanascie kg szkiel manualnych podpietych do G1 i GH1, ze powoli watpie w znalezienie dobrego szkla zamiennika systemowego 7-14, ktore tez mi sie za bardzo nie podoba.
    Musze zaatakowac rodzyna o pozyczenie mi 9-18 Zuiko, zachwalal, ze super.

Najblizej normalnej srednio szerokiej dajacy zadowalajace efekty jest Heliar 15 4.5, dziala w miare, nawet moj Pentax 15 3.5, ktory jest bdb szklem w mikro sobie nie radzi i jest po prostu slaby.

Sila m4/3 to wszystko poza szerokoscia, mowiac o manualach, od standardu po tele spisuje sie swietnie.

Takze jak kolega powyzej nie lubie duzych ingerencji softowych w obraz, wole zrobic sobie sam, to co chce i musze w PP, niestety spojrzy prawdzie w oczy, firmy robia wszystko pod klienta, by ten mogl kompletnie wylaczyc myslenie i po nacisnieciu guzika otrzymac sliczniusie zdjecie, bez aberacji, dystorsji, ostre jak brzytew i kolorasne.

Przykre ale nalezy sie do tego przyzwyczajac.

Co do szkiel manualnych smiem twierdzic za rodzynem, ze sladu ingerencji jako takiej nie widac na foto, natmiast kazde ze szkiel z osobna nalezy sprawdzac samemu podpinajac pod body, bo potem okazuje sie nagle, ze canon fd 24 2.8 jest lepszy od flektogona 20 2.4 gdzie w normalnych warunkach jest zgola odwrotnie...

pozdroofka

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Szeroki kat w m4/3 obcych - patrz manualki - producentow bedzie problematyczny...
    Zdaję sobie z tego sprawę. Crop x2 pod tym względem nie pomaga. Z drugiej strony jest sporo poręcznych obiektywów 90mm f/2,8;4,0 i 75mm f/2,5 dedykowanych dla aparatów dalmierzowych, które po cropie dają spore tele. Coś za coś.

Cytat Zamieszczone przez jungli Zobacz posta
    Najblizej normalnej srednio szerokiej dajacy zadowalajace efekty jest Heliar 15 4.5, dziala w miare, nawet moj Pentax 15 3.5, ktory jest bdb szklem w mikro sobie nie radzi i jest po prostu slaby.
    Jest jeszcze Heliar 12mm f/5,6. Miałem kontakt z tym obiektywem. Ciemno i drogo, ale efekty były niezłe. Wiadomo... winieta i brzegi nie trzymają poziomu, ale obrazek daje analogowy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 11.01.10 o 19:31

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja bym na Waszym miejscu dal ostatnia szanse i sporbowal wywowac RAW z 20mm. Najwyzej odpuscicie i poszukacie np. 12mm.

PS: OK, mowie o ogniskowej blizej 40mm na FF. 12mm x2 bedzie oczywiscie szerzej. Pytanie czy lepiej niz 7-14mm.
    Na zagranicznych forach ludzie probowali tej 12mm i powiedzieli, ze sie nie umywa do 7-14mm Panasa (na 12mm). Chodzilo bardziej o ostrosc.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 11.01.10 o 20:34

| OlyJedi Awatar outback
    Mieszka w
    Crows Nest
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    Jakie ogniskowe, jakie przesłony? Pokaż przykłady. I nie zapominaj, ze 20/1,7 to stałka
    Grizz, to tylko moje spostrzezenia wynikajace z porownania dziesiatek zdjec zrobionych przy uzyciu tych obiektywow Z TYLKO JEDNYM BODY (gf1), procentowo 20/1.7 wychodzi na plus, a zdjecia byly robione w roznych warunkach i ustawieniach, nie dysponuje w tym momencie zdjeciami ktore zostaly wykonane tymi obiektywami w tych samych warunkach i przy tych samych ustawieniach i ktore dawalyby pewnie bardziej obiektywne spojrzenie.
    zaskoczylo mnie to, ze zdjecia z tego malenstwa sa tak ostre , dlatego pytam: "o co chodzi?".

Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    a wracajac do meritum sprawy... czy gdzieś już można kupić to 14mm? Wybieram sie za kilka tygodni w górki i baaaaaardzo by mi się taka 14ka przydała.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria