Jeżeli pytasz na forum Olympusa to znaczy że chcesz mieć aparat tej firmy i wtedy wszelkie wczesniejsze rady P.T. Kolegów są jak najbardziej słuszne. W innym przypadku , za te pieniądze kupiłbym Nikona D90 z obiektywem 18-105 VR. Do fotografii krajobrazowo-rodzinnej jest wyborem w moim mniemaniu, na dzień dzisiejszy, najlepszym. Zyskujesz szybkość, precyzję naświetlania, dobrą rozpiętość tonalną.
Unikasz ślęczenia nad RAW-ami i przekonywania siebie i innych że twój Oly jest prawie tak samo dobry, tylko....
Mój głos jest moim subiektywnym wynurzeniem i nie podlega rzeczowej dyskusji...
Druh Smiena Zenit Zorkij Practica Canon Oly 5050 8080, Nikon D90 + 18-105 + 70-300 VR +50/1.4
Witam !
Jak patrzec na inne systemy to faktycznie niezla propozycja
z Nikonem D90.
Tylko, ze mozna kupic za ta sama cene
Olka E-620 + 2 kity + lampa blyskowa FL-36R i kolega bedzie
mial jeszcze wieksze mozliwosci wykorzystania swojego sprzetu
Roznica miedzy (E-4XX, E-5XX) a E-620 jest latwo zauwazalna pod
wzgledem rozpietosci tonalnej i ten sprzet naprawde ladnie
mierzy i szybko foci dla amatora w zupelnosci wystarczy.
Pozdrawiam
Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak
Różnica niespecjalnie jest w rozpiętości jak sądzę,e-620 lekko niedoświetla i dlatego unika przepałów.
pzdr
ps.Mnie się wydaje dobrą propozycją s5 pro,jeśli nie przeszkadzają jego mankamenty...
Nie potrafię porównać rozpiętości tonalnej E-410 i E-30 (ta sama matryca, co w E-620), ale w tym drugim światłomierz działa bardzo dobrze i skutecznie unika przepałów. W E-410 w ogóle nie używałem pomiaru ESP, bo nigdy nie było wiadomo, czego się można było po nim spodziewać - raz mierzył dobrze, innym razem w bardzo podobnych warunkach przepalał o działkę albo i więcej. Z kolei w E-30 nie używam już żadnego innego pomiaru, poza ESP, bo działa on tak jak powinien. Jeśli E-620 ma taki sam światłomierz, to można być spokojnym.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Witam ponownie.
czy na dzień dzisiejszy coś innego byście polecili?
(M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)
Czy wymagania nie zmieniły się przez ten czas?
Jak tak, to: E-P(dowolny) z 14-42 i jakaś mocniejsza lampka, np. FL-36R (na rodzinne imprezy) lub inny bezlusterkowiec. Jeśli koniecznie lustrzanka, to jakaś mała, np. e-620 z ZD 14-42 i lampką lub coś o podobnych gabarytach z innych stajni.
Ostatnio edytowane przez hades ; 27.12.10 o 14:40
Może tylko cena uległa redukcji tak do 3000zł.
(M10, Samyang 7,5mm, 40-150mm, E-330, 35mm)
To mimo wszystko odpowiedź z mojej strony pozostaje ta sama.