Strona 6 z 28 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 272

Wątek: Samyang - nowy gracz na rynku optyki?

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    No to zdecyduj sie w koncu czy "Ten Samyang daje kolory brudno zielono sraczkowe". Czy tez chodzi o "obrobienie" zdjec? Jesli juz o czyms piszesz to bierz odpowiedzialnosc za slowa
    Wszystkie zdjęcia które wydziałem do tej pory miały zielono-brązowy zafarb, czego nie rozumiesz? Przy dobrze naświetlonych zdjęcia zapewne jest zapas na obróbkę, sensowna odpowiedz na to co to szkło naprawdę sobą reprezentuje dałyby RAWy.

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    bo w sumie piszesz zawsze co Ci slina na jezyk przyniesie.
    Wesolych swiat i bez urazy! Twoj Chomsky.
    Chyba coś ci się pomyliło.
    Świat nie obchodzę, ale dziękuje.
    Ostatnio edytowane przez qbic ; 11.04.09 o 12:59

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Wszystkie zdjęcia które wydziałem do tej pory miały zielono-brązowy zafarb, czego nie rozumiesz? Przy dobrze naświetlonych zdjęcia zapewne jest zapas na obróbkę, sensowna odpowiedz na to co to szkło naprawdę sobą reprezentuje dałyby RAWy.

Chyba coś ci się pomyliło.
    Świat nie obchodzę, ale dziękuje.
    Nic mi sie nie pomylilo! Piszesz dwa razy wyraznie, ze szklo ma zafarb, zielonkawy, z brazem jak dodajesz. W trzecim poscie, piszesz, ze to wina obrobki, a w czwartym poscie, do ktorego sie odnosze piszesz cos o dobrym naswietlaniu.
    Zafarb to zafarb, to wada szkla i tyle, jesli piszesz, ze szklo ma zafarb to bierz za to odpowiedzialnosc. Jesli nic o tym nie wiesz, to nie pisz niczego.
    Dobre naswietlanie nic do tego nie ma, zafarb pozostaje. Moze masz zle ustawiony monitor i dlatego widzisz ten zafarb, nie jest to jednak wina szkla.
    Moze ten ktory przygotowywal fotki, ma zle skalibrowany monitor, moze ma wade wzroku? To nadal nie jest wina szkla.
    Doswiadczony uzytkownik optyki powinien brac odpowiedzialnosc za to co pisze, nie zas obdarzac ludzkosc przypadkowymi myslami, "ni z gruszki ni z pietruszki".
    Nadal Twoj Chomsky.

qbic
    Gość
    Strasznie się denerwujesz, a to szkodliwe. Napisałem ni mniej ni więcej ze szkło ma zafarb na zdjęciach które widziałem, na zdjęciach z "canon board" nie widziałem tego efektu - powodów może być wiele, jednym z nich doświadczenie obrabiającego.

Skąd te emocje, nabyłeś to szkło?

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Hmm.. No fajnie, rzeczywiście wygląda ciekawie. Tylko to szkło nie różni się niczym chyba od manualnych szkieł pod stare systemy manualne - przecież wiele modeli można nabyć po jeszcze atrakcyjniejszej cenie - Mariush sprzedaje Heliosa 85/1.5 - w czym gorszy od tego Samyanga? Na alle widziałem ostatnio Zuiko 85/2, za 500zł? Za 200zł kupiłem Zuiko 50/1.4 MC, które w Olku daje mi 100/1.4..

rocco
    Gość
    Jest nowy a to przysporzy mu klientów, niektórzy przywiązują do tego wagę.
    Osobiście wolałbym tego Heliosa
    To o portretówce, natomiast wśród fiszajów już nie ma wielkiego wyboru i to może byc strzał w dziesiątkę.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    No ja właśnie jestem ciekawa porównania Heliosa z tym S... Heliosów malutko na rynku, S. więcej.
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez qbic Zobacz posta
    Strasznie się denerwujesz, a to szkodliwe. Napisałem ni mniej ni więcej ze szkło ma zafarb na zdjęciach które widziałem, na zdjęciach z "canon board" nie widziałem tego efektu - powodów może być wiele, jednym z nich doświadczenie obrabiającego.

Skąd te emocje, nabyłeś to szkło?
    Myślę że tworzysz nowe fotograficzne legendy.
    Piszesz coś co inni mogą (a nie powinni) traktować serio a następnie sam sobie zaprzeczasz nie dementując poprzedniej wypowiedzi odwracasz "kota ogonem" zwalając na "ingerencję z zewnątrz"...

Jeżeli piszesz o nmosach i ich wadach to proszę o podparcie tego jakimiś konkretami.
    Jeżeli CI się nie chce, masz te informacje tylko dla siebie albo nie jesteś ich pewien to PROSZĘ przynajmniej o umieszczenie w zdaniu stwierdzenia "moim zdaniem" lub w skrócie (IMHO).

Twoje ostatnie zdanie świadczy o Twoim podejściu do tematu.
    Myślę że parę osób na tym forum potrafi spojrzeć na zagadnienie trochę szerzej niż tylko z punktu widzenia swojej własnej "piaskownicy", uprzedzeń lub preferencji.
    Myślę że skoro jesteś tak poważnym użytkownikiem tego forum, potraktujesz moje uwagi również ze zrozumieniem. Nie użyłem żadnych przenośni czy aluzji które mogły by być fałszywie odczytane.
    z poważaniem
    Troll Leśny.

qbic
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Myślę że tworzysz nowe fotograficzne legendy.
    Dziękuję, nie wiedziałem ze mam taka "moc"

Piszesz coś co inni mogą (a nie powinni) traktować serio
    Akurat o tym co kto powinien to każdy sam decyduje, na szczęście nie ty.

a następnie sam sobie zaprzeczasz nie dementując poprzedniej wypowiedzi odwracasz "kota ogonem" zwalając na "ingerencję z zewnątrz"...
    Kolego "anonimie" zdania nie zmienia tylko krowa, nowe dane, nowe wnioski. Na tym polega nauka, wiara oczywiście rządzi się innymi prawami...

Jeżeli piszesz o nmosach i ich wadach to proszę o podparcie tego jakimiś konkretami.
    Oczywiście byłoby prościej gdyby Olympus/Panasonic potrafili udostępnić 'data sheet' którego udostępniał kodak (do swoich matryc) - wtedy nie było żadnych niespodzianek.

Technologia NMOS w wykonaniu Panasonica z która miałem do czynienia (E-510, E-3) nie nadaje się do wysokiej jakości zdjęć. Wszelkie dane masz na DXO, w końcu masz rozum to je przeanalizuj.

Myślę że parę osób na tym forum potrafi spojrzeć na zagadnienie trochę szerzej niż tylko z punktu widzenia swojej własnej "piaskownicy", uprzedzeń lub preferencji.
    Wypowiadam się w zakresie w którym mam doświadczenie. Każda osoba wypowiada się ze swojego punktu siedzenia (czy tego chce czy nie), dodawanie IMO/IMHO to jak napisanie ze wyrażenie mnoży się *1.

| OlyJedi Awatar Waldbrum
    Mieszka w
    Bielsko-Biała, Poland
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

ocena

Hmmmm a cóż to za wynalazek.....???
    E 30, ZD14-54 II, ZD50-200, ZD7-14, ZD50 Macro, ZD 35 Macro, ZD8mm, HLD4, EC20, EC14, Takumar 50 1,4 i coś tam jeszcze...

Marcin510
    Gość
    przy ocenie owego samyanga i przydatnosci w olympusie nalezalo by wziasc pod uwage takze fakt iz to szklo bedzie zauwazalnie bardziej mydlane niz np w canonie czy nikonie z racji mniejszej powierzchni na ktore pada obraz