Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: AF w Sigma 105mm f/2.8 EX DG Makro

Awatar vtec
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    nie mam nic przecieko recznemu ostrzeniu ale do fotgrafowania ludzi z oddali jak rozumiem sie nie nadaje....o ptactwie nawet nie ma co myslec?

mialem/mam 70 -300 ten to dopiero wolny jest , wiec jesli ta 105tka jest wolniejsza to ja sobie odpuszcze
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Ad rem, miałem obie Sigmy i 105-kę i 150-kę HSM.

Pierwsza jest woolna jak cholera i ma niezbyt dokładny autofokus. To znaczy jak trafi to jest OK ale zdarzało jej się robic takie bzyyyt, przejeżdżać cały zakres w tę i z powrotem i nie trafić.
    Sporo zależy też od korpusu, na E-510 było znacznie gorzej niż na E-3.
    Druga Sigma, czyli 150-ka HSM jest cicha i szybsza ale nie tak szybka jak np. 14-54. To w końcu obiektywy makro i mają duży zakres odległości do "przejechania" nim trafią. Niemniej praca z tą drugą jest znacznie bardziej komfortowa. Do tego ta Sigma nie zmienia długości przy ostrzeniu a w 105-ce tubus mocno wyłazi i używanie jej do duzych powiększeń (1:1) wymaga nie płochliwego obiektu bo przednia soczewka jest wtedy pare centymetrów od niego a i obiektyw hałasuje przy ostrzeniu.
    Optycznie obiu Sigmom nie miałem niczego do zarzucenia chociaż czyta się czasem, że można trafić na gorsze egzemplarze.
    Coś jeszcze?

o taka dopowiedz mi chodzilo! Dziekuje ...w takim ukladzie dozbieram na 150tke.

Dzieki!
    Ostatnio edytowane przez vtec ; 25.03.09 o 17:04 Powód: Automatyczne scalenie postów

| OlyJedi Awatar andre77
    Mieszka w
    Samoklęski Kolonia Druga
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja mam tą 105 i co mogę o niej napisać:
    - każdy mówi że wolny AF ale taki jest w większości szkieł makro i wiadomo dlaczego min. w tamronie 90, szybkość AF jest zależna od światła ( przy słabym się potrafi zgubić ale nie jest tak źle)
    - do fotografowania ludzi się nadaje i to jak najbardziej
    - do ptaków jest za krótka ale i 150 też może okazać się za krótkie
    - do makro rewelacja, tylko ja radzę ostrzenia manualnego bo to sprawdza się najlepiej przy makro
    kupiłbym jeszcze raz bez zastanawiania a za różnicę w stosunku do 150 kupiłbym coś jeszcze w zależności od upodobań
    tu masz test do 105
    http://www.optyczne.pl/index.html?te...ywu&test_ob=28
    i do 150
    http://www.optyczne.pl/index.html?te...ywu&test_ob=64
    Ostatnio edytowane przez andre77 ; 25.03.09 o 19:23
    Jeżeli widzisz tonącego człowieka i chciałbyś jednocześnie uratować go i zachować na zdjęciu to wydarzenie. Jaki rodzaj filmu zastosujesz?

| OlyJedi Awatar Sebu$
    Mieszka w
    Miasteczko : Wieś : * *niepotrzebne skreślić
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rocco Zobacz posta
    Ad rem, miałem obie Sigmy i 105-kę i 150-kę HSM.

Pierwsza jest woolna jak cholera i ma niezbyt precyzyjny autofokus. To znaczy jak trafi to jest OK ale zdarzało jej się robic takie bzyyyt, przejeżdżać cały zakres w tę i z powrotem i nie trafić.
    Sporo zależy też od korpusu, na E-510 było znacznie gorzej niż na E-3.
    Druga Sigma, czyli 150-ka HSM jest cicha i szybsza ale nie tak szybka jak np. 14-54. To w końcu obiektywy makro i mają duży zakres odległości do "przejechania" nim trafią. Niemniej praca z tą drugą jest znacznie bardziej komfortowa. Do tego ta Sigma nie zmienia długości przy ostrzeniu a w 105-ce tubus mocno wyłazi i używanie jej do duzych powiększeń (1:1) wymaga nie płochliwego obiektu bo przednia soczewka jest wtedy pare centymetrów od niego a i obiektyw hałasuje przy ostrzeniu.
    Optycznie obiu Sigmom nie miałem niczego do zarzucenia chociaż czyta się czasem, że można trafić na gorsze egzemplarze.
    Coś jeszcze?
    zgadzam się z rocoo miałem Sigmę 105, a mam 150 co prawda musiałem ja wysłać do kalibracji i jest juz OK, ... ale bardziej ją polecam. AF znacznie szybszy i cichszy, i nie zmienia swojej długości
    pozdrawiam serdecznie, Sebu$

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Sigma 105mm/2.8 lub 150mm/2.8 with EX-25

Szybkie pytanie: czy obiektywy te będą pracowały z konwerterem makro EX-25 ? Przez tę pracę mam na myśli to, czy będzie przenoszona automatyka z obiektywu do body (innymi słowy: czy zachowania zostanie możliwość ustawiania przysłony ?)
    C5D, C5DmkII, EF 16-35L/2.8 II, EF 35L/1.4, EF 85/1.8, 2x 430EX II

| OlyJedi
    Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam taki zestaw i sprawdzałem, wszystko działa.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    A jak ze skalą odwzorowania ? Czy jest 2:1 ? (z samą Sigmą 150/2.8 jest 1:1) ?

W ogóle to nie jestem pewien jednej rzeczy: czy skalę w 4/3 się wymnaża przez 2, tj. czy gdy obiektyw oferuje 1:1 to oznacza, że w rzeczywistości jest 2:1 ?

Jaka jest skala na APS-C: 1,6:1 ?
    Jaka jest skala na FF: 1:1 ?

Za mądre odpowiedzi thanx from mountain

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    A jak ze skalą odwzorowania ? Czy jest 2:1 ? (z samą Sigmą 150/2.8 jest 1:1) ?

W ogóle to nie jestem pewien jednej rzeczy: czy skalę w 4/3 się wymnaża przez 2, tj. czy gdy obiektyw oferuje 1:1 to oznacza, że w rzeczywistości jest 2:1 ?

Jaka jest skala na APS-C: 1,6:1 ?
    Jaka jest skala na FF: 1:1 ?

Za mądre odpowiedzi thanx from mountain
    Skala jest 1:1 niezależnie od wielkości matrycy.

Ale jak chcesz uzyskać ekwiwalent, to rzeczywiście wyjdzie tak jakby 2:1

Po prostu 1:1 oznacza, ze obiekt o rozmiarach matrycy wypełnia cały kadr. Czyli w 4/3 ten obiekt wypełniający cały kadr przy odwzorowaniua 1:1 musi byc 2 razy mniejszy niż w FF
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Yeah, o to mi chodziło. To co Grizz napisałeś oznacza, że mając ten sam obiektyw fotografujący ten sam obiekt, w systemie 4/3 będzie on 2x większy niż w przypadku FF. Czy dobrze rozumuję ? Inaczej, jeżeli w FF obiekt wypełni cały kadr (1:1), to w 4/3 będzie wyłaził z tego kadru, bo będzie 2x większy. Tak to jest ?

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez MateuszJ Zobacz posta
    Yeah, o to mi chodziło. To co Grizz napisałeś oznacza, że mając ten sam obiektyw fotografujący ten sam obiekt, w systemie 4/3 będzie on 2x większy niż w przypadku FF. Czy dobrze rozumuję ? Inaczej, jeżeli w FF obiekt wypełni cały kadr (1:1), to w 4/3 będzie wyłaził z tego kadru, bo będzie 2x większy. Tak to jest ?
    Tak .
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No jasne, musi tak być, bo 150mm w 4/3 to 300mm a w FF to nadal 150mm