Ostatnio edytowane przez K_Puchatek ; 8.07.09 o 20:38
Zapraszam do mojego wątku ze zdjęciami: Poszukiwania
I jak wrażenia? Przejrzałem wczoraj pobieżnie trochę zdjęć z wakacji i poza kilkoma przypadkami wygląda na to, że jest ok. A u Was?
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Ja wgrałem zachowawczo 1.2.
Na 1.4 miałem wpadeczki z ostrością, zwalałem to na karb mojej nieudolności. Dopiero po tym wątku zacząłem przeglądać, zastanawiać się i szukać problemu. W Zamościu Rafrog mnie uświadomił że miałem BF.
Ostatnio przetestowane na kotlecie u znajomych i parę dosłownie parę fotek przestrzelonych. Jednak o niebo mniej niż wcześniej. AF jak trafia to już trafia tam gdzie trzeba.
To niech wypuszczą 1.5 wreszcie, bo zmiana punktu strzałkami jest fajna i wygodna![]()
U mnie po downgradzie AF na sto procent działa lepiej (tj. pewniej, szybciej) niż z wersją 1.4. Strzałeczki były OK, ale przeżyję. A nowy soft wgram po roku, jak już wszyscy uznają że nie ma kolejnego babola.
Za to z obiektywem 70-300 i softem 1.2 AF jakby zmulił. Na 1.4 pomykał szybciej. Teraz znowu wróciłem do metody wyostrzenie na szerokim końcu a później właściwe zoomowanie i doostrzanie. Na 300 mm potrafi pojeździć trochę tam i nazad. Na 1.4 było lepiej.
A co powiecie o pracy AF pod światło (z 14-54) po wgraniu oprogramowania w wersji 1.2?
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia
Eddie nie straszZnów jakieś problemy ?
Absolutnie nie chę straszyć, po prostu zauważyłem podczas sobotniej imprezy, że AF pod światło nie daje rady, szkło jeździ w te i z powrotem bez żadnego skutku. To samo jednak zauważyłem wcześniej przy wersji oprogramowania 1.4. W związku z tym nie wiem czy to jest zachowanie normalne w ogóle dla tego sprzętu (wydaje mi się, że wcześniej AF E-3 nawet pod światło przy ostrym kontraście dawał radę), czy należy podejrzewać, że operacja zmiany oprogramowania na stare (wg ruskiej recepty) nie do końca pomogła.
Natomiast zdecydowanie mogę powiedzieć, że poza tym jest naprawdę lepiej i pewniej. Może jeszcze przy słabym świetle nie do końca szczęśliwość odczuwam, ale i tak operacja poszła na plus.
BernArt - Moje zdjęcia