Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Tak to prawda, przeskoczyć nie łatwo. Bo to nie jest wymaganie praktyczne do powstania dobrego zdjęcia. Praktycznie to mnie wystarczy już 8Mpix i jest super.
To jest takie sobie teoretyzowanie. Patrzenie pod lupą na pojedyncze punkciki obrazu. A jakby aparat z matrycą 4/3 rejestrował te 60Mpix z bayerem i robił z tego 30Mpix to mielibyśmy ładne przejścia pomiędzy punktami obrazu, przynajmniej pod lupą. Bo całokształt.. zależy od wielu innych czynników.
Fujifilm X10
Radosław "Radio Erewan" Przybył
http://www.fototv.pl Pierwsza w Polsce Internetowa telewizja o fotografii
* Nigdy nie próbuj przekonywać ludzi, którzy wiedzą, że mają rację. ~Leto
Owszem -dlatego uważam że "12mpix wystarczy" jest bzdurne.
Natomiast rezygnacja z filtru AA czy matryca 3warstwowa lub 3 matryce pozwoliłyby uzyskać podobny lub lepszy efekt już dzisiaj i to w rozdzielczości paru megapixeli.
Jednak jak się*mam przekonać że
M8 10Mpix (2006 sep) i A900 24Mpix (koniec 200dają mi jakiekolwiek różnice warte zachodu? - toż*to to samo. Dla mnie taka sama cyfrowa stopklatka. ZERO własnego charakteru.
14 (!!!) MEGAPIXELI idzie w gwizdek...
Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 30.09.09 o 16:32
Tylko nieśmiało zapytam, bo bardzo ciekawie się czyta, kto podaruje ten plik RAW do wołania, to go gdzieś zamieszcze ?
było sobie życie
ja mogę>?_
Nie musisz czuç się urażony bo to było ogólnie
O nawet mła bawiła się kiedyś w HDR ki tylko w ZUPEŁNIE innym celu -stworzeniu wrażenia analogowości.
Było to lata temu -tak więc temat nie daje mi spokoju.
Tu przykłodowe... HDR ki...
Ale to był ślepy zaułek i dałem sobie spokój -nie tędy droga.