Mam E-510 i jak dla mnie, to:
- stabilizacja
- większe body (lepiej się trzyma z dłuższymi szkłami)
- lepsza możliwość chwycenia (w E-420 jest tylko takie jakieś "byle co" tylko do oparcia koniuszków palców)
- bateria pojemniejsza (1500mAh zamiast 1100mAh)
- i nawet mocowanie paska IMHO jest lepsze
![]()
Ostatnio edytowane przez herbie_mp ; 7.05.09 o 19:04
"Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson
Stabilizacja - tak. Cała reszta - to tylko pierdółki, bardziej wynikające z indywidualnych upodobań. Natomiast ważną zaletą E-5xx jest szybki dostęp do zmiany WB, iso, AF itp. dzięki bezpośrednim przyciskom. I mimo, że panel sterowania w E-4xx jest dobrze zorganizowany, to jednak im mniej się w nim grzebie, tym lepiej.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Wszystko praktycznie zostało napisane z tą różnicą że może dla niektórych małe body to plus a nie minus. Jeśli chcesz mieć bardziej wakacyjny zestaw to 4xx jest praktyczniejszy. Po prostu łatwiej go nosić.
mente et malleo
Jak sam napisałem: to są moje argumenty "za".
Może i pierdółki, ale często bardzo istotne. Ciężko mi sobie wyobrazić łażenia z 420+ZD35-100 przez choćby kilkadziesiąt minut w ręce... Żeby tylko łażenia. Nie wyobrażam sobie porządnego przymierzenia się takim zestawem do zrobienia fotki! Bałbym się, że mi to wszystko wyleci z rąk!
Ale ta reszta to faktycznie racja. Łatwiejszy dostęp do regulacji to wielka zaleta
Ja noszę swój zestaw praktycznie codziennie i jakoś nie przeszkadza mi to, że mam 510Jak się chce, to można
Ale jak to zawsze się mówi: trzeba samemu iść do sklepu i przymierzyć, pomacać, przespać się i zdecydować co dla "mnie" jest lepsze![]()
Mam qmpla który kupił swojego czasu 410, pod wpływem impulsu być może, i do dzisiaj żałuje, że nie wziął 510... A fotografuje tylko dla siebie, w zasadzie tylko rodzinkę i wakacje, ma tylko kitowy obiektyw i FL-36... A sam mówi, że dzisiaj brałby TYLKO E-5x0, żadnego E-4x0...
Zastanów się dobrze...
![]()
"Fotografując staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył." Robert Bresson
Do tej pory bardzo mi się e420 podoba - szczególnie Komanchi kit. Ale z rozsądku wybrałem e520. Pasuje jak rękawiczka i wszystko można przestawić nie odrywając oka od wizjera. Moim zdaniem jako 2 body, albo do "happy pstyku" 4x0 jak najbardziej. Jeśli jedno body i chęć rozwoju to raczej 5x0.
Wdepnąłem w niezłe 4/3...
Heh, 17,5-45mm to ja używam zamiast dekielka
E-500, E-510, 17-45, 14-42, 40-150, 12-60, 30 1.4, FL-36
slyszalam ze e-510 szumi
E-510 + ME-1 + grip + matówka klin z mikrorastrem / Zuiko ED 12-60 SWD / OM 50-1.4 / Metz Mecablitz 58 AF-1 / Hama Defender 220 Pro.