Strona 26 z 31 PierwszyPierwszy ... 162425262728 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 309

Wątek: O filtrach AA, matrycach i uanologowieniu - dyskusja

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    1) Uważam,że nie da się udowodnić naocznie, co daje lepsze obrazy - skanowany film, czy matryca cyfrówki. W bardzo dużym stopniu jest to kwestia gustu. Idę na zgniły kompromis -obrazy z cyfrówek mogą być przyjemne dla oka i z emulsji mogą mieć swój urok.

2) Uważam, że fotografia analogowa zakończyła swój rozwój. Żałuję, że nie ma czegoś takiego w technice, jak równoległy rozwój dwóch technologii. Podobnie jest w przyrodzie. Dinozaury panowały, ssaki w norach spały, nadeszła katastrofa - dinozaurów wtopa, ssaki panują w dzień i w nocy, a ich gromada ma maksimum mocy. Czyja jest teraz kadencja? -Tych co mają większy potencjał, czyli cyfrówek.
    To samo, co w świecie ozywionym z dinozaurami, dzieje sie z fotografią analogową, czego żałuję. Chyba już nie da się tego odkręcić. Kapitalizm, to rynek, a ten ma nieubłagane prawa - kto zstąpił ze sceny, ten ma zerowe ceny.

Pzdr, TJ

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    STOP!.
    Skoro jest jak PISZECIE -to nie ma czego żałować że analog mole zjadły.
    To czemu żal Ci TadeuszJ że analog umarł (no... jeszcze ja zostałem a mam kondycję ok. więc poczekacie)?
    Wszystko kończy się dobrze.

Koniec z kropkowanym obrazem!
    Ku chwale kompresji JPEG!
    Niech żyje cyfrówka!
    Czemu ciągle powstają modele mające w końcu temu "dinozaurowi" dorównać -nie wiedzą że to już osiągnęli.
    Czemu wystawiam swój cyfrowy sprzęt na sprzedaż jest wynikiem zażywania kofeiny po prostu.
    Czytając niektóre opinie "uczonych fotografów" przestaję dowierzać własnym oczom i muszę nie tylko siebie ale przedewszystkim ciocię Henię wysłać do okulisty.
    Niech i tak będzie.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 4.10.09 o 22:51

| OlyJedi
    Siła reputacji
    62
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    "Sorry, ale czy komuś oprócz Ciebie podoba się to po prawej stronie? Przecież wszyscy uciekaliśmy od tej ''grafiki światłem malowanej''. Jeśli Ciebie to rajcuje, okej. Ale nie rób z wady zalety i nie pisz, że cyfra be, bo takiego śmieci nie robi bez photoshopa"
    No BINGO!
    Po LEWEJ!
    Pomyłka!
    Po prawej oczywiście tez jest nędza, ale inna.
    Reszty nie komentuję, bo szkoda czasu. Dwa różne zdjęcia zawsze będą niepodobne do siebie więc możemy tak do końca świata wrzucać szumy itd.
    STOP!.
    Skoro jest jak PISZECIE -to nie ma czego żałować że analog mole zjadły.
    Niech żyje cyfrówka!
    Czemu ciągle powstają modele mające w końcu temu "dinozaurowi" dorównać -to widocznie tajemnica wielka jest.
    Czemu wystawiam swój cyfrowy sprzęt na sprzedaż jest wynikiem zażywania kofeiny po prostu.
    Czytając niektóre opinie "uczonych fotografów" przestaję dowierzać własnym oczom i muszę nie tylko siebie ale przedewszystkim ciocię Henię wysłać do okulisty.
    Wiesz, idź robić zdjęcia, szkoda czasu na gadanie o niczym. To niezdrowe siedzieć tak przy pikselach/ziarnie i marudzić, że jedno inne niż drugie.
    Chyba, że Twoim hobby jest porównywanie analoga do cyfry. Zresztą, hobby większości pstrykających ludzi to czytanie, co nowego się pojawi i gdybanie, co byłoby, gdyby się to nowe miało.
    Treść zdjęć to jest coś fajnego, porysowanych czy nie, kolorowych, bw, gładkich czy poszarpanych, wszystko jedno.
    Ostatnio edytowane przez Janko Muzykant ; 4.10.09 o 22:42

Alleg_pl
    Gość
    Podziwiam Cie Janko ze dajesz sie w to wciagac...
    naprawde :P

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    n i e s a m o w i t e !
    Czy Ty Qbic naprawdę wierzysz że JMuzykant tego nie wie>?<
    Czy sam przekonujesz siebie (z jakichś powodów) że to co jest -to konieczność>?<
    Czy piszesz ot dla edukacji ogółu?

Faktem jest
    1. Filtr AA jest bida-rozwiązaniem mającym ratować coś co psuje

2. Filtr CFA (Bayer czy jak tam go fachowcy nazywacie) który jest bida-rozwiązaniem mającym ratować coś co psuje

3. Matryca CCD lub CMOS która jest kompletnym daltonistą i widzi ciemność -ciemność widzi i jasność oraz paręset stanów pośrednich... a do tego ma niezłą "jaskrę" która dla wszelakich kotleciarzy robi za plastykę obrazu...

Das ist ein BINGO!
    Tak więc te powiązane ze sobą bida-rozwiązania które są wynikiem oszczędności i niemożności technologicznej to nasza cała "cyfrowa jakość" która jakoby "pogrzebała" starą dobrą błonę światłoczułą.
    Dobranoc i przyjemnych snów o olkowych "pełnych klatkach".
    Koniecznie z porządnym filtrem dolnoprzepustowym który nam spadł z nieba na skrzydłach anielich amen.
    Witam !

Jak robilem odbitke w 300 DPI 13x18 z 4 Mpix matrycy to
    trawa na zdjeciu wygladala cukierkowo a teraz z 10 Mpix czy 12 Mpix
    odbitka 13x18 oddaje trawe prawidlowo

Ogladalem foty z matrycy 24 Mpix i jak obrobilem
    pod papier... to szczegol byl jak z analoga.

Wynika z tego ze zwiekszenie rozdzielczosci matrycy
    poprawilo oddawanie detali w ogole i szczegole.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Janko Muzykant Zobacz posta
    Po LEWEJ!
    Pomyłka!
    Po prawej oczywiście tez jest nędza, ale inna.
    Reszty nie komentuję, bo szkoda czasu. Dwa różne zdjęcia zawsze będą niepodobne do siebie więc możemy tak do końca świata wrzucać szumy itd.

Wiesz, idź robić zdjęcia, szkoda czasu na gadanie o niczym. To niezdrowe siedzieć tak przy pikselach/ziarnie i marudzić, że jedno inne niż drugie.
    Chyba, że Twoim hobby jest porównywanie analoga do cyfry. Zresztą, hobby większości pstrykających ludzi to czytanie, co nowego się pojawi i gdybanie, co byłoby, gdyby się to nowe miało.
    Treść zdjęć to jest coś fajnego, porysowanych czy nie, kolorowych, bw, gładkich czy poszarpanych, wszystko jedno.
    Chyba pomiliłeś wątki >

" O filtrach AA, matrycach i uanologowieniu - dyskusja Odpowiedz na ten wątek"

Dziękuję za życzenia ale moim problemem jest wygląd zdjęć a nie ich treść.
    Z tym drugim sobie radzę -albo może jakiś kursik wziąć u jakiegoś z wielu tysięcy profesjonalnych ekspertów?
    Ps. Treść cyfrowych fotek jest tak łatwa w manipulacji że fotograf już dzisiaj to następny kandydat z listy gatunków na wymarciu.
    W dużej mierze dzięki brakowi tej "grafiki światłem malowanej".
    Powodzenia i wiele radości.

qbic
    Gość
    Ps. Treść cyfrowych fotek jest tak łatwa w manipulacji że fotograf już dzisiaj to następny kandydat z listy gatunków na wymarciu.
    WTF?

No tak dawniej książki pisało się inaczej, bo trzeba było wypieprzyć do kosza cala stronę w przypadku błędu a nie wcisnąć delete parę razy.... pisarze wymarli !

Banned | OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    nie wiesz o czym mówisz

| OlyJedi Awatar Keek
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    27
    Moja galeria
    Sorry, tak troche z boku, korzystajac z ogolnego temtu watku.
    Nie znam sie na fotografii cyfrowej, wiec wybaczcie mi ignorancje, ale walcze i bardzo chce sie czegos nauczyc, wiec:
    Jak z Nikona D700 zrobic takie cos przy pomocy jednego nacisniecia spustu migawki?

qbic
    Gość
    nie wiesz o czym mówisz
    "I kto to mówi II"