w sumie tak. nie za bardzo sprawdzilem ceny w polsce. ale widze, ze eddiego zaciekawilem starsza wersjaza tyle chyba sie nie kupi na allegro
pzdr
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
k@czy dzięki za propozycję pomocy. Jeżeli w najbliższym czasie nic nie znajdę na pewno napiszę do Ciebie za jakiś czas odnośnie tego starszego 40-150. Rozmyślając dziś w pracy stwierdziłem, że chyba będę musiał "przebidować" na meczach w pierwszym rzędzie z 14-45 ciąć kadr no i zacznę zbierać kasę od poniedziałkowej wypłaty (zakup świnki skarbonki) na coś lepszego. Podoba mi się 70-300 i może uda mi się na niego uzbierać a jak nie to 40-150.
Inna sprawa:
Wiem, że firmy produkujące obiektywy nie rozpieszczają użytkowników Olympusów swoją ofertą pod 4/3 ale nikt nie wspomniał o Sigmie ani o żadnych wynalazkach typu Tamron i o innych szkłach z dalekiego wschodu - wiecie coś może na ten temat ? Czy jest jakaś oferta tanich teleobiektywów właśnie z takich firm ?
Wiem, że jak Olek to ZD no ale może jednak coś jest na rynku innego.
Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy odpowiedzieli na moje pytanie.
Nie ma to jak w domu
Pozdrawiam
Wojtek T.
www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!
Miałem nie pisać o "manualach", ale skoro się upierasz i piszesz o tamronach i szkłach z dalekiego wschodu...
Na wstępie powtórzę to co napisał Ktotek. Na innych obiektywach niż dedykowane pod 4/3 szkła Zuiko Digital i Sigma nie ma żadnego AF.
Jeśli masz ochotę na eksperymenty to polecam... Nie, nie polecam, jedynie sugeruje sprawdzić teleobiektywy z mocowaniem M42 lub OM. Najlepiej u znajomego, który takie szkiełka posiada. Na E-500, z jego wizjerem, to może być trudne doświadczenie, ale nie mówię, że się nie da.
Można np. nabyć stosunkowo jasne 200 mm f/3.5 z mocowaniem M42. Do tego przejściówkę. Można też spróbować jakiegoś zooma w przedziale 70-200 mm. Po konkretne modele odsyłam do Allegro w dziale obiektywy M42.
Tak stawiając sprawę będzie na prawdę tanio. Jednak nie będzie AF. Na dodatek trzeba poświęcić trochę czasu na ćwiczenia. Jeśli to Cię nie przeraża to spróbuj.
Do poważnej fotografii sportowej niczego taniego z autofocusem nie znajdziesz. Wchodziłyby tu w grę ZD 50-200 albo Sigma 70-200 czy 150/2,8 - wszystko niestety drogie.
Wspomniałeś w pierwszym poscie o Sigmie 55-200 - to zdecydowanie najgorszy obiektyw, jaki został wyprodukowany dla systemu 4/3. Szkoda na niego pieniędzy.
Popróbuj ze starymi manualami. Przejściówka M42 / 4/3 to ok. 35 PLN. Zainwestuj w nią i poszukaj wśród znajomych kogoś, kto ma jeszcze Zenita czy Prakticę (jeszcze na dnie szaf leży tego sporo), pożycz obiektyw i sprawdź, jak Ci wychodzi manualne ostrzenie. Jak Ci się taka zabawa spodoba, to jak pisał hades, poszukaj na Allegro czegoś o interesującej Cię ogniskowej. Mogę tu z najtańszych polecić ruskie Jupitery 135/3,5 lub 200/4 lub Pentacona 200/4 - przy odrobinie szczęścia można je kupić za cenę poniżej 100 PLN.
Obiektywy manualne mają jedną zaletę w porównaniu ze gorszymi obiektywami z AF: robisz zdjęcie w chwili wciśnięcia spustu, czyli w chwili, kiedy AF dopiero zaczyna szukać ostrości. Często trwa to tyle czasu, że jak znajdzie, to nie ma już co fotografować.
A czy wspomniana przeze mnie w pierwszym poście Sigma 55-200 f/4.0-5.6 DC Olympus też nie ma AF ? Nie oglądałem specyfikacji ale podejrzewam, że skoro jest w 4/3 to posiada AF ale mogę się mylić
Jeśli posiada to właśnie mówiąc o szkłach typu Tamron czy inne z dalekiego wschodu myślałem właśnie o 4/3 w tamtych szkłach - czy tamte szkła mają 4/3 ?
Co do "manuali" to może faktycznie warto spróbowaćchociaż muszę przyznać, że dotychczasowe próby z MF czy to przy 14-45 czy 40-150 (mając ME-1) nie szły mi najlepiej - nie wiem czy to tylko mój problem a może mi na oczy coś siadło bo nie widzę tej odpowiedniej ostrości
P.S.
Czy jesteście w stanie polecić coś używanego "manualnego" - ogniskowa max. ok 300 ale coś "fajnego", jasnego - godnego zainteresowania tak do 600-800 zł ?
Pozdrawiam
Wojtek T.
www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!
Niestety nie. Sigmę 55-200 sobie odpuść.P.S.
Czy jesteście w stanie polecić coś używanego "manualnego" - ogniskowa max. ok 300 ale coś "fajnego", jasnego - godnego zainteresowania tak do 600-800 zł ?
Pozostaje stary i nowy kit 40-150 oraz 70-300.
O ile dobrze pamiętam DDR produkował w Jenie jakiegoś Sonnara 300mm. Szukaj na allego, za tą sume powinieś kupić. Nie polecam radzieckich szkieł, konstrukcje nie są złe, ale ich problemy z jakścią mogą być przyczyną poważnych zgryzot .
Udanego polwania na obiektyw i z obiektywem![]()
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Jak już o Sonnarach mowa, to warto też wziąć pod uwagę Sonara 180/2,8. Ogniskowa chyba lepsza do sportu od trzysetki.