Strona 28 z 31 PierwszyPierwszy ... 182627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 309

Wątek: O filtrach AA, matrycach i uanologowieniu - dyskusja

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    I to ma sie nazywac warsztat?
    Warszatat sie zmienia. Np. ostatnio po prawie dziesiecioletniej przerwie poszedlem na probe do teatru i zobaczylem, ze teraz blyska sie fleszem.

| OlyJedi Awatar sn00p
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    ...tysiące fotografów to opano...

TIFF -bez życia, bez ducha, to materiał który na kliszy byłby udanym zdjęciem
    0- Trybuna Robotnicza > po długim leżakowaniu w wodzie
    1- Moje więc nie będę się*wypowiadał -zrobił to JMuzykant -nie jestem zadowolony
    2- Zeżarty detal, kolor, jednolity szum pokrywa równo i bezlitośnie nie biorąc jeńcow -wygląda jak przez okno z łazienki
    3- B&W -nic szczególnie różniącego się od zdjęcia koloru z orginału ale jeszcze akceptowalne -wydruk będzie strasznie smolisty -zbyt smoliste czernie
    4- Zmiana jasności i nasycenia w dół -bardzo delikatny szum nie widać go na wydruku -ale obraz dalej akceptowalny -lepszy od orginału - bardziej naturalny choć kolory przygaszone to mniej "pływa". Daleki od "graficznej pointzlizacji" dowolnego negatywu-a szkoda.
    5- Kolor dobry -chyba całość do zaakceptowania -brak trochę ostrości i szum pokrywa również równo wszystko -niezależnie od waloru.
    Daleki od oczekiwań jednak.
    6-Różnica tak mała do orginału że trudna do zauważenia a wogóle na wydruku -postępu nie odnotowano
    7-Wizja narkotyczna -czerń i szarość (sztuczne cienie gdzie nie powinny być) tak przecież kolorowego źródła krzyczy że nie -zdecydowanie nie o to chyba chodzi
    Tak nie wygląda żadne zdjęcie analogowe.
    mynameisnobody cała ta zabawy była na Twoją prośbę.
    Powiedz które Ci najbardziej leży (no może poza Twoim)
    Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    115
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Jak z Nikona D700 zrobic takie cos przy pomocy jednego nacisniecia spustu migawki?

Chodzi Ci pewnie o dużą rozpiętość tonalną czarno-białego filmu czyli tam gdzie słońce nie ma wypalonej wielkiej dziury. Akurat takie ujęcie (statyczne) można bez większego problemu zrobić cyfrą. Autobreketing, jedno przyciśnięcie - pięć klatek z różną ekspozycją - potem sklejasz to w programie i masz rozpiętość większą niż na najlepszym filmie BW.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta
    Chodzi Ci pewnie o dużą rozpiętość tonalną czarno-białego filmu czyli tam gdzie słońce nie ma wypalonej wielkiej dziury. Akurat takie ujęcie (statyczne) można bez większego problemu zrobić cyfrą. Autobreketing, jedno przyciśnięcie - pięć klatek z różną ekspozycją - potem sklejasz to w programie i masz rozpiętość większą niż na najlepszym filmie BW.
    Dzieki Rafale. O HDR wiem, ale chodzi mi o wykonanie czegos takiego przy pomocy jednego strzalu. Moze to wiec lepszy przyklad:

Ogolnie, jak wczesniej napisal RE bez sensu jest symulownie jednego drugim. Aparaty cyfrowe, podobnie jak analogowe maja swoje niezaprzeczalne zalety i wady. Mozna zakladac firme przewozowa i bawic sie w taszecznie szafy Ramem 1500, ale nie lepiej uzyc do tego czegos tanszego i wiekszego?

Wybor narzedzia jakim sie fotografuje powinien byc kwestia fotografujacego a nie odbiorcy. Niektorzy z nas maja lepiej rozwiniety warsztat cyfrowy inni analogowy (stad zapewne wynika taka roznica w poruszanych wczesniej efektach i doswiadczeniach z filmami) i kazdemu co innego lepiej lezy w rece i przy oku. Ale po zobaczeniu zdjecia oceniac go czy sie podoba czy nie w oparciu o ty czym robione...? Bez sensu.

| OlyJedi Awatar Syd Barrett
    Mieszka w
    Krk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Nie zgadzam się, żeby zdjęcia analogowe nie wymagały obróbki - która jest o wiele łatwiejsza z cyfrówki. Może się tak wydawać przez wyżej wspomniany urok. To tak, jakbym wziął zdjęcie z lat 30tych, zeskanował je (zakładając, że mam wspaniały fulwypas-skaner) i co dalej?? przecież jest perfekcyjne! jak oni to robili ?!!
    Kiedyś na Pan prof. Łagocki rzucił fotę - zdjęcie łąki, płynie rzeczka, piękne niebo..
    (o co chodzi?!) a tu zaraz zaczyna opowiadać ile w to roboty włożył.. same maski i cuda, "nie bójcie się obrabiać"..
    Nie ma nic lepszego, moim zdaniem, jak otwartość. To wywołuje postęp. A przy okazji ludzie są przychylniej nastawieni do otwartych osób - i życie staje się piękniejsze
    A co do kliszy - czy to dla ziarna należy olać cyfrę? a co z np. rozdzielczością tonalną? co z głębią (FF/średni/duży format)? a jak np. leci sobie samolocik, jedzie motór - autofokus, zum, detekcja uśmiechu - i co - wyświetlacz: z 30 ujęć jedno zostawiamy, resztę delete, a co gdyby tak manualnym aparatem ze stałym, manualnym obiektywem, z ręcznym naciągiem (ten 'brzdęk'!!), manualnymi czasami i przysłoną - czy to nie będzie takie nasze prywatne 'mistrzostwo świata'? (później jeszcze siedzenie w ciemni to już w ogóle uczucie równoznaczne z wyspindraniem na K2! łoch!)
    samo zabulenie za kliszę niektórym może dać nieporównywalną satysfakcję z robienia na kliszy
    Sam uważam, że fotografia analogowa ma swój urok, robiąc zdjęcia tylko 'dla siebie' prawie w ogóle nie używałbym cyfry. Ale oczywiście - co kto lubi

swoją drogą - Panie mynameisnobody - nie myślałeś np. o wymianie M8 na M7? to w ogóle inna kategoria. Szkoda zachodu na nowe cyfrowe zabawki, jeśli klisza Ci wystarcza.
    pozdro

| OlyJedi Awatar tank_driver
    Mieszka w
    Phalsbourg / Francja
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez [rK] Zobacz posta
    Dzieki Rafale. O HDR wiem, ale chodzi mi o wykonanie czegos takiego przy pomocy jednego strzalu. Moze to wiec lepszy przyklad:

Ogolnie, jak wczesniej napisal RE bez sensu jest symulownie jednego drugim. Aparaty cyfrowe, podobnie jak analogowe maja swoje niezaprzeczalne zalety i wady. Mozna zakladac firme przewozowa i bawic sie w taszecznie szafy Ramem 1500, ale nie lepiej uzyc do tego czegos tanszego i wiekszego?

Wybor narzedzia jakim sie fotografuje powinien byc kwestia fotografujacego a nie odbiorcy. Niektorzy z nas maja lepiej rozwiniety warsztat cyfrowy inni analogowy (stad zapewne wynika taka roznica w poruszanych wczesniej efektach i doswiadczeniach z filmami) i kazdemu co innego lepiej lezy w rece i przy oku. Ale po zobaczeniu zdjecia oceniac go czy sie podoba czy nie w oparciu o ty czym robione...? Bez sensu.
    Przykład najlepszy z możliwych. Chociaż babcie to nie F1, nawet D700s TDI z trzema czerwonymi literkami - gdyby istniał, nie dałby rady zamrozić ich w pięciu klatkach.
    Konkluzja: po przeczytaniu tego wątku skłaniam się ku myśli, że Cyfrą nie da się zastąpić Analoga, i odwrotnie również. Nic nie jest ani grama lepsze od drugiego. Póki co (oby).
    Telepie Ci się lampa ? Sprawdź to !
    http://forum.olympusclub.pl/showthre...a+stopki+lampy
    Jeśli poznałeś kobietę swoich marzeń, to od razu zapomnij o jakichkolwiek innych !

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    @rk

ale to jest BW... choc to tylko kwestia czasu kiedy tez zostanie przeskoczone, tak jak kolor...
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez grizz Zobacz posta
    @rk

ale to jest BW... choc to tylko kwestia czasu kiedy tez zostanie przeskoczone, tak jak kolor...
    Może i matryce złożone z dwóch - jak fuji dadzą radę.
    Ale ze światłami chyba będzie problem, bo to wkońcy negatyw vs pozytyw, w jednym zjadane są cienie w innym światła.
    Fujifilm X10

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Może i 3 i więcej fotodetektorów i może w następnym albo po po -następnym modelu x firma z chin albo marsa zrobi w końcu aparat cyfrowy który pokaże kolor i równowagę tonalną jak je natura przedstawia zamiast tych ciepłych kluch zwanych obrazkiem cyfrowym.
    Może zrobi taki który pokazuje nie tak jak je natura ten tego ale zato żywo i ostro i do tego podobnym zakresie dynamicznym?
    Może.
    Jak na razie to wszystko to istnieje już od dawna (a nie od paru lat jak ktoś to napisał) -mało tego dostępne (paradoks -dzięgi amokowi cyfrowemu) za grosze.
    Poza zastosowaniem czysto komercyjnym (sprzedać -zapomnieć) cyfra jest dla mnie na dzień dzisiejszy marnotrawstwem czasu, środków i możliwości jakie daje fotografia (nie grafika a fotografia właśnie).
    I szkoda mi tych wszystkich zdjęć które nie powstały lub powstały cyfrą.
    Na tapecie dzisiaj rozważania o jakimś przyszłym modelu lepszej cyfrówki z kolejną "teraz już" przełomową matrycą?
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 5.10.09 o 16:00

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Może...firma z chin albo marsa zrobi w końcu aparat cyfrowy który pokaże kolor i równowagę tonalną jak je natura przedstawia zamiast tych ciepłych kluch zwanych obrazkiem cyfrowym.
    Czy chcesz nas przekonać, że natura przedstawia kolor i równowagę tonalną tak jak to Ty pokazujesz? Mnie nie przekonasz, ja wolę "ciepłe kluchy"
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA