Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Tani teleobiektyw do E-500

| OlyJedi Awatar kateb
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez k@czy Zobacz posta
    jak mozesz poczekac, to moge zapolowac na 40-150mm 4.0-5.6 olka (pewnie uzywane) tak do 100$ plus wysylka (jakies 30) do polski. calosc by trwala ok 1 miesiaca, ale mialbys tanio systemowe szklo.
    albo 40-150mm 3.5-4.5 za jakies 135$ od reki (plus wysylka)
    daj znac

pzdr
    tu na forum można ustrzelić nowego poniżej 400 (pomyśleć że 5 roku temu były w sklepie poniżej 400 );D, więc nie wiem czy 100 dolarów + przesyłka + czekanie jest opłacalne.

Oczywiście tu na forum i na allegro też można czekać.
    Fujifilm X10

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    tu na forum można ustrzelić nowego poniżej 400 (pomyśleć że 5 roku temu były w sklepie poniżej 400 );D, więc nie wiem czy 100 dolarów + przesyłka + czekanie jest opłacalne.
    Dokładnie. 130$x3PLN=390PLN a za tyle to i w Polsce kupi.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    w sumie tak. nie za bardzo sprawdzilem ceny w polsce. ale widze, ze eddiego zaciekawilem starsza wersja za tyle chyba sie nie kupi na allegro
    pzdr
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    k@czy dzięki za propozycję pomocy. Jeżeli w najbliższym czasie nic nie znajdę na pewno napiszę do Ciebie za jakiś czas odnośnie tego starszego 40-150. Rozmyślając dziś w pracy stwierdziłem, że chyba będę musiał "przebidować" na meczach w pierwszym rzędzie z 14-45 ciąć kadr no i zacznę zbierać kasę od poniedziałkowej wypłaty (zakup świnki skarbonki) na coś lepszego. Podoba mi się 70-300 i może uda mi się na niego uzbierać a jak nie to 40-150.

Inna sprawa:
    Wiem, że firmy produkujące obiektywy nie rozpieszczają użytkowników Olympusów swoją ofertą pod 4/3 ale nikt nie wspomniał o Sigmie ani o żadnych wynalazkach typu Tamron i o innych szkłach z dalekiego wschodu - wiecie coś może na ten temat ? Czy jest jakaś oferta tanich teleobiektywów właśnie z takich firm ?
    Wiem, że jak Olek to ZD no ale może jednak coś jest na rynku innego.

Wielkie dzięki dla wszystkich, którzy odpowiedzieli na moje pytanie.
    Nie ma to jak w domu

Pozdrawiam
    Wojtek T.
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria
    Miałem nie pisać o "manualach", ale skoro się upierasz i piszesz o tamronach i szkłach z dalekiego wschodu...

Na wstępie powtórzę to co napisał Ktotek. Na innych obiektywach niż dedykowane pod 4/3 szkła Zuiko Digital i Sigma nie ma żadnego AF.

Jeśli masz ochotę na eksperymenty to polecam... Nie, nie polecam, jedynie sugeruje sprawdzić teleobiektywy z mocowaniem M42 lub OM. Najlepiej u znajomego, który takie szkiełka posiada. Na E-500, z jego wizjerem, to może być trudne doświadczenie, ale nie mówię, że się nie da.

Można np. nabyć stosunkowo jasne 200 mm f/3.5 z mocowaniem M42. Do tego przejściówkę. Można też spróbować jakiegoś zooma w przedziale 70-200 mm. Po konkretne modele odsyłam do Allegro w dziale obiektywy M42.

Tak stawiając sprawę będzie na prawdę tanio. Jednak nie będzie AF. Na dodatek trzeba poświęcić trochę czasu na ćwiczenia. Jeśli to Cię nie przeraża to spróbuj.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Do poważnej fotografii sportowej niczego taniego z autofocusem nie znajdziesz. Wchodziłyby tu w grę ZD 50-200 albo Sigma 70-200 czy 150/2,8 - wszystko niestety drogie.
    Wspomniałeś w pierwszym poscie o Sigmie 55-200 - to zdecydowanie najgorszy obiektyw, jaki został wyprodukowany dla systemu 4/3. Szkoda na niego pieniędzy.
    Popróbuj ze starymi manualami. Przejściówka M42 / 4/3 to ok. 35 PLN. Zainwestuj w nią i poszukaj wśród znajomych kogoś, kto ma jeszcze Zenita czy Prakticę (jeszcze na dnie szaf leży tego sporo), pożycz obiektyw i sprawdź, jak Ci wychodzi manualne ostrzenie. Jak Ci się taka zabawa spodoba, to jak pisał hades, poszukaj na Allegro czegoś o interesującej Cię ogniskowej. Mogę tu z najtańszych polecić ruskie Jupitery 135/3,5 lub 200/4 lub Pentacona 200/4 - przy odrobinie szczęścia można je kupić za cenę poniżej 100 PLN.
    Obiektywy manualne mają jedną zaletę w porównaniu ze gorszymi obiektywami z AF: robisz zdjęcie w chwili wciśnięcia spustu, czyli w chwili, kiedy AF dopiero zaczyna szukać ostrości. Często trwa to tyle czasu, że jak znajdzie, to nie ma już co fotografować.

| OlyJedi Awatar spogi
    Mieszka w
    Poniatowa / Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Na wstępie powtórzę to co napisał Ktotek. Na innych obiektywach niż dedykowane pod 4/3 szkła Zuiko Digital i Sigma nie ma żadnego AF.

Można np. nabyć stosunkowo jasne 200 mm f/3.5 z mocowaniem M42. Do tego przejściówkę. Można też spróbować jakiegoś zooma w przedziale 70-200 mm. Po konkretne modele odsyłam do Allegro w dziale obiektywy M42.

Tak stawiając sprawę będzie na prawdę tanio. Jednak nie będzie AF. Na dodatek trzeba poświęcić trochę czasu na ćwiczenia. Jeśli to Cię nie przeraża to spróbuj.
    A czy wspomniana przeze mnie w pierwszym poście Sigma 55-200 f/4.0-5.6 DC Olympus też nie ma AF ? Nie oglądałem specyfikacji ale podejrzewam, że skoro jest w 4/3 to posiada AF ale mogę się mylić
    Jeśli posiada to właśnie mówiąc o szkłach typu Tamron czy inne z dalekiego wschodu myślałem właśnie o 4/3 w tamtych szkłach - czy tamte szkła mają 4/3 ?

Co do "manuali" to może faktycznie warto spróbować chociaż muszę przyznać, że dotychczasowe próby z MF czy to przy 14-45 czy 40-150 (mając ME-1) nie szły mi najlepiej - nie wiem czy to tylko mój problem a może mi na oczy coś siadło bo nie widzę tej odpowiedniej ostrości

P.S.
    Czy jesteście w stanie polecić coś używanego "manualnego" - ogniskowa max. ok 300 ale coś "fajnego", jasnego - godnego zainteresowania tak do 600-800 zł ?

Pozdrawiam
    Wojtek T.
    www.galeria.stalowcy.com --> Wojtka T. fotoreportaże z meczów Stali Poniatowa I nie tylko !!!

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    P.S.
    Czy jesteście w stanie polecić coś używanego "manualnego" - ogniskowa max. ok 300 ale coś "fajnego", jasnego - godnego zainteresowania tak do 600-800 zł ?
    Niestety nie. Sigmę 55-200 sobie odpuść.
    Pozostaje stary i nowy kit 40-150 oraz 70-300.

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    O ile dobrze pamiętam DDR produkował w Jenie jakiegoś Sonnara 300mm. Szukaj na allego, za tą sume powinieś kupić. Nie polecam radzieckich szkieł, konstrukcje nie są złe, ale ich problemy z jakścią mogą być przyczyną poważnych zgryzot .
    Udanego polwania na obiektyw i z obiektywem
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Jak już o Sonnarach mowa, to warto też wziąć pod uwagę Sonara 180/2,8. Ogniskowa chyba lepsza do sportu od trzysetki.