Dźwięk migawki w G1 jest głośniejszy od dźwięku migawki każdego kompaktu z jakim miałem do czynienia.
Za to zoom jest cichutki![]()
Dźwięk migawki w G1 jest głośniejszy od dźwięku migawki każdego kompaktu z jakim miałem do czynienia.
Za to zoom jest cichutki![]()
W 95 % sytuacji fotograficznych głośność migawki nie będzie miała żadnego wpływu, natomist proszę to odnieść jeszcze do znacznie większej głośności luster cyfrowych nawet tych drogich.
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 26.03.09 o 16:26
Widzę już 234 posty ale żadnych zdjęć autorstwa założyciela wątku robionych G1 nie znalazłem. Jak mówi dowcip o Jasiu "Gdzie sens, gdzie logika?", hehe
pozdro
Jak pisałem porównaj wielkość (powierzchnie) tu 4/3 a tam paznokcie stąd migawka musi być znacznie większa i przez to głośniejsza.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
I przez jakiś czas na pewno nie będzie i ma to sens i jest logiczne - wątek nazywa się :Po co w lustrzance cyfrowej lustro? a nie zdjęcia rodzyna
Ostatnio edytowane przez rodzyn ; 26.03.09 o 16:24 Powód: Automatyczne scalenie postów
Dla mnie w 95 proc. sytuacji fotograficznych głośność aparatu ma wielkie znaczenie. Szukam nowego aparatu do street foto.
Jednak czekam na opinie Ktotka, bo ten dobry człowiek robi "uliczniki" i będzie wiedział czy głośność G1 dyskwalifikuje go do takiej "roboty" czy nie.
ps. Można w Krakowie pomacać gdzieś G1?
Rafał Czarny
zdaję sobie sprawę , że niekiedy bywają takie tematy i sytuacje.
Jeszcze spróbuje podpowiedzieć - od czasu do czasu jak pisałem używam Minolty A2
metalowy korpus,8 mega, ob 28-200 APOnaprawdę świetny (od 200 asa trochę szumi ale do przyjęcia) znacznie cichsza od G1
oprogramaowanie wpełni profi RAW-y i inne -na Allegro 500-700zł ale tylko A2 nie A1 a tymbardziej nie zamatorszczoną A200- może masz okazję sprawdzić - może by podpasował chociaż jako "piąty"
Jest pewnie lepiej niż w amatorskich Olkach w porównaniu z E-1 już nie jestem pewny. Ten dźwięk jest specyficzny, dla jednych fajny dla innych pewnie nie. W normalnym fotografowaniu to nie problem ale jako cichy, dyskretny aparat to bym go nie wybrał. Tu G1 znacznie bliżej do lustrzanek niż praktycznie bezgłośnych kompaktów.
Rodzyn, mam czym robić streeta, więc zmienię aparat na coś co ma wyraźną przewagę nad moim Ricohem GX100. I takim się wydaje lumix lx3.
Od początku kibicuję m4/3 bo to system skrojony na moją miarę. Czekam na leicopodobnego Olka, ale się nie mogę doczekać.
W sumie między lx3 a G1 jest niewielka różnica w cenie, dlatego się nad nim zastanawiam. W G1 kusi mnie monitorek wywijający oberki.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzięki. No to dla mnie lipa.
Ostatnio edytowane przez Rafał Czarny ; 26.03.09 o 16:47 Powód: Automatyczne scalenie postów