Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Nie potrafię znaleźć się w tej obróbce... Ale kadrowo fajnie to wygląda. Ze wskazaniem na 26![]()
25-27 - na plakacik i do empiku na sprzedaż
Bez złośliwości, ładne są.
Co do granicy między kiczem a niekiczem - zgadzam się - granica płynna i dla każdego inna. Kiedyś wymyśliłam teorię, że wszystko co śliczne jest kiczem![]()
Witaj.
Ja się z tym nie zgadzam.
Jak można wiedziec,że zdjęcie jest bardzo dobre ? Według kogo albo czego ? To co dla mnie będzie bardzo dobre,dla Ciebie może byc słabe.
Nie widziałem jeszcze zdjęcia bardzo dobrego,nie tkniętego obróbką - może gdzieś jest ale jak do tej pory,to wszystkie zdjęcia jakie miałem okazję widziec były w mniejszym lub większym stopniu manipulowane.Te sprzed 150-ciu laty również.
Teraz na temat : śledzę Twój wątek od początku i zastanawiam się dlaczego wrzucasz tyle zdjęc na raz ?
Gdyby to były jakieś gnioty(bardzo niepopularne słowo),to przeleciałbym po wątku jak pośpieszny w Księżym Polu i coś tam napisał,chociaż nie wiem czy na pewno.
Masz już pewien poziom osiągnięty i tak na mój chłopski rozum,przydał by się umiar w tym zapodawaniu z tej prostej przyczyny,że musiałbym każdą(prawie) fotę skomentowac a dzień ma tylko 24 godziny.
Pozdrawiam.
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
Dobre zdjęcie - poprawnie naświetlone, wykadrowane, ukazujące w sposób niebanalny temat, przyciągające uwagę, i zapadające w pamięć. Może nawet wzruszające. No i pytanie czy można to zrobić bez dużego lub małego retuszu? Podzielam Twoje zdanie, że większośc prac jest retuszowana.Piałem już wczesniej o tym. Głeboko wierzę, że takie zdjęcie gdzieś istnieje, zdjęcie idealne, bez retuszu. Oczywiście, idealne dla mnie, nie musi być dla Ciebie, ocena prac to bardzo subiektywna sprawa.
Masz rację, może i za dużo zdjęc wstawiam. Zawsze miałem i mam problemy z selekcjąale pracuję nad tym
Ciekaw jestem oczywiście Twoich opinii, więc może jeżeli Ci się chce, to skup się na pracach które najbardziej Ci leżą, albo na tych, które najbardziej Cię rażą w jakiś sposób
Dziękuję wszystkim za komentarze i miłe przyjęcie![]()
Dzięki za zaproszenie.
Jest tu sporo fajnych rzeczy,zwróciłem uwagę szczególnie na pierwsze zdjęcie,nr11,nr12,nr14.
Lubisz jak widzę bardzo wyrazisty kolor i kontrast.To na pewno ma swoją wymowę ale w kilku przypadkach,na mój gust trochę pojechałeś za daleko.
Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa - większośc zdjęc ma poprawną kompozycję ale zdarzają się 'perełki' takie jak np -19,23 czy 25.Z czego to wynika ?
Tu dyskusja może byc ciężka,bo na każde pytanie można odpowiedziec,że to czy owo jest środkiem wyrazu,którego użył autor ale chyba nie o to chodzi,prawda ?
Podsumowując krótko - poziom prac dobry aczkolwiek nie równy,według mojej skromnej oceny.
Ważne jest też to,że fajnie można prowadzic z Tobą dyskusję.
Jak na razie.![]()
Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
Landscape Photography
kurcze, jeszcze dwa zdjecia i madmoderator ci zaproponuje wystawe
zasluzenie zreszta.
Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++
Przyznam się, że dla mnie kompozycja nie jest najważniejsza. Owszem, jest ważna, żeby praca kupy się trzymała, ale nie jest to dla mnie wyznacznik. Zadowolenie osiągam wówczas, gdy praca w dużym stopniu odzwierciedla po prostu mój zamysł, który we łbie się zrodził. Więc to jest bardzo subiektywna sprawa. Sam widzisz, że kadry sa różne, lepiej bądź mniej wyważone. I zdaje sobie z tego sprawę. Myślę sobie, że czasem warto jest poświęcić taki sobie kadr, albo nieudaną kompozycję, może mimo tego wyjdzie coś fajnego. Czasem wole uciąć jakoś inaczej.Więc czasem tnę bardziej, czasem mniej prawidłowo. Czasem jest perełka, czasem kicz, czasem gniotek. Może to wynika z tego też, że to amtorszczyzna jest, znam ludzi których prace po prostu kasują umysł. Daj boziu dojść kiedyś do takiego poziomu.Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa - większośc zdjęc ma poprawną kompozycję ale zdarzają się 'perełki' takie jak np -19,23 czy 25.Z czego to wynika ?
No i rzeczywiście skończyło się na tym, że uznałem to jako sposób wyrazu... miałeś rację.
Może po prostu odpowiedzią bedzie to, że cały czas się uczę, każde zdjęcie to coś nowego, nauka nowej techniki, kadru. Może dlatego poziom jest jak wahadło. Może to tez wynika z różności prac które wstawiam tu. Nie wybieram tylko tych z jednej półki, tematyki, żeby było ciut urozmaicenia.
Dyskusje lubie prowadzić. naprowadziłem ich już miliony , głównie w sprawach znacznej obróbki. Granica fotografia/grafika. Nie obrażam się za krytykę, nie popadam w jakiiś samozachwyt, lubie to co robie, bawi mnie to, efekty sa jakie są, ciszę się ze ludziom się podoba, z uwagą czytam/słucham tych którym się nie podoba. Ale pozostaje wierny temu co robie. robie to dla siebie przede wszystkim. Chyba na tym to polega.
A na pytanie co to jest dobre zdjęcie, mogę jeszcze dopisać, że w moim przekonaniu subiektywnym to taka fotografia która wzbudza kontrowersje i emocje. jezeli chce się człowiekowi wysilić i napisać swoje zdanie/recenzję, lub wygłosić ją ustnie.