Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 107

Wątek: te szumy w e-systemie

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    Witam !

Zdjecia robione E-620 + Zuiko 11-22

Nie bylo zadnego specjalnego grzebania na materiale poza
    zmniejszeniem rozmiaru i lekkiego wyostrzenia i dodaniem ramek.
    Dzieki,

najwyraźniej wyraziłem się niejasno, chodziło o link do porównania z legendarnym D300 vs E-620.

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    A ja bym tak sobie z chęcią wielką galerię EuroLiberty obejrzał, ale nijak jej zobaczyć nie mogę. Owszem w pisaniu mocny i inteligencją na kilometry wieje, niemniej jednak...
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

EuroLiberty
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Koriolan Zobacz posta
    Skoro nie można robić zdjęć na koncertach- na OpenEr wogle nie mozna posiadać aparatów powyżej 3,2 Mp ( a co z komórkami?) to po kiego wałkowac temat?
    Jeżeli jak twierdzi EL- problem maja i zawodowi fotografowie, których budżet "na dekielki obiektywu" jest prawdopodobnie wyższy od budżetu autora wątku na cały sprzęt - to po kiego ta dyskusja.

e510+14-54 (+lampa)+tele we wprawnych rękach pozwala uzyskać dobre efekty w jakichś 90% sytuacji i okoliczności, które spotyka fotograf amator.
    Pozostałe 10% wymaga poważnego podejścia z poważnym portfelem-
    jak ktoś chce fotografować "wszystko"- i mieć super efekty- to musi mieć sprzet do wszystkiego..inny

Można maluchem wozić dywany .. tylko po co..
    Amen Karolian. Niestety jak człowiek pisze w zrównoważony sporób nikt tego nie dostrzega.

Twój głos też nie zostanie dostrzeżony

Cytat Zamieszczone przez Piotr Grześ Zobacz posta
    A ja bym tak sobie z chęcią wielką galerię EuroLiberty obejrzał, ale nijak jej zobaczyć nie mogę. Owszem w pisaniu mocny i inteligencją na kilometry wieje, niemniej jednak...
    Była swego czasu Piotrze. Sądzisz, że jak ją stworzę ponownie, a zaręczam, że patrząc przykładowo, na fotki epicura, wstydzić się nie muszę, to wówczas napiszesz mi coś miłego? Nie sądzę. Jak pamiętam miałem sporo zwierzaków w galerii. Całkiem udanych, ale nie z natury. Z wild parku. Jeronimo mój ówczesny adwersarz stwierdził, że pstrykanie zwierzaków w niewoli, to obciach. Po kilku miesiącach, gdy nasz kolega Dębski (jeśli przekręciłem nazwisko przepraszam) zamieścił sporo fotek zwierząt w tym również z zoo. Ten sam Jeronimo zachwycał się wówczas, chociaż zdjęcia nie były tak dobre jak te z naury, zapominając o swojej uwadze nt obciachu focenia zwierząt w zoo. Nauczony doświadczeniem wiem, że niektórym brakuje intelektu, by wznieść się ponad ludzkie ułomności.

Ja może mam mniej lat od Ciebie, ale bystry chyba nie mniej jestem, i wiem, że galeria niczego nie zmieni. Jak się ch***** do mnie nastawisz, to dobrych zdjęć nie zauważysz, a ewentualne gnioty wykorzystasz przecieko mnie. Takie Piotrze są reali
    Ostatnio edytowane przez EuroLiberty ; 9.01.10 o 21:14 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    51
    Moja galeria
    Myślę sobie tak. Spieramy się, o kwestie, które nie do końca są najważniejsze. Tak to jest w życiu, że kiedyś ktoś kupuje pierwszą cyfrową lustrzankę i potem zaczyna w nią inwestować. Ten pierwszy wybór nie zawsze bywa do końca przemyślany, bo nikt nie rodzi się zawodowcem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by po jakimś czasie zmienić system. Tylko .. skoro się trochę zainwestowało w aparat i obiektywy i poznało możliwości i granice sprzętu, to po prostu trudno podjąć ostateczną decyzję, pod warunkiem, że na zdjęciach się nie zarabia. Ja swoich zdjęć nie sprzedaję, nie robię do kotleta i w związku z tym nie mam parcia na sprzęt, który mógłby, no sam już nie wiem co. Każdy system ma jakieś ograniczenia i jakieś naprawdę wspaniałe sprawy. Pamiętam zawzięte dyskusje na rozmaitych forach po co komu odchylany LCD w lustrzance jak zaprezentował to Olympus. Wręcz wyszydzano. Dzisiaj pewnie każdy system chciałby to mieć, jeśli nie ma. Panowie więcej luzu, nie kieruję tych słów do zawodowców, którzy muszą zarabiać, by żyć. Ja se cykam, bo lubię i lubię se cykać Olympusem, bo mnie w niczym jakoś nie ogranicza, jak na razie. Parcia na zarabianie aparatem nie mam, a zdjęcia, które robię mnie przynajmniej się podobają. Koniec kropka. EuroLiberty, zakupiłeś ostatnio Aparat i zacne szkła, wiem, że pod jakąś ciekawą wyprawę. Powiedz, dlaczego właśnie Olka wybrałeś, a nie C,N lub inny system. To będzie dość ciekawe. Ja chętnie o tym przeczytam. Pozdrawiam.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Darekw1967 Zobacz posta
    l

Witam

W tamtych czasach
    nie bylo cyfrowek i ludzie robili na zwyklych filmach
    i tam nie bylo wysokiego iso
    Pochodzę najwyraźniej z rzeczywistości alternatywnej, musiałem wpaść niedawno w tunel miedzywymiarowy.

Fujicolor ISO 1600
    Kodak T-Max (TMZ) ISO 3200
    Ilford Delta 3200
    Fuji Pro 800Z

Jeszcze się upewnię co do rzeczywistości, Niemcy przegrali drugą wojnę?

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar geo
    Mieszka w
    widzę Morze
    Siła reputacji
    48
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    I link do jakichś zdjęć "kolegi co ma d300" ?
    ja tam wolę zdjęcia od euroliberty to już podwójna legenda..
    A7II słoiki
    jerzykulesza.zenfolio.com

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Zwykły fotoamator nie wychodził poza iso 800 które i tak nie było najwyższej próby. W Polsce w latach 80 ORWO był rarytasem (niektórzy naprawdę żyli w tym czasie).
    Jeszcze pytanie dlaczego ludzie zajmujący się zawodowo fotografią przyrodniczą mający wypasione aparaty starają się nie wychodzić poza iso 400 a wydają mega kase na kilogramy szkła i na ciężkie statywy.

Banned Zwycięzca OlyRulez Awatar RadioErewan
    Mieszka w
    Łódź/Warszawa
    Siła reputacji
    40
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez EuroLiberty Zobacz posta
    Trzcie fotka IMO bardzo zacna. Szkoda, że wcześniej nie wziąłeś udziału w dyskusji. Czyli się da? I magii nie trzeba.
    Ale ja na ten temat wypowiadałem się tyle razy, że już mi głupio powtarzać te same stwierdzenia.
    Koncert - ISO 400-800, 1/30-1/60, f/2,8-4. Nic więcej nie potrzeba. Chyba, że ktoś ma bekstejdża i jeszcze go kogut opieje i wpuszczą go na scenę.
    Chętnie bym się znalazł w takim miejscu z D3, ale mnie się wydaje, że olek daje radę.

edit. Nie odszumiam fotografii. Nie chce mi się. Ale jakoś nigdy nie miałem powodów by na ten szum z koncertów straszliwie narzekać. Od czasu jak wsiadłem na pierwszą cyfrową lustrzankę.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez RadioErewan ; 9.01.10 o 22:12
    Radosław "Radio Erewan" Przybył
    http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
    * Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto

S4INT
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Jeszcze pytanie dlaczego ludzie zajmujący się zawodowo fotografią przyrodniczą mający wypasione aparaty starają się nie wychodzić poza iso 400 a wydają mega kase na kilogramy szkła i na ciężkie statywy.
    Paweł Pawlak często opisuje i pokazuje przykłady korzystania z iso3200/4000 z D700 i chwali sobie możliwość używalności takich czułości. Wiadomo, że jak nie potrzebują to nie używają, bo degradacja jakości jest. Nie rozumiem uwagi o ciężkich statywach i szkłach.

piotrek204
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    A skad informacja ze staraja sie nie wychodzic?
    http://www.birdphoto.fi/markus/1001.php

Dziwne ze nowosci typu D3s i mkIV schodza jak cieple buleczki, widocznie kupuja je amatorzy.

Co do koncertow, na tych wiekszych ISO400 wystarzczy z bardzo prostej przyczyny, oswietlenie jest pomyslane rowniez o kamerach ktore maja ten proceder uwiecznic, kamery te jak narazie sa dosc ulomne jesli chodzi o wysokie czulosci.
    Ostatnio edytowane przez piotrek204 ; 9.01.10 o 22:19