Strona 6 z 24 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 236

Wątek: Moje spojrzenie

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    351
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dr_feelgood Zobacz posta
    Kicz to płynne pojęcie, przyznam się, że nie znam jego konkretnej definicji. myślę, ze jest ich tyle co ludzi na świecie.
    I tu się z Tobą zgodzę, choć zdania nie zmienię Mimo to, będę zaglądał. Kilka zdjęć mi się podobało. Myślę, że jeszcze niejedno mi się spodoba
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dr_feelgood
    Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Liczę, że Was nie zanudzę Trzy prace nowe, jedna w kwiecie wieku.

Zapraszam do dyskusji i opinii.

25.

26.

27.

28.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    73
    Moja galeria
    Nie potrafię znaleźć się w tej obróbce... Ale kadrowo fajnie to wygląda. Ze wskazaniem na 26

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria
    25-27 - na plakacik i do empiku na sprzedaż
    Bez złośliwości, ładne są.

Co do granicy między kiczem a niekiczem - zgadzam się - granica płynna i dla każdego inna. Kiedyś wymyśliłam teorię, że wszystko co śliczne jest kiczem

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bufetowa Zobacz posta
    25-27 - na plakacik i do empiku na sprzedaż
    Bez złośliwości, ładne są.

Co do granicy między kiczem a niekiczem - zgadzam się - granica płynna i dla każdego inna. Kiedyś wymyśliłam teorię, że wszystko co śliczne jest kiczem
    Podpisuje się w całej rozciągłości.
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dr_feelgood Zobacz posta
    Faktem tez jest, że sztuką jest zrobić bardzo dobre zdjęcie, które nie wymaga żadnej sesji poprawkowej nawet w najmniejszym stopniu.
    Witaj.

Ja się z tym nie zgadzam.

Jak można wiedziec,że zdjęcie jest bardzo dobre ? Według kogo albo czego ? To co dla mnie będzie bardzo dobre,dla Ciebie może byc słabe.
    Nie widziałem jeszcze zdjęcia bardzo dobrego,nie tkniętego obróbką - może gdzieś jest ale jak do tej pory,to wszystkie zdjęcia jakie miałem okazję widziec były w mniejszym lub większym stopniu manipulowane.Te sprzed 150-ciu laty również.

Teraz na temat : śledzę Twój wątek od początku i zastanawiam się dlaczego wrzucasz tyle zdjęc na raz ?
    Gdyby to były jakieś gnioty(bardzo niepopularne słowo),to przeleciałbym po wątku jak pośpieszny w Księżym Polu i coś tam napisał,chociaż nie wiem czy na pewno.

Masz już pewien poziom osiągnięty i tak na mój chłopski rozum,przydał by się umiar w tym zapodawaniu z tej prostej przyczyny,że musiałbym każdą(prawie) fotę skomentowac a dzień ma tylko 24 godziny.

Pozdrawiam.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Dobre zdjęcie - poprawnie naświetlone, wykadrowane, ukazujące w sposób niebanalny temat, przyciągające uwagę, i zapadające w pamięć. Może nawet wzruszające. No i pytanie czy można to zrobić bez dużego lub małego retuszu? Podzielam Twoje zdanie, że większośc prac jest retuszowana.Piałem już wczesniej o tym. Głeboko wierzę, że takie zdjęcie gdzieś istnieje, zdjęcie idealne, bez retuszu. Oczywiście, idealne dla mnie, nie musi być dla Ciebie, ocena prac to bardzo subiektywna sprawa.
    Masz rację, może i za dużo zdjęc wstawiam. Zawsze miałem i mam problemy z selekcją ale pracuję nad tym
    Ciekaw jestem oczywiście Twoich opinii, więc może jeżeli Ci się chce, to skup się na pracach które najbardziej Ci leżą, albo na tych, które najbardziej Cię rażą w jakiś sposób

Dziękuję wszystkim za komentarze i miłe przyjęcie

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Dzięki za zaproszenie.

Jest tu sporo fajnych rzeczy,zwróciłem uwagę szczególnie na pierwsze zdjęcie,nr11,nr12,nr14.

Lubisz jak widzę bardzo wyrazisty kolor i kontrast.To na pewno ma swoją wymowę ale w kilku przypadkach,na mój gust trochę pojechałeś za daleko.
    Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa - większośc zdjęc ma poprawną kompozycję ale zdarzają się 'perełki' takie jak np -19,23 czy 25.Z czego to wynika ?
    Tu dyskusja może byc ciężka,bo na każde pytanie można odpowiedziec,że to czy owo jest środkiem wyrazu,którego użył autor ale chyba nie o to chodzi,prawda ?

Podsumowując krótko - poziom prac dobry aczkolwiek nie równy,według mojej skromnej oceny.
    Ważne jest też to,że fajnie można prowadzic z Tobą dyskusję.
    Jak na razie.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    158
    Moja galeria
    kurcze, jeszcze dwa zdjecia i madmoderator ci zaproponuje wystawe
    zasluzenie zreszta.
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Mieszka w
    www.fotowizjer.net
    Siła reputacji
    46
    Moja galeria
    Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa - większośc zdjęc ma poprawną kompozycję ale zdarzają się 'perełki' takie jak np -19,23 czy 25.Z czego to wynika ?
    Przyznam się, że dla mnie kompozycja nie jest najważniejsza. Owszem, jest ważna, żeby praca kupy się trzymała, ale nie jest to dla mnie wyznacznik. Zadowolenie osiągam wówczas, gdy praca w dużym stopniu odzwierciedla po prostu mój zamysł, który we łbie się zrodził. Więc to jest bardzo subiektywna sprawa. Sam widzisz, że kadry sa różne, lepiej bądź mniej wyważone. I zdaje sobie z tego sprawę. Myślę sobie, że czasem warto jest poświęcić taki sobie kadr, albo nieudaną kompozycję, może mimo tego wyjdzie coś fajnego. Czasem wole uciąć jakoś inaczej.Więc czasem tnę bardziej, czasem mniej prawidłowo. Czasem jest perełka, czasem kicz, czasem gniotek. Może to wynika z tego też, że to amtorszczyzna jest, znam ludzi których prace po prostu kasują umysł. Daj boziu dojść kiedyś do takiego poziomu.
    No i rzeczywiście skończyło się na tym, że uznałem to jako sposób wyrazu... miałeś rację.
    Może po prostu odpowiedzią bedzie to, że cały czas się uczę, każde zdjęcie to coś nowego, nauka nowej techniki, kadru. Może dlatego poziom jest jak wahadło. Może to tez wynika z różności prac które wstawiam tu. Nie wybieram tylko tych z jednej półki, tematyki, żeby było ciut urozmaicenia.
    Dyskusje lubie prowadzić. naprowadziłem ich już miliony , głównie w sprawach znacznej obróbki. Granica fotografia/grafika. Nie obrażam się za krytykę, nie popadam w jakiiś samozachwyt, lubie to co robie, bawi mnie to, efekty sa jakie są, ciszę się ze ludziom się podoba, z uwagą czytam/słucham tych którym się nie podoba. Ale pozostaje wierny temu co robie. robie to dla siebie przede wszystkim. Chyba na tym to polega.

A na pytanie co to jest dobre zdjęcie, mogę jeszcze dopisać, że w moim przekonaniu subiektywnym to taka fotografia która wzbudza kontrowersje i emocje. jezeli chce się człowiekowi wysilić i napisać swoje zdanie/recenzję, lub wygłosić ją ustnie.