Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: [Optyczne] O tym się mówi, czyli plotki i ploteczki z ostatniego tygodnia

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Jak widzę, na optycznych już jest narzekanie. Może dlatego, że to nie Nikon, albo Canon? Patrząc na tą kwadratową matrycę, to używając JPGów w tym pentaxie mamy łatwość kadrowania bez odrywania oka od wizjera. Fotografując w RAW mamy piękny kwadrat
    Tylko, żeby tego nie zmaścili, dając zwykły, dodatkowy knyfel na korpusie. Przydało by się rozwiązanie tj. jak w przypadku D3ki. Było by pysznie

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    W Olku kwadrat był by jazzy. Wypasem była by matryca kwadratowa opisana NA kole obrazowym. Wtedy 3:2 czy 16:9 wykorzystywała by całą dostępną powierzchnię. Myślę, że finansowo to nie była by tragedia - włożyć większą matrycę i część pikseli przeznaczać na zmarnowanie.
    Kwadratowa matryca to 12% większa powierzchnia czyli albo 12 procent więcej pikseli, albo większe piksele (lepsiejszy DR).
    No, to byłby wypas. Jakiś kompakt Panasa ma coś podobnego - matrycę o takiej szerokości, jak ma klatka 16:9, ale o wysokości klatki 4:3. W ten sposób można wybierać sobie proporcje kadru między 16:9, 3:2 i 4:3, zachowując ciągle tą samą przekątną kadru.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    efrem1 | 2009-02-28 22:28:07

Hmm, co do Olka "aż o 40% mniejszy od E-420", oznacza to tyle, że zastosują jeszcze więcej plastiku no i być może zrezygnują z wizjera lub zastąpią go jakimś maleńkim, elektronicznym wyświetlaczem... Jeśli firmy produkujące system micro 4/3 nie wymyślą jakiegoś sensownego zabezpieczenia matrycy, to serwisy szybko zapełnią się sprzętem z upapranymi lub uszkodzonymi sensorami (patrz Panasonic G1- po zdjęciu obiektywu matryca jest zupełnie goła)...
    Kocham...

qbic
    Gość
    Pentax aż się prosi o matryce APS-H... to byłby kolejny krok na przód w korzystaniu ze szkieł manualnych.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    Z tym zabezpieczeniem matrycy to nie byłby taki głupi pomysł. Jakaś kurtyna zasuwająca się tylko na czas odpinania obiektywu była miłym zabezpieczeniem przed idiotami, którzy będą wkładać do środka paluchy, bo zauważą w środku jakiś mały paproszek. Nie trudno mi sobie wyobrazić taką sytuację, kiedy system stanie się na tyle popularny, że stanie się częstym prezentem na komunię.

Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Z tym zabezpieczeniem matrycy to nie byłby taki głupi pomysł. Jakaś kurtyna zasuwająca się tylko na czas odpinania obiektywu była miłym zabezpieczeniem przed idiotami, którzy będą wkładać do środka paluchy, bo zauważą w środku jakiś mały paproszek. Nie trudno mi sobie wyobrazić taką sytuację, kiedy system stanie się na tyle popularny, że stanie się częstym prezentem na komunię.
    Jeżeli chodzi o filtr SSWF, to jest tam chyba coś na kształt przeźroczystego filtra przed matrycą? Sam w sobie ten system jest szczelny (http://www2.olympus.pl/consumer/dslr_7051.htm). Pytanie tylko, na ile wytrzymała jest ta "szybka"? Czy przetrzyma też zwykłe palcowanie (tj. czy da się ją potem spokojnie przeciągnąć mikrofibrą, jak w przypadku filtrów UV na obiektywach)? Także wydaje mi się, że w Panasie ta matryca nie jest aż tak goła

Pozdrawiam

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria
    No tak. SSWF jest i szczelny, i skuteczny. Ale na brudne paluchy niestety nie pomoże.

| OlyJedi Awatar e-510
    Mieszka w
    West Sussex
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RadioErewan Zobacz posta
    W Olku kwadrat był by jazzy. Wypasem była by matryca kwadratowa opisana NA kole obrazowym. Wtedy 3:2 czy 16:9 wykorzystywała by całą dostępną powierzchnię. Myślę, że finansowo to nie była by tragedia - włożyć większą matrycę i część pikseli przeznaczać na zmarnowanie.
    Kwadratowa matryca to 12% większa powierzchnia czyli albo 12 procent więcej pikseli, albo większe piksele (lepsiejszy DR).

Pozdrawiam
    Gdyby to zrealizowac...chyba zbyt piękne aby stało się faktem.
    Wolnośc to prawo czynienia wszystkiego,na co pozwalają prawa.
    Landscape Photography