Strona 28 z 66 PierwszyPierwszy ... 18262728293038 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 271 do 280 z 657

Wątek: Czatownia - Technika fotografowania ptaków

| OlyJedi Awatar lucas_g
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    155
    Moja galeria
    U mnie ziarno znika w coraz większym tempie. Dosypuję już codziennie. W okolicach mojej gałęzi widuję pleszki, bogatki, sikorki sosnówki lub ubogie (nie mogę rozróżnić), dzwońce, sroki i wróble. Grunt, że coś się dzieje, a na fotki przyjdzie pora.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Peter> spokojnie, nie od razu Rzym spalono Jest jeszcze manewr z poidłem- kuweta w ziemi i wiadro wody Możesz wysypać też placek żółtego piasku i tam podawać oprócz ziarna czerwone robaki, białe robaki, pędraki itp. Robale dostaniesz w wędkarskim albo nakop. Szczygły chętnie się kapią kilka razy dziennie. U mnie regularnie w upał przylatują co 2 godz od 4 rano do 18tej.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Biedne ptaki, ciągle się ktoś na nie skrada, czatuje... pokażcie im chociaż te zdjęcia!
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To co jest w miarę udane jest w galerii każdego kto interesuje się tym wątkiem

Zapraszamy do galerii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta
    Gąsiorka widzę w polach często nawet blisko mojego domu się trafi ale strasznie płochliwe są ciężko podejść bliżej
    Mam "znajomego" gąsiorka. W miejscu moich wypadów weekendowych mam mniej więcej stałą trasę spaceru. Od paru tygodni spotykam tam gąsiorka, siedzącego zawsze na tym samym krzaku rokitnika. Kilka razy go podchodziłem i stwierdziłem, że ma stałą, nieprzekraczalną odległość, z której toleruje człowieka, którego widzi. Stosowałem metodę: parę kroków do przodu, seria zdjęć, kolejnych parę kroków, kolejna seria itd, aż ucieknie. Zauważyłem, że jak się podchodzi powoli i spokojnie, to nie odlatuje zbyt daleko - siada po prostu kilka metrów dalej - żeby utrzymać bezpieczny jego zdaniem dystans. Można kontynuować podchodzenie.
    Na ile daje się podejść widać na 1 obrazku, zrobionym przy ogniskowej 283 mm.
    Uznałem, że bez dłuższego szkła (czatowni nie można tam postawić) więcej się nie da osiągnąć. W desperacji skręciłem Sonnara 300 z telekonwerterem 2x i z armatą 600/8 poszedłem na gąsiorka. Skutek na zdjęciu 2 (widać, że był już na mnie lekko wkurzony).
    Bez czatowni 300 mm to jednak chyba za mało na ptaszki.
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gasiorek1.jpg
Wyświetleń:	256
Rozmiar:	335,9 KB
ID:	20638   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	gasiorek2.jpg
Wyświetleń:	273
Rozmiar:	312,5 KB
ID:	20639  

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Byłem wczoraj zasadzić się na Żołny I znowu porażka

Przybyłem na miejsce około 17 rozstawiłem statyw zainstalowałem resztę przykryłem całość siatką w tym również siebie i zastygłem trzymając w ręku pilota na kablu
    Żołny już karmią młode ponieważ po kilkudziesięciu min. od mojego przyjścia co chwilę wlatywały do norki z jakimiś owadami w dziobie Nade mną też latały i wydawały swoje dźwięki
    Raczej mnie nie widziały, ponieważ kiedy mnie widzą w ogóle nie podlatują do skarpy
    Niestety przez 2,5 godz. na przygotowanym jakiś czas temu patyku nie usiadły ani razu siedziały natomiast na ulubionym drzewie (chyba go zetnę)

Po całej mało udanej zasiadce, postanowiłem poobserwować z daleka skarpę i zobaczyć gdzie konkretnie jest ta nora.Ku mojemu zdumieniu gałąź umieściłem nie bezpośrednio nad norką ale jakieś 3 m z boku (nieprecyzyjne info miałem)

Umieściłem więc, patyk centralnie nad norką i będę obserwował, czy na nim siadają
    Wszystko zaczynam od nowa !!

pozdrawiam !!

Peter

P.S. Moose czy jest jakiś sposób,żeby zwabić te ptaki na gałąź którą przygotowałem ?? Czy pozostaje próbować miejsca aż do skutku kiedy Żołny dane miejsce zaakceptują jak swoje ulubione drzewo
    Ostatnio edytowane przez Peter1976 ; 13.07.09 o 15:30

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar moose
    Mieszka w
    Biebrza
    Siła reputacji
    53
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Peter1976 Zobacz posta

P.S. Moose czy jest jakiś sposób,żeby zwabić te ptaki na gałąź którą przygotowałem ?? Czy pozostaje próbować miejsca aż do skutku kiedy Żołny dane miejsce zaakceptują jak swoje ulubione drzewo
    Będzie kłopot. Pewnie te drzewo jest ich ulubionym miejscem od lat. Jeśli nie siadają na gałęzi nad norką to spróbuj wetknąć patol na dolocie do norki, pomiędzy tym drzewem a gniazdem w odległości około 5-6m od skarpy. jeśli postawisz budę kilka metrów od patola to zaniepokojone widokiem czatowni mogą przed wlotem do młodych siadać na tym patolu i ją obserwować. Może się zdarzyć, że czatownia je odstraszy na tyle, że będą się w ogóle bały karmić. Wtedy siedź nie dłużej niż 3godz. Inaczej odbije się to na małych.
    "Jeden zarabia na to życie tym, co umie. Drugi robi to, co musi. Wżdy mnie poszczęściło się w życiu jak mało któremu rzemieślnikowi, chyba że niektórej ******. Płacą mi za rzemiosło, które szczerze i prawdziwie lubię."
    Sapkowski: Bonhart, "Chrzest ognia"

Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    To rzeczywiście kłopot, w tym miejscu jest asfaltowa droga ruchliwa jak diabli
    Dzięki za odpowiedź poobserwuje jeszcze, może na nowo umieszczonym patolu zdecydują się posiedzieć

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar kowal73
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    141
    Moja galeria
    Film wiąże się z tematyką ptaków. Wstawiam ponieważ w tym odcinku można zobaczyć naszego forumowego kolegę
    http://www.tvp.pl/wiedza/przyroda/dz...09?start_rec=0

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Rewelacja, jak zresztą wiele innych odcinków. Miło, że nasz kolega jest do zobaczenia i usłyszenia
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R