dawniej na kliszy wychodziło ziarno i jakoś dało się robić zdjęcia, a z tego co pamiętam to czułości klisz były niższe. Jeżeli ktoś robi plakaty to kupuje stosowny do tego sprzęt. A na fotkach wielkości pocztówek to specjalnie nie przeszkadza.
dawniej na kliszy wychodziło ziarno i jakoś dało się robić zdjęcia, a z tego co pamiętam to czułości klisz były niższe. Jeżeli ktoś robi plakaty to kupuje stosowny do tego sprzęt. A na fotkach wielkości pocztówek to specjalnie nie przeszkadza.
EPL-3 z kitami, 6D, 60D i sporo gratów do tego,
Wy powaznie o tych szumach,wykresach i jakosci piszecie???
http://www.renderosity.com/mod/galle...ername=mirek54
I tak Was lubie
Witaj !
1. Uzywam do olka jasnych szkiel (ZD 14-54, ZD 11-22)
2. Uzywam lampe jak jest ciemno i na ISO 400 jest ok.
3. Foty robie RAW + JPG i ostatecznie mozna w poziomu
rawa zmniejszyc szumy
4. Jak robisz zdjecie 10x15, 13x18, 21x15 i tak robisz
resize w dol... (szumy sie zmniejszaja)
5. Papier... ladnie niweluje pewien poziom szumu
6. Od ponad 25 lat focenia i tak maksymalnie potrzebowalem
400 ISO wiec teraz ? Musze miec 800 ISO czy 1600 ISO ?
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Wracając do pierwszego postu- pokusze się o drobne podsumowanie
a) zmiana na inny sprzęt klasy APS-C raczej nie będzie warta wydanych pieniędzy
b) jeżeli fotografia nie jest źródłem Twojego zarobku i nie masz luźnych 10 tys PLN/ wujka Romana Abramowicza- to "pełna klatka" jest raczej poza twoim zasięgiem cenowym.
Czas to pieniądz a pieniądz to czas.
We wprawnych rękach E510 to dobra maszyna, ale efekty w trudnych warunkach wymagają czasu spędzonego na obróbce.
Możesz zamienić ten czas na pieniądze na nowy sprzęt.. ale możesz się rozczarować.
Osobiście nie chce mi się wierzyć, że E510+14-54 nie wystarcza do amatorskiego bawienia się fotografią.
Moje zdjęcia: http://forum.olympusclub.pl/showthre...938#post206938
zabawki: OM-1 + 12-100/f4 +100-400+ 12/2 + 20/1.4 . Czasem S 23Ultra
No cóż - nowe matryce 12MP dorównały już np. Kwanonowi 500d - w teście na dpreview w RAWach wychodzą nawet raz lepiej na rawach, ale nie przesadzajmy - olek jest i tak na końcu w tej kategorii nadal.
Myślę, że jeśli miałbym zaczynać od zera... to kupiłbym ew. Pentaksa k10d, k20d/gx20 używanego, albo najlepiej k-x - ze względu na matrycę.
Do tego Tamrona 17-50mm f2,8, a z tele np. Sigmę 70-200 f2,8 hsm.
Tyle że mam już aparat i starcza mi. Narzekam na jego niedogodności, ale na pewno nie na szum na iso400 jak autor - to już przesada - mam na stałe ustawione auto iso 100-400 i nie rozróżniam na kompie, czy odbitkach, które na którym było robione.
iso 800 drażni tylko przy powiększeniach i dużych odbitkach.
To fakt - szkoda, że e-510 nie ma pośrednich między 400, 800 i 1600 wartości Iso, marzy mi się update firmware pod tym kątem, ale coś wątpię w to akurat.
Właśnie jedzie do mnie Sigma 105mm f2,8. Kupiłem ją tanio i po tej samej cenie ew, sprzedam...
Kupiłem, bo wiem, że jest dobra, że nie dotyczą mnie nieostrości na krawędziach aps-c, że mam stabilizację (vide C/N), że mam jasne krótkie tele (i chyba sprzedam 40-150 w związku z tym). e-510 jest super dla amatora - ba, powiem nawet (dla niektórych herezja pewnie), że byłem w górach w tym roku - raz z e-3 i raz z e-510 - i wymieszanych fot nie rozróżniam (które czym) - sprzedałem szybko e-3 i jestem min. 2000zł do przodu. Polecam natomiast dobry filtr CPL.
Cokolwiek nowego nie kupisz teraz - potem stracisz. Odczekaj, aż Oly/panas w końcu zrobią "super" matrycę, bo potem będziesz marudził tęskniąc za 14-54mm. W końcu zapowedzieli, że kończą na 12MP (mam nadzieję, że nie oznaczało to, że po prostu pomysły im się skończyły).
Nie ma sensu kupować pod wpływem marudzenia na iso jak się nie ma lampy zewnętrznej... no sorry. Lampa to podstawa. Najpierw kup np. fl36 za 500zł i zobacz nową jakość fotografii (i tak ew. sprzedasz za tyle samo, więc nie stracisz).
Amen.
Witam !
Trudno myslec w kategoriach lepsze-gorsze matryce
jak dopiero realne uzytkowanie wykazuje czy
uzyskuje sie to co chce czy nie.
Technologiczne roznice nie zawsze zobaczysz na odbitce
i lepszejsza matryca nie oznacza lepszej technicznie
na oko... odbitki.
Sama matryca to jedno ale jest do tego jeszcze optyka
ktora ma bardzo duze znaczenie.
Dochodzi to tego caly proces obrobki i
dalsze koncowe... wyprowadzenie obrobionego materialu na rozne nosniki.
Efekt koncowy to zegranie calosci i dopiero
wtedy wiesz... czy Twoj sprzet jest dobry czy nie.
Duza zaleta Olka to mobilnosc i niska cena czyli jak
kupujesz korpus z kitem to juz masz zestaw
ktorym zrobisz wysokiej jakosci zdjecia.
Mysle tutaj o... najczesciej wykorzysywanych
czulosciach czyli gdzies tak do... 800 ISO.
Mam Pentaxa K10D i przyznaje, ze to swietna maszyna
ale nie mam do tego tak dobrego szkla jak do E-620.
Trudno porownac Tamrona 17-50 do Zuiko 11-22 gdzie Zuiko jakoscia
optyczna po prostu wymiata...
Na grupie umiescilem w jednym z watkow foty z tego szkla.
Kolega co ma Nikona D300 + wiele szkiel uzyskuje podobna
jakosc co ja ze swoim Olkiem tylko, ze nie ma stabilizacji a
na szkla wydal pare razy wiecej.
Tak to wyglada w praktyce.
Pisze tutaj o amatorskich potrzebach gdzie nie potrzeba
zadnych cudow by miec swietny material na odbitki.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak