Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Jaki obowiązkowy osprzet do e-520?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jaki obowiązkowy osprzet do e-520?

Na początku witam wszystkich serdecznie. Za klika dni stanę się posiadaczem e-520, po wielu przemyśleniach i lekturze wielu testów (d60, a300, K-m, K200d, e-420) zdecydowałem się na Olympusa E-520 mimo jego kilku wad.
    Jestem raczej początkujący (miałem parę kompaktów), mam zamiać fotografować wycieczki, rodzinkę, jakieś imprezy rodzinne itp. Kupię zestaw z 14-42 i 40-150. W czerwcu wyjeżdzam na wczasy do grecji, mam też ślub u bliskiej rodziny. Jaki osprzęt powinienem zakupić pod kątem szczególnie wyjazdu do grecji? jakieś filtry? jeśli tak to jakie? Prosze o porady. Prosze profesjonalistów aby nie proponowali mi obiektywów i lamp po kilka tysięcy bo na razie nie mam zamiaru w to za dużo inwestowac, chodzi mi raczej o drobiazgi takie które mimo niewysokiej ceny mogą być istotne i przydatne.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Peter1976
    Mieszka w
    okolice Przemyśla
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Koniecznie polaryzacyjny a i szara połówka by nie zaszkodziła a przede wszystkim pojemną kartę pamięci-Jest co focić

Pozdrawiam !!

Peter

P.S. W mojej galerii jest parę fotek z Krety przy użyciu polarka

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Może jeszcze zapasowa bateria.
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Agulka Zobacz posta
    Może jeszcze zapasowa bateria.
    Ale czy to "obowiązkowe"? Akumulator z e-5x0 ciężko wypstrykać za jednym zamachem. Dodatkowa bateria przyda się na dłuższym wyjeździe, ale na krótki wystarczy podładować wcześniej tą oryginalną.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Oczywiście karta i dodatkowa bateria to priorytet.
    Pomyśl jeszcze o statywie no pewnikiem jakaś torba by się też przydała . J

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ja polecę statyw. Dla mnie to absolutnie obowiązkowe akcesorium. Znaczenie może mieć fakt, ze posiadam korpus bez stabilizacji. Choć bez wątpienia stabilizacja statywu nie zastąpi (zdjęcia nocne, panoramy, łączenie ekspozycji czy rodzinny autoportret).
    Jeśli wczasy to dodatkowe karty pamięci bardzo się przydadzą, i raczej markowych producentów.

Z resztą myślę, że własną opinię na temat dodatkowego osprzętu wyrobisz sobie po niedługim obcowaniu z nowym aparatem.
    Ostatnio edytowane przez Ggrzesiek ; 8.04.09 o 13:27

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Agulka
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Jeszcze dodam, że mam na stałe nakręcony na obiektyw filtr uv, dla ochrony szkła.
    Mam na imię Agata, mam 19 lat, a moje wymiary to 90/60/90. Druga noga tak samo.

| OlyJedi Awatar latimer
    Mieszka w
    Chybie
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Polecam w takiej kolejności:

1. Karta pamięci - oczywiście CF.
    2. Plecak lub torbę na cały zestaw (body + szkła).
    3. Futerał na aparat z podpiętym szkłem - przydatny na wypady, w czasie których będziesz używał tylko jednego szkła.
    4. Zapasowy akumulator.
    5. Filtr polaryzacyjny.
    6. Filtr połówkowy.
    7. Statyw.
    8. Pilot zdalnego sterowania.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    113
    Moja galeria
    Statyw jest dla mnie bardzo dyskusyjny. Jak się wędruje samemu to pewnie ma się czas na zabawę z rozkładaniem ale w grupie to raczej jako substytut laski co mogłem na własne oczy zobaczyć na zlocie na Jurze

Mnie ciekawi, że nikt nie potrzebuje ani szmatki, pędzelka, czy gruszki do czyszczenia zapaskudzonego szkła.

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wszystko jest dyskusyjne. Lepiej kupować co NAM jest potrzebne, a nie co zdaniem INNYCH jest obowiązkowe.
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether