Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Był sobie Industar

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Kaz de Wro
    Mieszka w
    Wroc
    Siła reputacji
    35
    Moja galeria

Był sobie Industar

Zwięzły opis niezwykłej historii gwałtownego wzrostu popularności Industara 69, czy to tylko zasługa "chłytu martetindowego"

http://logostudio2.pl/pliki/industar_69.pdf

ps. autor wspomnianego tego tekstu popełnił też dziełko o Takumarach.

Z tego miejsca serdecznie Go pozdrawiam.

Kaz
    Z kliszą na szyi.
    Olympus 35 RD.

| OlyJedi Awatar dudzio
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Rewelacyjny artykuł. Sam mam Industara 50 (oznaczony nr. 3 w artykule) obiektyw całkiem przyzwoicie ostry i z pierścieniami bardzo dobry do makro. Do tego cena na Allegro bardzo niska. Bardzo dobry obiektyw dla początkujących z makro na M42. Bardzo fajne w nim jest to że obiektyw jest niewiele większy od zegarka na rękę i podobnie waży. Dziw bierze że czymś takim da się zrobić zdjęcie i to całkiem przyzwoite.
    Olympus[*] 2006-2010 http://www.gabisia.com

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Dzięki za artykuł. Chętnie wystawię na allegro mojego, zawsze drobny pieniądz na święta się przyda.

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    A tak całkiem przy okazji - źle się dzieje w "państwie ruskim":
    http://theonlinephotographer.typepad...its-doors.html
    Może przy okazji trafia się jakieś promocje i wyprzedaże :/

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

| OlyJedi Awatar technik219
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Kaz de Wro Zobacz posta
    Zwięzły opis niezwykłej historii gwałtownego wzrostu popularności Industara 69, czy to tylko zasługa "chłytu martetindowego"
    Kaz
    Mam taki obiektyw i śmiem twierdzić, że to nic szczególnego. Autor artykułu rzeczowo rozprawia się z mitami. Duży plus dla niego. Też to widziałem na allegro i byłem zdziwiony, jak za pomocą kilku dosyć atrakcyjnych wizualnie zdjątek i ekwilibrystyki słownej można wmówić, jaki to wspaniały sprzęt mogą dostać. Przy "podpicowaniu" zwłaszcza w formacie i rozdzielczości internetowej zdjęcia równie atrakcyjne można wykonać nawet Mikarem od powiększalnika. Inna rzecz, że radzieckie i rosyjskie obiektywy nie są złe, a niektóre modele czy egzemplarze wprost rewelacyjne (biorąc pod uwagę kompatybilność cenową z obiektywami firm "zachodnich"). Dlatego uważam zainteresowanie nimi za pozytywny objaw - po co przepłacać. W niedalekiej przeszłości było z tym różnie, ale zazwyczaj "ruskie" było uważane (przeważnie niesłusznie) za gorsze. Nie wiem jak obecna produkcja, ale rosyjska optyka to wyłącznie metal i szkło, podczas gdy "markowe" to plastik i szkło.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Z obiektywami z za wschodniej granicy to zawsze był problem kontroli jakości. Bywały egzemplarze znakomite i takie do podłożenia pod nogę od stołu. Inżynierów to oni zawsze mieli świetnych, tylko ich pomysły weryfikował potem nie zawsze trzeźwy robotnik na taśmie.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi Awatar technik219
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Krążyły żarty, żeby nie kupować sprzętu z nocnej zmiany, bo kontrola jakości pracowała tam podobno do 15:00, a potem nadganiano plany produkcyjne. Prawdziwy boom rozpoczął się w latach 50-tych, kiedy wdrożono zarekwirowane z niemieckich zakładów plany konstrukcyjne i zagoniono do roboty wziętych w plen niemieckich inżynierów. Jednak wiele obiektywów zasługuje na uwagę.