Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: filtry połówkowe: Hoya? Marumi? Cokin?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

filtry połówkowe: Hoya? Marumi? Cokin?

Witam,

Przymierzam się do zakupu kompletu filtrów połówkowych: szarego oczywiście, niebieskiego, tabaczkowego lub pomarańczowego i być może zielonego oraz czerwonego. Co wybrać spośród Marumi, Hoya i Cokin? Zaznaczam, że trochę o nich poczytałem, ale co człek to opinia inna..szczególnie jak idzie o wybór pomiędzy Marumi czy HOya..

Pomożecie?

Pozdrawiam,
    Tomek

rocco
    Gość
    System Cokin, filtry Hitech.
    Połówki nakręcane to nieporozumienie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Strasznie dużo czytałeś na ten temat na forum pewnie... Człowiek się produkuje i pisze poradniki, a potem te same pytania się pojawiają....
    Szare pół - oczywiście Hitech i nic innego.
    Kolorowe pół - Hitech lub Cokin.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    System Cokin, filtry Hitech.
    Połówki nakręcane to nieporozumienie
    Hitech jak najbardziej bo nie daje dominaty
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar Wieprz
    Mieszka w
    Wwa
    Siła reputacji
    119
    Moja galeria

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    Szare pół - oczywiście Hitech i nic innego.
    Mógłbyś wyjaśnić w dwóch słowach? Chodzi o rzekomy zafarb? Odkąd przeczytałem w Sieci o tym zafarbie dawanym przez Cokiny jestem na sprawę wyczulony ...i nie udało mi się do tego pory dostrzec na fotach żadnych negatywnych konsekwencji. Z mojego punktu widzenia to jedna z wielu "legend" krążących w Sieci. Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś praktyczne wyjaśnienie na zdjęciach w czym problem, o ile ktoś takowe zamieścił w Necie. Spotkałem się też z system LEE, znajomy tego używa, kiedyś się tym bawiłem - zrobiło to na mnie wrażenie znacznie lepsze niż Cokin, przynajmniej jakość wykonania uchwytów, pudełeczka... Nie rozumiem dlaczego tylko Hitech...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Mógłbyś wyjaśnić w dwóch słowach? Chodzi o rzekomy zafarb? Odkąd przeczytałem w Sieci o tym zafarbie dawanym przez Cokiny jestem na sprawę wyczulony ...i nie udało mi się do tego pory dostrzec na fotach żadnych negatywnych konsekwencji. Z mojego punktu widzenia to jedna z wielu "legend" krążących w Sieci. Byłbym niezmiernie wdzięczny za jakieś praktyczne wyjaśnienie na zdjęciach w czym problem, o ile ktoś takowe zamieścił w Necie. Spotkałem się też z system LEE, znajomy tego używa, kiedyś się tym bawiłem - zrobiło to na mnie wrażenie znacznie lepsze niż Cokin, przynajmniej jakość wykonania uchwytów, pudełeczka... Nie rozumiem dlaczego tylko Hitech...
    Nie wiem co tu wyjaśniać. To nie żadna legenda. Sprawdzałem jak to wygląda w Cokinach, wiem jak to wygląda w Hitechach - jeśli ktoś nie widzi różnicy to potrzeba mu wizyty u okulisty prawdopodobnie Jeśli ktoś ma ochotę na testy to może kuic Cokina i chińczyka o podobnej sile do Hitecha - i porównać.
    Przy filtrach kolorowych zafarb nie ma takiego znaczenia jak przy ND (neutralnych), bo i tak kolor jest zawsze unikalny (czerwony nie równa sie czerwonemu).
    Dlaczego nie LEE a Hitech? Może być i Lee, dlaczego nie - tylko że filtry i akcesoria tego systemu są kilka razy droższe od Hitechów

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mariush Zobacz posta
    To nie żadna legenda. Sprawdzałem jak to wygląda w Cokinach, wiem jak to wygląda w Hitechach - jeśli ktoś nie widzi różnicy to potrzeba mu wizyty u okulisty prawdopodobnie Jeśli ktoś ma ochotę na testy to może kuic Cokina i chińczyka o podobnej sile do Hitecha - i porównać.
    Jeżeli już porównywać to Cokina do Hitecha, nie wiem co tu wnoszą "chińczyki". Dziękuję za troskę o mój wzrok, dwa tyg. temu kontrolnie go zbadałem - jest ok . Zresztą nie o porównania mi chodziło - Hitech - Cokin, tych pierwszych nie znam za bardzo, miałem tylko 1 filtr Hitech, z drugich korzystam i jestem b. zadowolony. Po prostu polemizowałem z Twoim stanowczym stwierdzeniem "Hitech i nic innego" wskazując na alternatywy.
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez ktotek Zobacz posta
    Jeżeli już porównywać to Cokina do Hitecha, nie wiem co tu wnoszą "chińczyki". Dziękuję za troskę o mój wzrok, dwa tyg. temu kontrolnie go zbadałem - jest ok . Zresztą nie o porównania mi chodziło - Hitech - Cokin, tych pierwszych nie znam za bardzo, miałem tylko 1 filtr Hitech, z drugich korzystam i jestem b. zadowolony. Po prostu polemizowałem z Twoim stanowczym stwierdzeniem "Hitech i nic innego" wskazując na alternatywy.
    Oczywiście że nie piszę ""Hitech i nic innego".
    Tylko, jeśli przez chwilke się zastanowić - czy sa alternatywy? Filtr taki kupuje się raz na lata (moje najstarszy filtry mają po 3 lata). Różnica w cenie (między Cokin i Hitech) jest niewielka. Nie wiem ile kosztują najtańsze filtry Cokin - ok. 80 zł? Hitech - około 100-120 zł. No to warto oszczędzić te kilkanaście złoty na coś o niższej jakości i potem się frustrować? Po to kupujesz lustro i szkła za kilka tysięcy, żeby potem oszczędzać po pare złociszy i tracić walory drogiego sprzętu przez osprzęt gorszej jakości?
    ktotek - wypróbuj sobie w Zamościu (jesli tam będziesz) Hitecha od kogoś (Piotre Grześ ma kilka) i przekonaj się na własne oczy

| OlyJedi Awatar Piotr Grześ
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria
    Z przyjemnością udostępnię do testów, ja jestem zadowolony.
    E-3, E-300, ZD 14-54,ZD 40-150, ZD 35, ZD 50, ZD 70-300, ZD 50-200, ZD 9-18, ZD 35-100, EC-14 FL-36, FL-50R