Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: filtry połówkowe: Hoya? Marumi? Cokin?

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    ktotek - wypróbuj sobie w Zamościu (jesli tam będziesz) Hitecha od kogoś (Piotre Grześ ma kilka) i przekonaj się na własne oczy
    Myślałem o tym, będę i zabiorę swoje Cokiny. Jak będzie możliwość naświetlę kilka plików i postaram się odpowiedzieć na pytanie czy faktycznie te z Hitechów są wyraźnie lepsze i co to znaczy ten zafarb Cokina.
    OKi - Piotrze z - przyjemnością się spotkam, pogadam i "powalczę" na filterki, wcale nie mam ambicji wygrać tej "wojny" chcę raczej dowiedzieć się czegoś nowego.
    BTW - bardzo się cieszę z wyjazdu do Zamościa, juz niedługo
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ja mam chińczyka szarą połówkę do Cokina i daje zafarb wyraźny - na różowo/fioletowo niebo robi. Usunięcie zafarbu jest dość banalne i nie zawsze konieczne.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

| OlyJedi Awatar Morlok
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mariush weź ze soba kilka filtrów połówkowych, potrzebuję coś mocniejszego od tego co mam.
    Automaty liczą, liczą, liczą .....na człowieka.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W przypadku systemu COKING widze sobie pierścienie oraz holdery w których trzyma się filtry. Teraz pytanie: czy są wogole lepsze i gorsze pierscienie i holdery? bo rozumiem zew przypadku konkretnych filtrów dowolność jakościowa i cenowa juz jest..

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez tomeczeks23 Zobacz posta
    W przypadku systemu COKING widze sobie pierścienie oraz holdery w których trzyma się filtry. Teraz pytanie: czy są wogole lepsze i gorsze pierscienie i holdery? bo rozumiem zew przypadku konkretnych filtrów dowolność jakościowa i cenowa juz jest..
    Cokin. Wiadomo, że te firmowe pierścienie/holdery będą fajniej wykonane, lepiej spasowane itp., niemniej na jakość zdjęć nie ma to żadnego wpływu. Mam zarówno holder z pierścieniem Cokina jak i tani odpowiednik z Allegro - całkiem przyzwoity, za grosze.
    Facebook

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a jaki holder z pierścieniem zakupić gdy mam 14-42 oraz 70-300? Wyczytałem że są dwa jakieś typy..

A warto jest kupić oryginalny holder i pierścień i wstepnie bawić się w tańsze zamienniki samych filtrów?
    Ostatnio edytowane przez tomeczeks23 ; 25.05.09 o 20:47

Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    a jaki holder z pierścieniem zakupić gdy mam 14-42 oraz 70-300? Wyczytałem że są dwa jakieś typy..

A warto jest kupić oryginalny holder i pierścień i wstepnie bawić się w tańsze zamienniki samych filtrów?
    Jest więcej typów min. A i P, sugeruję ten drugi - bardziej rozwojowy - obsłuży większe średnice obiektywów. Większy sens ma IMHO zaoszczędzenie na holderze/pierścieniu przy dobrej jakości filtrach. Przeglądnij forum b. dużo info tu o takich filtrach, nawet poradnik...
    Facebook

rocco
    Gość

Tu masz wszystko: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=10385
    Oczywiście, ze kupić typ "P".

PS
    Jesli chcesz kupowac zamienniki to raczej uchwyty (holdery) i redukcje a nie same filtry.
    Przeciez tu chodzi o jakośc obrazu
    Filtry albo Hitech albo Cokin, tu nie warto oszczędzać.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 25.05.09 o 20:54

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    a czy istnieją jakieś redukcje np. z 67 mm czy 72mm na 58 i 52 mm? Chodzi o to ze chciałbym zakupić jeden holder dla najwiekszego obiektywu jaki mam a do pozostałych mniejszych zastosować taką redukcję.

rocco
    Gość
    a czy istnieją jakieś redukcje np. z 67 mm czy 72mm na 58 i 52 mm? Chodzi o to ze chciałbym zakupić jeden holder dla najwiekszego obiektywu jaki mam a do pozostałych mniejszych zastosować taką redukcję.
    Tak, istnieją: http://www.allegro.pl/show_user_auct...288&gr_id=8863

PS
    U tego sprzedawcy takze sa filtry i holdery: http://www.allegro.pl/show_user_auct...88&gr_id=19958
    Oryginalne i sprawdzone, polecam.
    Ostatnio edytowane przez rocco ; 25.05.09 o 20:57