Odbitki oczywiście będa skopane, bo oni nie mają cz-b papieru tylko robią na kolorze. W Krakowie jest lab co drukuje na bw ale nie znam adresu. Zamawiałem odbitki przez sprzedawce filmów. Krakusy będą wiedzieć, gdzie to jest.
Pozdr
Odbitki oczywiście będa skopane, bo oni nie mają cz-b papieru tylko robią na kolorze. W Krakowie jest lab co drukuje na bw ale nie znam adresu. Zamawiałem odbitki przez sprzedawce filmów. Krakusy będą wiedzieć, gdzie to jest.
Pozdr
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Dziękuję Morlok, ale na mini laba się nie skusze - za dużo fatygi ...
Najpierw zrobię foty na jakimś wysokoczułym papierze b&w i zamiast brać odbitki wezmę sobie skany.
Jeśli będzie z tego mega kicha, a wkręcę się w temat, wtedy o labie pomyślę.
Mleko na gazie tylko czeka aż się odwrócisz ...
Ja robie tak: wołam film, daję na skana, skan do PSP. To co wyjdzie na JPG i na dukarkę. Sa drukarki drukujące w odcieniach szarości ( tylko taki atrament w napjach) i jest piekne BW. :P.
Na odbitki nadaje sie tylko jakis procent klatek więc koszt do przyjęcia.
Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem.
Wywołujesz film i skanujesz w labie, a w domu obrabiasz i drukujesz ?
Czy skanujesz też w domu ? ;]
żeby uzyskać duże ziarno trzeba uzyc filmu o dosc dużym iso np 400
sam raz użyłem filmu fujifilm x-tra 400 oddałem film do wywołania u mnie kosztuje to 3 zl i sam zeskanowałem na starym skanerze epsona ziarno wyszło duze powiedział bym ze bardzo duze co do ostrości tego filmu trudno mi cos powiedzieć bo włożyłem go do takiego ruskiego aparatu gdzie ustawia sie ostrość w przybliżeniu
co do filmu to ja bym zastosował jaki sie ma pod ręka
zawsze możesz sforsować film używając na aparacie większego iso lub mniejszego
co do fotolabów polecał bym wybrać mniejsze fotolaby gdzie ludzie sobie robią zdjęcia do paszportów itp te fotolaby w większych centrach handlowych mogą sie okazać do bani
musisz tez sie spytać czy dany foto lab wykonuje wywoływanie filmu B&W czy wywołują tylko kolorowe filmy
Ostatnio edytowane przez Rennsport ; 23.07.09 o 12:30
Jestem taką marionetką nieasertywną
"Pojęcie szumu jest pojęciem względnym."
Zaraz zaraz, bo ja czegoś nie rozumiem ...
Pstrykam zdjęcia, zanoszę rolkę filmu do wywołania.
Oni dają mi kliszę, ale zdaje się, że negatyw tak ?
I co z nim dalej ? Na jaki skaner ?
Mam w domu HP Deskjet F2280 ale to chyba nie o taki sprzęt chodzi prawda ?
Krok po kroku, jak dla dziecka poproszę
400 ASA to nie jest specjalnie duże ziarno, a jak mu to poskanują w labie to będzie miał "miękki" skan wyostrzony na maksa - i to co będzie widać to nie będzie ziarno, tylko artefakty od ostrzenia: drobnitkie, ostre, nie mające związku z ziarnem...
Zajrzyj na stronę http://www.toya.net.pl/~formatc/skan...ge3/page3.html - tam jest sampelek z Fuji Neopana 1600 ASA skanowane do 40x50 cm na skanerze bębnowym. Można sobie popatrzeć na ziarno![]()
ten hp sie nie nada do skanowania negatywów raczej potrzebujesz skaner albo przystosowany do skanowania filmów albo skaner z przestawka do skanowania filmów
kroczek po kroczku to idzie tak
idziesz do sklepu kupujesz film
zakładasz film do aparatu
pstrykasz zdjęcia
gdy film sie skończy przewijasz film
zanosisz film do laba i prosisz o wywołanie filmu i zeskanowanie go i nagranie zdjec na plycie cd lub innym nośniku
przychodzisz następnego dnia do laba i odbierasz wywołany negatyw i plyte cd na której masz zdjęcia
przychodzisz do domu i oglądasz zdjęcia mozesz je również jeszcze obrobić jak i wydrukować w domu na urządzeniu wielofunkcyjnym HP Deskjet F2280
takie trudne![]()
Teraz jest jasno i tak jak mi się wydawało to wygląda.
Rennsport masz plusa za łopatologiczne wyjaśnienie
Mam jeszcze pytanie techniczne - jeśli trafie np film o czułości 1600, to jak mam ustawić aparat skoro tam skala kończy się na 500. O ile działek przysłony niedoświetlać ?
Czy może jakiś jeszcze inny patent na to jest ?
w zenitach iso max to 400 jedyna prosta rada jak wpadnie ci w rękę film iso1600 to zewnętrzny światłomierz i ustawianie czasów i przysłony za pomocą światłomierza ale iso 1600 to duże iso i moze Ci nie starczyć czasu 1/500 ale od czego jest przysłona i forsowanie![]()
inna rada kupno praktiki
tam można ustawić iso 1600 i jest juz czas 1/1000