Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 69

Wątek: E-420 - szumy, smugi, głębia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    albo E3, szumią dość podobnie

| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice Rybnika
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dzemski Zobacz posta
    albo E3, szumią dość podobnie
    Albo e-420, też szumi podobnie...
    Moja gra Aether Collector niedługo wychodzi na Steam - http://magory.net/aether

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria
    Wejdz do meniu kluczyk2(schading comp) i wez wylacz.Moze miales wlaczone to.To jednak jak nie masz podpietego szerokiego kata to przy kitach powoduje szumy i zaklocenia obrazu szczegolnie w jego naroznikach.Co u Ciebie objawia sie wzmocnionym szumem i bandingiem.
    Wroc do ustawien fabrycznych i zacznij robic jedno ujecie z pozniejszymi Twoimi ustawieniami.Zapisuj.Pozniej przegladajac zobaczysz roznice i wybierzesz optymalne dla Ciebie.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    nom, i ma trochę większa dynamikę niż 410. Ale spokojnie 410 da się robić zdjęcia, tylko trzeba aparat wyczuć i nauczyć się nim pracować

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    -autosugestia czyni cuda > to zapodaj sobie D300 skoro Ci podchodzi.
    Ja bym się tak nie buzował. Nie każdy musi markę Olympus darzyć bezkrytyczną miłością.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Wejdz do meniu kluczyk2(schading comp) i wez wylacz.Moze miales wlaczone to.To jednak jak nie masz podpietego szerokiego kata to przy kitach powoduje szumy i zaklocenia obrazu szczegolnie w jego naroznikach.Co u Ciebie objawia sie wzmocnionym szumem i bandingiem.
    Wroc do ustawien fabrycznych i zacznij robic jedno ujecie z pozniejszymi Twoimi ustawieniami.Zapisuj.Pozniej przegladajac zobaczysz roznice i wybierzesz optymalne dla Ciebie.
    Dzięki za radę, na pewno sprawdzę.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Streetlegal Zobacz posta

Takiego ciśnienia to nie mam.

A cyfrowy obraz potrafi różnić się dramatycznie. Ten z D300 ładnie robi np. przy ISO 2000. Ale to oczywiście inna liga.
    Ladnie pewnie tak ale czy naturalnie sa oddane najdrobniejsze szczegoly ?

Wysokie ISO w APS-C jest takie-sobie.

Kolega co ma D300 robil fotki na ISO 1600 i wiecej a ja mu na to...
    - Dlaczego te zdjecia sa takie mniej ostre ? I kolega niewiedzial co powiedziec aby wybronic swojego D300.
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria
    ISO 800 w E-410

Nie jest zle.
    Rolleicord, Canon
    flickr

| OlyJedi Awatar dulak
    Mieszka w
    Londyn/Lublin
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Witam

Moze i ja powiem dwa slowa. Po pierwsze matryca systemu 4/3 jest mniejsza stad tez ma nieco inne wlasciwosci rejestracji niz wieksze matryce, ale... Szkla Zuiko sa naprawde dobre i dzieki nim mozesz z matrycy wyciagnac wcale nie tak malo jak Ci sie wydaje, ale do rzeczy Streetlegal:

1. Szumy - owszem Twoja czterysetka szumi - to prawda a uzywales Sony lustrzanek? Bardzo fajne aparaty, matryce wieksze a szumia jak morze Chcesz mniejszych szumow? W Neat Image chocby zmniejszysz szumy do poziomu wspominanego wczesniej D300 - ale pamietaj - ze wszystkimi tego konsekwencjami, tj rowniez utrata ostrosci jaka towarzyszy odszumianiu zdjecia w D300. Uwierz - w Olympusach wcale nie jest w praktyce tak zle z tymi szumami jak mowi sie w okol. A widziales jak szumi zacne D80 czy D200? A matryca sporo wieksza!Jakbys wiedzial jak szumi moj D70

2. Ostrosc - bo widzisz male matryce 4/3 wymagaja wiekszej ingerencji filtra AA stad owa utrata ostrosci, o ktorej byla mowa. Tutaj masz dwie opcje:

1. oddac aparat w celu usuniecia filtru AA (nie polecam)
    2. pojsc droga tysiecy ludzi z roznych systemow niwelujac owe dosc agresywne dzialanie filtra poprzez zastosowanie odpowiedniego ustawienia wstepnego wyostrzenia w programie graficznym - nigdy aparacie! Jedynym wyjatkiem jest wlaczenie agresywnego wyostrzania w body gdy fotografujesz u cioci na imieninach

ad1. wiem, ze w UK i USA sa serwisy zajmujace sie usuwaniem filtrow IR czy AA. Po usunieciu AA ostrosc zdjecia jest powalajaca (w sieci poszukaj takich zdjec) ale czasem wystepujace artefakty rowniez sa powalajace D70 uchodzi za aparat rysujacy nieprzecietnie ostro a spowodowane to jest wlasnie bardzo delikatnym filtrem AA, jednakze jest i tego minus - czasem zdjecia wykonywane w ostrym sloncu wygladaja na przeostrzone (hallo wokol oczu czy ciemnych wlosow to najbardziej irytujace artefakty) i mam na mysli nie JPG ale RAW czyli nikonowski NEF.

ad2. Polecam zarowno do ORFa jak i JPGa stosowanie wstepnego wyostrzenia, tj po wczytaniu do programu graficznego (bede mowil na przykladzie PSa) na 100% size ustaw delikatne wyostrzenie dla USM. Ustawienia zaleza od motywu, swiatla, kontrastu, itp ale na przykladzie podam, ze dla zniwelowania dzialania AA ja stosuje OKOLO:

- dla E500 170 / 0.3 / 0
    - dla E1 80 / 0.3/ 0
    - dla D70 60 / 0.3 / 0

przy czym wartosc druga i trzecia pozostaje niezmienna. Jest to pierwsza czynnosc w programie graficznym przed przystapieniem do obrobki i uwierz, ze zdziwisz sie na koniec ile wyciagniesz detali. Ale pamietaj by zrobic to przed zmniejszeniem obrazka! Drugi etap wyostrzenia nastepuje juz po calkowitej korekcie pomniejszonego obrazu. Ja do wyostrzenia koncowego uzywam Smart Filter o wartosciach okolo 100 / 0.3. Na poczatku pamietaj jednak by przeksztalcic zdjecie w Smart Object to pozwoli Ci na korekte kazdej wprowadzonej wartosci na dowolnym etapie pracy!!!

Mam nadzieje, ze to pomoze Ci w polubieniu aparatu, ktory kupiles i wiedz, ze dzieki bardzo surowym RAWom Olympusa masz ogromne pole manewru w porownaniu z wieloma produktami konkurencji.

Fotografia cyfrowa to nie tylko pstrykniecie zdjecia w terenie czy studio. Na to sklada sie rowniez kreatywna praca przy komputerze pozwalajaca osiagnac zamierzone rezultaty. Dla porownania wrzucam zdjecia - zawsze pierwsze prosto z E500, drugie z 5 minutowa obrobka w PSie. Oba wykonalem z E500 + 40-150

pozdrawiam

P.S. Sciagnij sobie te fotki na komputer to zobaczysz jak wygladaja w rzeczywistosci.

zerknij tutaj http://www.maxmax.com/hot_rod_visible.htm
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2012661.jpg
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	490,9 KB
ID:	12524   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2012661bis copy.jpg
Wyświetleń:	208
Rozmiar:	642,0 KB
ID:	12525   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2012667.jpg
Wyświetleń:	203
Rozmiar:	248,9 KB
ID:	12526   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P2012667bis copy.jpg
Wyświetleń:	217
Rozmiar:	366,1 KB
ID:	12527  

Ostatnio edytowane przez dulak ; 12.02.09 o 20:06 Powód: doklejenie linka
    S5Pro, D200, D3000, F50D, S8 3.5 FishEye, T 17-50 2.8, S105 2.8, 2 x Metz 48AF1, S 24-60 2.8

Fotografia Ślubna Lublin

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    ISO 1000 w E-400, bez lampy. Raczej ciemnawo było.
    Delikatnie odszumiane pluginem Gimpa
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	p1280390ii.jpg
Wyświetleń:	220
Rozmiar:	183,8 KB
ID:	12528  
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    Coś mi się wydaje, że wątek przerodzi się w dyskusję 'dlaczego szum w olku niektórzy widza, a niektórzy nie'.

Kolega zaprezentował problem w postaci zdjęcia na iso800, które przez nie do końca wycyzelowane doświetlenie, w ciemnych obszarach pokazało to, co widać. Nie ma co się oszukiwać - Olympusy szumią, jeśli nie na wyższych iso nie podejdzie się do tematu nieco inaczej niż w produktach innych firm. Inaczej to znaczy zwróci więcej uwagi na doświetlenie, by potem przy wywoływaniu nie podbijać EV, wyciągając przy tym cały śmieć z cienia. Tzn. teoretyzuję i opieram się na tym co koledzy piszą. Sam bez statywu w ciemnościach zdjęć nie robiłem, więc de facto, się nie znam. Oczywiście, pozostaje cały tuzin pozostałych parametrów, których ustawienie przy raw'ach można pominąć, ale robiąc zdjęcia do jpg, trzeba o nich pamiętać.

I po co od razu wrzucać w wątek zdjęcia, które wydają się krzyczeć - 'nie znasz się, u mnie nie ma szumu!'.

Kwestia okoliczności.